Співбесіда німецькою мовою

Собеседование на немецком языке 2Під час переїзду до Німеччини дуже важливо знайти гарну роботу, адже вартість життя в Європі набагато вища за країн колишнього СНД. Іноземцям у країні раді, тому багато роботодавців готові розглянути на посаду кандидата з іншої країни. Однак щоб ваша кандидатура була схвалена, потрібно пройти співбесіду. Вона відбуватиметься німецькою мовою, тому перед цим варто підняти її рівень.

Ключові питання на співбесіді

Одним із перших питань роботодавця буде прохання розповісти про себе. Відповіді можуть бути стандартними. Наприклад, розповісти, як звати претендента можна у двох варіантах “Ich heiße …” або “Mein Name ist …”. Далі можна повідомити місце проживання (Ich komme aus…) та скільки років (Ich bin… Jahre alt).

Обов’язково потрібно підготувати розповідь про свої досягнення. Наприклад, повідомити про закінчений навчальний заклад (Ich habe … absolviert) та вивченні дисципліни (Ich studierte…). І останній нюанс – де працював і посада (Ich habe bei… als… gearbeitet).

Під час розповіді не варто додавати зайвого, досить чітко повідомити головну інформацію.

Також роботодавець може поставити запитання про те, чому було обрано саме його компанію для подання резюме: Warum doch unsere Firma?. Тут потрібно ретельно підготуватися та вивчити все. Адже також може бути ще одне каверзне питання: «Was wissen Sie über unser Unternehmen?» Якщо роботодавець поцікавився, що знає претендент за його компанію, потрібно розповісти про все вивчене раніше. Усі відповіді мають бути німецькою.

Практично завжди роботодавці запитують про позитивні та негативні аспекти претендента на його думку: «Vorteile/Nachteile».

Негативні сторони не повинні показувати якихось негативних моментів, проте їх потрібно вказати. Наприклад, до списку може увійти:

  • Ich kann ein bisschen nervös sein. Якщо ви можете нервувати під час прийняття рішень або інших напружених подій, краще про це повідомити.
  • Ich spreche nicht so viele Fremdsprachen, wie ich möchte. Можна розповісти щодо жалю, що немає знання достатньої кількості іноземних мов.

Відповіддю щодо сильних сторін може бути таке:

  • Ich kann leicht Konflikte lösen – Я здатний легко вирішувати конфлікти.
  • Ich bin selbst motiviert, ehrlich, zuversichtlich, ehrgeizig, entschlossen — Я мотивований, чесний, впевнений, амбітний, рішучий.

Усіх роботодавців цікавить чи командний гравець претендент. Тому варто очікувати наступного питання: «Arbeiten Sie lieber selbstständig oder im Team?» Що означає: «Ви вважаєте за краще працювати поодинці чи в команді?»

Діяльність працівників соло потрібна набагато рідше, ніж командна взаємодія. Тому відповідь на запитання стандартна: “Ich bevorzuge es, im Team zu arbeiten, um bessere Ergebnisse zu erzielen” Це означає: “Я волію працювати в команді для досягнення більшого результату”

Без сумніву, буде обговорюватися момент про заробітну плату. “Was ist Ihre Gehaltsvorstellung?” — Якої заробітної плати ви очікуєте?

Це обов’язковий аспект, бо німці дуже педантична нація і вони завжди закладають на кожну посаду певний бюджет. Відповіддю на це запитання буде: «Aufgrund meiner Fähigkeiten und Erfahrung schaue auf ein Gehalt von etwa ____$» — «Виходячи з моїх навичок і досвіду, я чекаю на зарплату близько ____$»

Перелічені питання ставлять на кожній співбесіді на серйозні посади, тому варто підготуватися до відповідей наперед.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися