Усе про німецьке дієслово «geben»

geben-min

У німецькій мові є одне цікаве неправильне дієслово «geben», яке належить до базових. За його допомогою можна створити безліч варіантів слів для повсякденного мовлення. Завдяки використанню дієслова можна значно підвищити рівень спілкування з носіями мови. Давайте розглянемо основні правила, що стосуються дієслова «geben».

Цікавитеся нюансами використання німецьких дієслів? Тоді вам необхідно почати поглиблене вивчення мови, обравши рівень В1. Різноманітність лексики дасть змогу вільно спілкуватися з жителями Німеччини та легко пересуватися країною без мовних бар’єрів.

Вивчали німецьку мову й бажаєте дізнатися свій рівень просто зараз? Наш спеціальний інтерактивний тест створений саме для цієї мети. Пройдіть його і виберіть відповідний курс для навчання.

Використання дієслова «geben» у німецькій мові

Вивчаючи дієслово «geben», насамперед необхідно запам’ятати, що воно є неправильним дієсловом. Тому його форми для минулого часу не підкоряються правилам. Щоб їх використовувати, потрібно запам’ятати всю таблицю різних форм.

3 форми відмінювання неправильного дієслова «geben» у часі Präteritum, Partizip II та Perfekt подано нижче в таблиці.

geben-2

Усі значення дієслова «geben»

Переклад дієслова «geben» залежить від його поєднання з іншими словами, що йдуть поруч. Основним значенням дієслова вважається «давати або передавати». Розглянемо його значення в контексті наступного речення «Meine Mutter gibt mir Geld für einen Lunch» (Моя мама дає мені гроші на обід).

Якщо використовувати дієслово зі зворотним займенником, тоді його значення змінюється на «вщухати, слабшати». Наприклад, у словосполученні «der Schmerz wird sich geben» воно звучить як «біль мине».

Конструкція дієслова «es gibt» у перекладі виглядає як «існувати, бути». Часто таке поєднання під час вимови не перекладається, а просто мається на увазі та може бути замінено на знак тире. Наприклад, «Zwei mal zwei gibt vier», що означає «Два на два – чотири». Якщо конструкція перекладається, то вона може виглядати таким чином «Es gibt bald Regen». У цьому реченні повідомляється про те, що скоро почнеться дощ.

Використання префіксів поруч із «geben»

У німецькій мові префікси бувають:

  • Невідокремлюваними. Такі префікси існують тільки з дієслівною частиною слова, тому їх неможливо перемістити в інше місце.
  • Відокремлюваними. Префікси цього типу можна відокремити від дієслова та переставити в кінець речення.

Головними труднощами у використанні префіксів є можливість їхнього розпізнавання. Таким чином, у німецькій мові всього лише 8 префіксів невідокремлюваного виду. Вони представлені на картинці нижче.

geben-3

З відокремлюваними префіксами складніше, адже їх досить багато. Однак у цьому випадку потрібно запам’ятати, що всі відокремлювані префікси йдуть під наголосом. Невідокремлювані – навпаки.

Також префікси можна відрізняти за змістом. У німецькій мові їх 4 групи:

  • Позитивні або на збільшення. Наприклад, «eingeben» перекладається як «вводити» в сенсі збільшувати або додавати.
  • Негативні або на зменшення. У цій категорії дієслово з префіксом вказуватиме на зменшення чогось. Наприклад, «ausgeben» (витрачати).
  • Ті, що вказують на напрямок. Наприклад, слово «weitergeben» перекладається як «поширювати, передавати».
  • Усі інші префікси вважаються в четвертій групі.

Якщо ви хочете дізнатися про більш тонкі нюанси використання дієслова «geben» та утворення від нього нових слів, тоді записуйтеся на курс В1 в онлайн-школу Аура. Досвідчені викладачі допоможуть розібрати деталі та запам’ятати всі необхідні правила.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися