Німецька кава: як гіркий напій зайняв друге місце після пива

Kaffee 2-min

Як не дивно, але добра кава цінується в Німеччині не менше якісно звареного пива. Німці можуть пити її протягом цілого дня: зранку разом із випічкою, вдень для бадьорості, ввечері з алкоголем для розслаблення. Через те, що жителі Німеччини люблять якісні продукти, каву виготовляють самі. У країні дуже багато брендів зі своєю технологією виробництва й вони входять до списку найкращих у світі. Давайте розглянемо основні сорти німецької кави та як загалом у країні з’явилася традиція її пити.

Хочете дізнатися більше про Німеччину і плануєте подорож знаменитими місцями? Німецький рівень А2 допоможе познайомитися з місцевими жителями, дізнатися про давні традиції та спробувати колоритну національну кухню. А якщо ви хочете перевірити рівень своєї німецької прямо зараз, тоді просто пройдіть наш інтерактивний тест.

Як у німців з’явилося любов до кави?

Ароматна кава широко поширилася в Німеччині пізніше за всі європейські країни. У XVII сторіччі вона уже постійно була присутня на столі прусського герцога, а в 1721 році був відкритий перший кавовий будинок. І лише у XVIII сторіччі зерна почали постійно імпортувати з Ємену і каву зміг купити практично будь-який німець.

Цікаво: “Кавова кантата” (die Kaffeekantate) І.С. Баха була написана на замовлення власника кавового будинку ім. Циммермана. Цей твір вплинув на розвиток популярності кави в Німеччині.

На сьогоднішній день Німеччина вважається третім кавовим ринком у всьому світі. І це при тому, що безпосередньо в країні немає виробництва кавових зерен. Їх купують в інших країнах та роблять остаточну обробку та фасування. Через свій педантизм німці використовують максимально якісні зерна, тому їхня кава так  цінується в усьому світі. Головними постачальниками зерен є такі країни, як Бразилія, Гватемала, Коста-Ріка, Нікарагуа, Ефіопія, Кенія.

Kaffee 3-min

Найвідоміші бренди чи яка німецька кава краща?

Сьогодні у Німеччині випускають різні види кави. Перерахуємо їх:

  • Німецька кава у зернах. Це найпопулярніший продукт у Німеччині, бо багато хто впевнений, що тільки свіжозмелені зерна здатні дати по-справжньому смачний напій. У ньому насправді зберігається максимум корисних речовин та аромату.
  • Німецька кава мелена. Не менш популярним є і такий вид кави. Однак у Німеччині його рекомендують купувати невеликими порціями через швидку втрату аромату. Упаковка меленої кави повинна бути герметичною, а після відкриття потрібно пересипати масу в ємність, що щільно закривається.
  • Німецька кава розчинна. Ті, кому в даний момент важлива швидкість приготування напою, використовують розчинну каву. Її вартість у Німеччині дуже різноманітна, бо для приготування можуть використовуватися різної якості зерна та рецепти приготування. В результаті виходить доволі непоганий продукт, який використовують будь-які класи населення.

Далі ми розглянемо найпопулярніші німецькі бренди кави.

Alois Dallmayr

Alois Dallmayr вважається найстарішим брендом німецької кави. Саме вона з’явилася на зорі розвитку кавової справи в Німеччині у 1700 році. Підприємство швидко набуло популярності і практично монополію у постачанні кавових зерен у різні європейські держави та навіть до імператорського двору Баварії.

Минуло понад триста років і невелика компанія розрослася у величезний бізнес. Сьогодні Alois Dallmayr є не лише постачальниками різних сортів кави з інших континентів, але й виробником смачного сиру, а також обладнання для кав’ярень. І, звичайно, компанія відкрила низку розкішних та дорогих ресторанів, де можна скуштувати дивовижного смаку каву. Для тих, кому не по кишені дорогі заклади, можуть відвідати бістро від Alois Dallmayr.

J.J. Darboven

Засновником марки J.J. Darboven є Йохан Йоахім Дарбовен, який у 1866 році вигадав нову концепцію кави для продажу. Саме він вперше запропонував споживачеві вже просмажену каву. Раніше можна було придбати лише зелені зерна, а вже самостійно займатися їх обсмажуванням. Це було нововведення, яке дуже сподобалося покупцям. Адже тепер приготування кави стало ще простіше.

Дарбовен керував компанією майже до смерті у 1909 році. Його спадкоємці – Артур та Цезар – змогли продовжити й розвинути справу. Хоча під час Другої світової виробництва компанії були практично знищені під час авіанальотів, але вона зуміла відновити свій потенціал. Вже у 1966 році J.J. Darboven змогли відкрити представництво у Нідерландах.

Jacobs

Бренд Jacobs був створений у 1895 році у місті Бремен. Його засновником є Йоганн Якобс, який у відкрив свій перший чайно-кавовий магазинчик. У ньому можна було не лише випити ароматний напій, а й скуштувати смачні солодощі. Торгова марка Jacobs була зареєстрована тільки в 1913 році. Компанія пережила Другу світову та злиття з різними іншими компаніями й тільки в 2013 році з’явилося окреме підприємство Mondelēz International.

Tchibo

Молода компанія Tchibo з’явилася трохи більше 70 років тому у місті Гамбург, але вже завоювала популярність. Компанію створили два ентузіасти Макс Герц та Карл Чиллінг-Ір’ян. Спочатку вони займалися лише доставкою кавових зерен, проте у 70-х додали до асортименту тютюнову продукцію Reemtsma. Сьогодні Tchibo вважається лідером у Німеччині і поступово поширюється не лише європейським континентом, а й американським.

Якщо ви хочете скуштувати справжню каву за старовинним рецептом і відчути її невимовний аромат, тоді варто відвідати Німеччину. А перед цим запишіться на курс А2 до онлайн-школи Аура, щоб підтягнути німецьку мову та отримати можливість вільно спілкуватися з місцевим населенням.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися