Ключові особливості сучасної німецької армії

army 2-min

Німеччина – країна з цікавою та досить відомою військовою історією. У XX столітті німецька армія асоціювалася з неприємними подіями Другої світової війни та Гітлером, сьогодні вона оплот миротворчості та член НАТО. Яка структура сучасної німецької армії, чи закликають на службу громадян та чи можуть жінки стати військовими – читайте у нашому матеріалі.

Якщо ви хочете здобути хорошу освіту в Німеччині або просто дізнатися про цю країну краще, знання мови на рівні В1 допоможе вільно орієнтуватися в новій місцевості. Також завдяки гарній німецькій можна знайти цікавих співрозмовників.

Не знаєте, з якого рівня розпочати навчання німецької мови? Перевірте свої здібності, пройшовши прямо зараз невеликий інтерактивний тест!

Збройні сили Німеччини: створення чинної армії

До сучасного вигляду die Bundeswehr чи Бундесвер йшов досить довго. Сьогодні цю назву мають усі збройні сили Німеччини, а також органи їх управління та закупівель. Варто зазначити, що конституція країни чітко свідчить про неможливість окремих федеральних земель надавати підтримку армії. Саме тому Бундесвер повністю підпорядковується Міністерству оборони.

Факт: У Німеччині немає військового обов’язку з 2011 року. Сьогодні в країні діє лише професійна армія, куди можна потрапити за контрактом. Її чисельність сягає 181 тисяч діючих військових та 34 тисяч резервістів. Також в армії знаходиться понад 85 тисяч цивільних осіб. За чисельністю Бундесвер входить до 30 найбільших військових утворень у ЄС, розташувавшись на другому місці. На 2023 рік Німеччина збільшила щорічні витрати на армію майже до $70 млрд.

Що ж таке Бундесвер і чому саме таку назву обрали для німецької армії? Це слово складається з двох ключових визначень: «федеральний» та «захист». Саме вони стали актуальними у післявоєнній Німеччині, коли країна буквально відроджувалася з попелу на тлі зовнішніх обмежень. До 1990 року армія Бундесверу навіть не брала участі у зовнішніх бойових операціях.

Символом сучасної німецької армії став усім відомий нацистський хрест на танках, проте повернутий до стародавнього вигляду – рицарського. Це означає, що нові збройні сили перестали мати щось спільне із вермахтом.

army 3-min

Ключові особливості армії у Німеччині

У Німеччині немає термінової служби – її скасували понад 10 років тому. Сьогодні військовий борг у країні не віддають примусово, що закріплено на рівні конституції. Кожен професійний військовослужбовець складає військову присягу. Вона відрізняється для штатних службовців та новобранців.

Німецька армія має повний комплект військ – сухопутні, морські та авіацію. Окремо стоїть медико-санітарна служба та об’єднані сили забезпечення. По суті, всю структуру німецької армії взято з НАТО. Зовнішній вигляд військової форми залежить від роду військ.

Варто зазначити, що потрапити на контракт до Німеччини можна лише за наявності німецького паспорта. Іноземці, які офіційно мешкають на території країни, не можуть служити.

Однак для законних громадян Німеччини немає обмежень, навіть із статевої належності. Сьогодні в німецькій армії можуть служити навіть жінки, причому як у бойових підрозділах, так й інших. Деякі жінки навіть беруть участь у миротворчих операціях нарівні із чоловіками.

Якщо ви хочете дізнатися більше про Німеччину, тоді вам варто відвідати країну як турист або за робочою візою. Для цього вам знадобиться лексика рівня В1, яку можна вивчити в онлайн-школі Аура. Записуйтесь на пробний урок сьогодні!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися