Національні парки Німеччини: зелена повістка країни

garden park - 3-min

Німеччина – країна, де дуже дбають про навколишню природу. Жителі міст щороку висаджують десятки дерев для озеленення. Саме тому всі великі природні зони в останню сотню років набули у Німеччині статусу заповідників та національних парків. Вони охороняються законом й мають низку заборон для відвідувачів. У кожній федеральній землі є свій національний парк, їх загальна площа 0,6% від усієї Німеччини. Як називаються парки та що особливого на їх території – читайте у цьому матеріалі.

Подорож національними парками та заповідниками – захопливий захід, під час якого можна дізнатися багато нового про історію Німеччини. Практично у кожному парку є унікальні пам’ятки минулих часів. А знання німецької на рівні В2 допоможе цьому розібратися. Щоб визначити свій рівень німецької, пройдіть простий тест на його визначення прямо зараз!

Nationalpark Bayerischer Wald

Це місце вважається найдавнішим парком у Німеччині. Свій статус Баварський ліс отримав у 1970 році. На його території є водоймища та навіть гори. Найбільша з них – гора Великий Явір.

Цікаво: Біля Баварського лісу розташований чеський Національний парк Шумава. Територіально їх спільний простір становить найбільший зелений масив у Європі.

Hamburgisches Wattenmeer

Є невеликим парком, розташованим на березі Північного моря. Потрапити до Гамбурзького ватового моря можна з гирла Ельби біля Куксхафена. Сьогодні на його території зафіксовано понад 2000 видів тварин, із них близько 250 – виключно місцеві жителі.

Nationalpark Unteres Odertal

Парк Одера розташований поблизу польського кордону. Цю територію держава визначила як парк у 1995 році. Сьогодні разом із польським Цединським національним парком Одера створює одну природоохоронну зону. У цій місцевості є деякі яскраві пам’ятки – численні села з величезними гніздами лелек на дахах будинків. А на луках під час перельоту відпочиває різноманіття птахів.

Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer

Територія парку розташована довкола Східно-Фризьких островів. Саме в цій місцевості численні морські та навколоводні птахи виводять потомство. Також Нижньосаксонські Вати вважаються зупинкою для багатьох пернатих друзів під час сезонної міграції.

Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer

Це найпівнічніший національний парк Німеччини. Територіально Шлезвіг-Гольштейнські вати розташовані на березі Північного моря. Вся територія була представлена до державного захисту в 1985 році. Вважається одним із найбільших парків на півночі країни.

Цікаво: Походження слова «вати» перегукується з нідерландським «vater» чи «вода».

garden park - 2-min

Nationalpark Jasmund

Це дуже популярний, але зовсім невеликий національний парк у Німеччині. Щороку подивитися на його красу приїжджає понад мільйон туристів – німців та мешканців інших країн. Визначним місцем є Королівський стілець або крейдяна скеля, що сягає 118 м. Також у парку розташована частина Старого букового лісу. Він перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Nationalpark Sächsische Schweiz

Парк було створено у 1990 році. Особливістю Саксонської Швейцарії є місцеві гірські ландшафти, куди входять Ельбські піщані гори. З визначних пам’яток парку можна відзначити фортецю Кенігсштайн та скелі Бастай.

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft

Офіційною датою створення парку вважають 1990 рік. Він розташований поруч із Ясмундом на північному сході міста Росток. За своєю площею Передньопомеранські лагуни посідають третє місце серед парків по всій країні. До лагун прилітає безліч птахів на гніздування, майже 70 з них особливо охороняються та внесені до Червоного списку.

Nationalpark Berchtesgaden

Вважається другим за величиною національним парком Німеччини. Він був створений у 1978 році. Парк Берхтесгаден розташований на гірському масиві, що робить його єдиним у своєму роді. Особлива місцевість приваблює безліч відвідувачів, які прагнуть активного проведення часу. Щорічно помилуватися гірською красою вирішують понад півтора мільйона людей.

Nationalpark Schwarzwald

Парк був заснований у 2014 році. Шварцвальд – найпопулярніша туристична місцевість, розташована біля швейцарського кордону. На ділянці парку збудовані знамениті курорти Баден-Баден та Баденвейлер. Також саме звідси починає своє джерело Дунай – друга за величиною європейська річка.

Nationalpark Eifel

Парк розташований на кордоні з Бельгією та був заснований у 2004 році. На території Айфель знаходиться близько 900 видів тварин та рослин, які підлягають державній охороні згідно із законом. Відвідувачі парку можуть безперешкодно пересуватися велосипедними та пішими доріжками в глибину до 100 та 240 км відповідно.

Nationalpark Hainich

Причина створення парку – охорона стародавнього лісового масиву від зникнення та браконьєрства. Саме він займає всю територію Хайніх. Дерева у парку змішані, але переважають букові чагарники. Через відсутність діяльності людини, у лісі живе безліч звірів та птахів. Тут можна зустріти диких котів, чорних лелек й кажанів.

Хайніх розташований на території федеральної землі Тюрінгії у центрі Німеччини. Через його розташування дехто називає парк зеленим серцем країни. Головна пам’ятка – тисячолітній «Дуб жебраків».

Nationalpark Hunsrück-Hochwald

Цей парк вважається наймолодшим у Німеччині – ще не минуло навіть десяти років з моменту його відкриття у 2015 році. Він розташований на територіях Саара та Рейнланд-Пфальца, біля кордону Франції. У глибині Хунсрюк-Хохвальд можна зустріти диких котів та вовків. Також саме тут розташована фортеця Отценхаузен.

Nationalpark Harz

Унікальне лісове утворення, розташоване відразу в трьох федеральних землях – Саксонія-Анхальт, Тюрінгія та Нижня Саксонія. Гарц був заснований у 1990 році й сьогодні вважається найбільшим лісовим масивом у Німеччині. Однією з визначних пам’яток місцевості є відьмівська гора Брокен.

Парки, що охороняються, та заповідники Німеччини складають величезний масив зелених насаджень, водних ресурсів й гористих місцевостей. У кожному є свої заборони. Тому під час подорожі важливо розуміти запобіжні таблички. Не розгубитися у великій кількості німецьких слів допоможе знання мови на рівні В2.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися