Словниковий запас для вільного вираження думок: мінімальна лексика для кожного рівня

Wortschatz 2-min

Перші кроки у вивченні німецької мови починаються з поповнення словникового запасу або Wortschatz. Знання великої кількості слів та стійких фраз допомагають вільно спілкуватися з опонентом та чітко промовляти власні ідеї. При вивченні німецької мови на міжнародному рівні точно визначений той обсяг слів, який потрібно знати. Для кожного рівня він свій. Далі ми розповімо, як перевірити словниковий запас, скільки слів потрібно знати для вільного спілкування та як розширити лексичні знання.

Якщо ви хочете знати скільки слів потрібно знати для рівня B2, записуйтесь на онлайн-уроки до Аури. Доступний та цікавий матеріал дозволить вивчити необхідну базову лексику, щоб вільно спілкуватися з німецькомовними співрозмовниками.

Розмір словникового запасу кожного рівня

Німецька мова належить до західної групи германських мов індоєвропейської мовної сім’ї. Вона пройшла довгий шлях із Середньовіччя до наших днів, щоб набути сучасного вигляду. Якщо підрахувати, скільки слів у німецькій мові, то за різними даними їх не менше 5 млн. У цю цифру входить літературна, розмовна та вузькоспеціалізована лексика. Варто зазначити, що така кількість слів з’явилася лише останні сто років, коли німецька мова стала розвиватися в окремому напрямку.

Сьогодні існує спеціальна система CEFRL, яка визначає рівні знання та кількість необхідних слів для кожного. Розглянемо, які потрібно знати слова від рівня A1 до рівня C2:

  • Рівень А1 вважається початковим, який передбачає знання лексики в межах 500-600 слів.
  • На початковому базовому рівні А2 розширюються розмовні теми та кількість слів збільшується до 1500.
  • Середній рівень В1 має на увазі знання слів у межах 2500-3000. Це досить непоганий запас, за допомогою якого можна вільно розмовляти на будь-які теми.
  • Підвищений середній рівень В2 – це добре володіння німецькою мовою. З такими знаннями можна вступати до вишів та зайняти вакансію на більшості робіт у німецьких компаніях. Скільки слів треба знати для рівня B2? CEFRL встановила кількість у межах 4000-5000 слів.
  • На просунутому рівні С1 учню необхідно знати до 7000 слів. З такими знаннями можна вільно вступати на будь-яку спеціальність державного вишу, де читають лекції німецькою мовою.
  • На етапі С2 вважається, що людина володіє німецькою на рівні носія. І тут вона знає щонайменше 8000 слів. Рівень С2 відкриває двері до різних установ та пропонує великі можливості. Наприклад, можна без проблем вступити на лінгвістичний факультет або здобути керівну посаду у великій компанії.

Як перевірити свій словниковий запас німецької?

Різні джерела пропонують багато тестів на розмір словникового запасу, які можна пройти абсолютно безкоштовно. Наприклад, можна скористатися найпопулярнішим Online German Vocabulary Size Test. Він чудово підходить для перевірки знань у початківців.

Якщо ж ви вже вивчали німецьку та хотіли б поглибити свої знання, тоді пройдіть простий інтерактивний тест. Він допоможе дізнатися рівень німецької та записатися на потрібний курс до онлайн-школи Аура.

Wortschatz 3-min

Способи збільшення словникового запасу

Зрозумівши, який словниковий запас має бути в людини на конкретному етапі навчання, можна розпочати справу. А саме – збільшення свого Wortschatz. Розглянемо способи, як це зробити ефективно:

  • Відправитися в подорож. Це простий спосіб дізнатися багато нових виразів та оборотів безпосередньо від носіїв мови. Для цього потрібно лише бути товариським та уважно слухати співрозмовника. Також не варто боятися перепитувати, якщо з першого разу слово було незрозумілим.
  • Скласти списки слів. Коли людина вчить нову мову, навчання побудовано за темами. Це дозволяє поступово нарощувати словниковий запас та вчитися використовувати синоніми. На початковому етапі списки можуть мати такий вигляд: «Сім’я», «Характер», «Де я живу», «Мій дім».
  • Читати. Це максимально ефективний спосіб значно збільшити словниковий запас. Якщо ви тільки навчаєте німецьку, вибирайте адаптовану літературу. Наприклад, це можуть бути казки, комікси, прості канали новин. З підвищенням словникового запасу можна розпочати читання німецьких класиків у оригіналі.
  • Використовувати картки. Яскраві картинки, що запам’ятовуються, допоможуть швидше вивчити нові слова. Їх можна придбати готовими чи створити самостійно.
  • Завантажити програми. У магазинах смартфонів є багато додатків, призначених для вивчення іноземних мов. Скористайтеся ними, щоби збільшити свій словниковий запас. Один з найвідоміших та найпопулярніших додатків – це Duolingo.
  • Знайти співрозмовника. Звичайно, дуже бажано, щоби опонент був носієм німецької. Однак якщо ви знайдете співрозмовника, який буде готовий деякий час спілкуватися з вами грамотною німецькою, то цей варіант теж непоганий. Додатково можна подати заявку на участь у програмі мовного обміну.
  • Вчити синоніми. У всіх слів існують синоніми або слова, що мають схоже визначення. Почніть їх вивчення, щоб у розмові можна було оперувати красивими епітетами та фразами. Однак такі слова потрібно вивчати дуже ретельно, щоб випадково не скривдити співрозмовника неправильним перекладом.
  • Записатися на курси. Розширення словникового запасу можливе на індивідуальних чи групових курсах. Саме тут зібрані всі методики збільшення лексичного обсягу – спілкування із реальними співрозмовниками, цікаві вправи, картки та унікальні для кожної школи додаткові матеріали.

Такі нехитрі правила дозволять швидко розширити словниковий запас та підтримати цікаву розмову на будь-яку тему. Якщо хочете точно знати, скільки потрібно знати слів для B2, записуйтесь на курси в онлайн-школу Аура.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися