На «ти» чи «ви»: як спілкуються німці?

на ты или на вы 2У багатьох при першому знайомстві виникає цілком закономірне питання: «На ти чи на ви звертатися до нового знайомого?» Насправді в сучасному світі вікова грань стає все більш розмитою завдяки можливості виглядати молодше, а також через неформальне спілкування в інтернет-просторі.

Сучасна Німеччина

Вчені стверджують, що наголошувати на віці вже давно не модно. Тому шанобливе «Ви» (siezen), як на благородній церемонії неактуально і все менше людей його вживають. Багато людей у віці просять перейти на «ти» під час спілкування з молодими людьми. Через це деякі молодики не знають, як поводитися при зустрічі зі старшим поколінням, воліючи спочатку уникати особистого звернення.

При цьому слід зазначити, що культура «тикання» досить сильно пропагується на телебаченні та в інтернет-просторі. Саме тому деяка частина людей спеціально переходять на шанобливе звернення до опонента, дистанціюючись таким чином від навмисного панібратського спілкування.

Інститут Алленсбаха навів дані, що у 1993 році близько 60% німців до 30 віку легко переходить на просте неформальне спілкування. У 2003 році їхня кількість значно знизилася. Це свідчить про значну частку формальності у відносинах між молодими людьми. При цьому не можна не відзначити, що формалізм у тому вигляді, який він був на початку та середині XX століття, канув у небуття.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися