Чому німці, а не германці

germans people 2-min

Усім відомо, що в Англії живуть англійці, а в Японії – японці. Але жителів Німеччини в нашій країні заведено називати німцями, хоча між цими словами немає нічого спільного. Звідки з’явилася така назва і чому німці, а не германці – розберемося в цій статті.

Хочете краще розуміти німецьку мову та читати про історію Німеччини в оригіналі? Тоді здобувайте разом із нами знання на рівні С1. Дізнатися обсяг словникового запасу та граматики можна на інтерактивному тесті

Історичні передумови

У минулому слово “немецъ” старослов’янською мовою позначало дієслово “мовчати” або “не розмовляти”. Також слово пов’язане з давньогрецьким “νέμω”, що мало таке саме значення. У процесі розвитку і переміщення племен воно трансформувалося в “Νεμέτης” і стало позначати вже людину, яка не здатна говорити місцевою мовою. По суті, німцями стали називати всіх іноземців на території Стародавньої Русі.

Германцями називають племена, які в давнину жили на територіях сучасної Швеції, Норвегії, Данії. Безпосередньо слово “Німеччина” має латинське походження – саме так у Стародавньому Римі називали країну, розташовану північніше.

Цікаво: Жителів сучасної території Німеччини в різні історичні періоди називали по-різному. Наприклад, відомий термін “barbari” (варвари) або “teutones” (тевтонці).

germans people 3-min

Сучасне трактування

У наші дні германцями заведено називати європейські племена, які належать до германської мовної групи. Деякі відгалуження мов давно вимерли, інші використовуються і зараз. Сьогодні германська мовна група складається з додаткових підгруп:

  • Північногерманської. Належать такі мови, як ісландська, гренландська (вимерла мова), норвезька, данська, шведська.
  • Західнонімецької. Входять такі мови, англійська, давньоанглійська, фризька, йола (вимерла мова).
  • Південнонімецької. Входять такі мови як давньосаксонська, нижньонімецька, верхньонімецька, південнонімецька.
  • Східногерманської. Усі мови цієї підгрупи є вимерлими.

Слово “німці” закріпилося саме за жителями Німеччини і не випадково. Адже саме з її території до Древньої Русі приїжджала більшість іноземців з європейського континенту.

Цікаво: У Німеччині ніколи не існувало розбіжностей у назві. Країна називається Deutschland, а жителі – Deutsche.

У різних країнах німців називають по-своєму. Наприклад, у Швеції вони “tyskar“, а у Франції – “allemands“. Якщо ви прагнете дізнатися більше про походження Німеччини, тоді без знання мови рівня С1 не обійтися. У нашій школі ви зможете покращити свої знання та словниковий запас.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися