Які німецькі слова вважаються складними під час навчання?

Чотири приголосні поспіль або понад 30 літер в одному слові? У німецькій мові це можливо, адже бюргери не люблять простих речей. У них в побуті безліч складних слів, які новачки насилу можуть вимовити з першого разу. Та й самі німці в розмовній мові можуть використовувати скорочення (хоча навіщо тоді потрібно було вигадувати довгі слова?). Давайте розглянемо, які ж слова спричиняють головний біль під час вивчення німецької та що з цим можна зробити.

Хочете вивчити німецьку, але не знаєте, з чого почати? Насамперед, вам потрібен базовий запас слів і мінімальні знання граматики рівня А1. Це допоможе навчитися краще «відчувати» німецьку мову та покращити вимову. Якщо ви вже вчили німецьку мову і хочете продовжити навчання, тоді для початку пройдіть на інтерактивний тест. Він допоможе визначити ваш рівень знань та записатися на відповідний курс.

Перелік дуже складних слів для новачків

Напевно, всі знають про найдовше складне слово в німецькій мові – Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft. У ньому 79 букв і з першого разу його точно не вимовити. На щастя, вам і не потрібно його заучувати, тільки якщо ви не належите до Дунайського пароплавства. Однак навіть у звичайному житті достатньо складних слів для вимови, здатних викликати почуття безсилля у новачків. Давайте їх перелічимо:

  • Feuerwerksraketenanzündeschnur. Це слово перекладається як «гніт ракети-феєрверка». У святкові дні це слово має часто лунати в магазинах і будинках людей, які люблять запускати феєрверки. Проте інколи навіть німці прагнуть спрощення. Замість цього довгого слова вони використовують «Anzündeschnur» (шнур запалювання). Це вимовити набагато простіше.
  • Kreuzschlitzschraubenzieher. А ось із хрестовою викруткою нічого не можна зробити і німецьким ремонтникам потрібно називати цей інструмент саме так. До його складу увійшли 4 простих слова.
  • Tschechien. Часто іноземців у німецькій мові бентежить кілька приголосних поспіль. У слові «Чехія» їх аж 4 й на самому початку. Добре, що в українському алфавіті є буква «ч», тож для студентів-українців це слово не найважче.
  • Eichhörnchen. Класичне складне слово в німецькій мові, яке важко вимовляється іноземцями через наявність умлаута в складній конструкції з буквою «r». Для правильної вимови таких сполучень потрібно безліч тренувань.
  • Arbeitslosigkeitsversicherung. Слово перекладається як «страхування з безробіття» й воно досить часто використовується в побуті. У ньому характерні різкі переходи складених слів, тому правильна вимова потребує тренування.
  • Waldeinsamkeit. Це слово не перекладається одним. За його допомогою передають щемливе відчуття єднання з природою, яке може виникнути під час самотньої прогулянки в лісі. Загалом, інколи німецька досить поетична.

Групи складних німецьких слів та їх запам’ятовування

У цілому, всі складні та довгі слова в німецькій мові можна розділити на такі групи:

  • Складені слова. Їхня головна особливість – з’єднання разом кількох простих слів і отримання справжньої гримучої суміші з німецьких приголосних. Вимовити складно, але немає потреби у вигадуванні нових слів. Такий підхід характерний для німецької мови. Але при цьому потрібно врахувати, що іноді складені слова мають зовсім інший сенс, який лише віддалено нагадує окремі слова.
  • Слова з умляутами. Для цих звуків не існує повних аналогів в українській мові. Тому студенту необхідно довго тренуватися, щоб навчитися правильно вимовляти такі слова та налаштувати  мовленнєвий апарат.
  • Слова без аналогів. Дуже важко запам’ятати ті слова, які не мають навіть приблизного аналога в українській мові. Багато студентів вважають одні з найскладніших слів у німецькій мові саме ті, до яких практично неможливо скласти асоціації. Дуже часто одна фраза може передавати ціле речення. Погодьтеся, це заводить у глухий кут.
  • Знайомі слова. Не варто спокушатися, якщо зустріли в німецькій мові знайоме слово. Адже воно може мати зовсім інше значення. Наприклад, німецьке «der Tank» перекладається як «бак», а не машина війни. Саме тому вперше зустрівши таке знайоме слово краще перевірити його переклад у словнику.

Як же запам’ятати найскладніші слова німецькою? Насамперед потрібно точно зрозуміти їхній переклад. Можливо, знайти для цього відповідні асоціації або просто завчити. Ну і, звичайно, вимова. Повторюйте слово доти, доки ви його не вивчите, а ваш мовленнєвий апарат буде з легкістю вимовляти усі звуки. Якщо для вас все ж залишаються скрутними довгі та складні слова, тоді просто запишіться на курс А1 в онлайн-школу Аура. З досвідченими викладачами ви швидко навчитеся говорити німецькою.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися