Adventzeit або чотири чарівних тижні

Adventzeit 2-min

У Німеччині Різдво – найулюбленіше свято, тому підготовка до нього починається за чотири тижні та називається Adventzeit (Адвент). Наприкінці листопада на вулицях з’являються милі різдвяні атрибути: зелені віночки на дверях, Санта-Клауси на стінах будинків і гірлянди, що таємниче миготять. Але прикраса – не єдина традиція. Напередодні свята важливим є складання адвент-календаря, як поступове занурення в атмосферу Різдва.

Адвент – найкращий час дізнатися про Німеччину з іншого боку. Не такою суворою і скрупульозною, якою вона може для багатьох здаватися. Поринути в особливу атмосферу європейського Різдва буде простіше зі знанням німецької. Для поїздки до Німеччини на період Адвенту достатньо знати німецьку мову на рівні В1.

Зародження традицій Advent

Advent походить від латинського Adventus і перекладається як прибуття. Предки-католики розуміли під цим час, що передує народженню немовляти Христа (24 грудня). У Середні віки цей період займав близько шести тижнів, протягом яких предки дотримувались посту, згадували про померлих і перебували в роздумах про своє життя.

Все змінилося, коли встановили час Великого посту 4 тижні. Адвент та очікування Різдва скоротилося на два тижні.

Безпосередньо появу адвент-календаря приписують традиції відраховувати час посту малюванням паличок на стіні храму. Поступово для цього почали використовувати календар, і лише згодом до нього додали подарунки-сюрпризи на кожен день.

Бажаєте дізнатися рівень своєї німецької з 99% точністю? Пройдіть інтерактивний тест прямо зараз!

Чарівна підготовка до Різдва

Adventzeit 3-min

Початок Адвенту не прив’язаний до певної дати і залежить від настання 4 неділі перед Різдвом. Через це підготовка може розпочатися наприкінці листопада чи на початку грудня. Перший Адвент у 2023 році припадає на 3 грудня, четвертий – на 24 грудня.

Кожен тиждень Адвенту має своє особливе значення. Головною традицією святкувань перед Різдвом є запалювання свічок на вінку – щонеділі по одній.

Звичай виник у XIX столітті завдяки Генрі Віхерн. У свій час під його опікою були сільські діти та молодь. Вони дуже любили Різдво і завжди з нетерпінням чекали настання чудес. За розповідями, діти могли багато разів питати, скільки ще залишилося до свята. Для них Генрі зробив дерев’яний вінок і поставив свічки для позначення днів.

Згодом традиція змінилася. Залишилося всього чотири свічки, які запалюють при настанні кожної неділі Адвенту. Як і все в цей таємничий період, свічки мають особливе значення:

  • Перша свічка – це пророцтво про народження Христа. Вона натякає, що час обряду вже близький.
  • Друга свічка – це символ двоїстості, чоловік та жінка. Дві свічки, що горять, символізують Йосипа і Марію.
  • Третя свічка – символ пастухів, які прийшли вклонитися немовляті Христові.
  • Четверта свічка означає Ісуса і називається ангельською.

Під час запалення свічок обов’язковий ритуал – піснеспіви дітей. Вважається, що саме вони стають ближчими до немовляти Ісуса в цей період.

«Advent, Advent, ein Lichtlein brennt, erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier; dann steht das Christkind vor der Tür» – «Адвент, Адвент, горить маленький вогник, спочатку один, потім два, потім три, потім чотири; тоді дитина Христос біля дверей»

Кожної неділі Advent німці-віряни відвідують церкву і моляться за якнайшвидший наступ Різдва. Усі недільні служби мають свою тематику:

  • у першу неділю розповідають про Страшний суд і наступ Апокаліпсиса, що йдуть за другим поверненням Христа;
  • другої неділі слухають пророцтва Іоанна Хрестителя і звертаються до нього в молитвах;
  • третя неділя зветься «Gaudete», що означає «Радійте». В цей час всі з трепетом чекають Різдва і знову моляться Іванові Хрестителю;
  • у четверту неділю вшановують Діву Марію.

Календар – важливий атрибут підготовки до Різдва

christmas-wall-calendar-front-view-min

Першого тижня Адвенту близьким і дорогим людям заведено дарувати спеціальні календарі на 24 комірки – окремо для кожного дня. У них можна покласти невеликі сюрпризи:

  • шоколад;
  • цукерки;
  • іграшку;
  • листівку;
  • наклейку;
  • сертифікати;
  • гроші.

Багато хто робить календарі самостійно, щоб близькі відчули турботу та любов. У таких випадках у адвент-календарях можуть бути оригінальні завдання чи запрошення на затишні сімейні заходи. За старими традиціями до календаря можуть додати листівки з біблійними обіцянками про пришестя Христа.

Відлік починається 1 грудня – у цей день розкривають перше віконце. Останнє вікно з подарунком потрібно відкрити безпосередньо в день перед Різдвом – на Святвечір.

Традиційні святкові прикраси та страви Advent

Одним із важливих прикрас на Різдво в Німеччині є Різдвяна або Віфлеємська зірка. Це світильник Herrnhuter Stern, вигаданий у XIX столітті. 

Ще одним незвичайним атрибутом є Пуансеттія – квітка, яка розквітає безпосередньо під час Різдва. Це добрий подарунок близькій людині – у Німеччині такі квіти зазвичай дарують на початку першого тижня Адвенту.

Галасливі ярмарки – неодмінний атрибут Адвенту. Зазвичай вони проходять на головних площах великих та невеликих міст. На ярмарку можна побачити весь колорит німецького Різдва: вироби, прикраси, ласощі. Дорослі можуть купити смачний глінтвейн чи справжнє крафтове пиво, а до них традиційні смажені ковбаски чи каштани, солодощі на різдвяну тематику та повітряні штруделі.

Чарівності передріздвяних тижнів піддаються всі – релігійні та нерелігійні люди. Передчуття свята, особливий шарм різдвяних ритуалів предків та чарівна музика змушує посміхатися та чекати дива у ці дні. Діти особливо відчувають вируючу поруч магію Різдва. Зробити їм подарунок та відвідати Німеччину у цей неймовірний час можна з достатнім словниковим запасом німецької. Нижче можна дізнатися найпопулярніші святкові слова німецькою.

table-house-calendar-arrangement-min

Передріздвяна лексика

  • die Tradition – традиція;
  • der Adventskalender – адвент-календар;
  • der Adventskranz – різдвяний вінок;
  • der Lebkuchen – пряник;
  • die Glocken – дзвіночки;
  • der Weihnachtsmarkt – різдвяний ярмарок.

Це лише невелика частина слів, які є актуальними в передріздвяний час. Більше лексики та цікавих фразеологізмів ви зможете дізнатись на курсі середнього рівня В1.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися