Особливості німецької архітектури будинків

hause 1-min

Однією з яскравих ознак німецької культури є традиційні будиночки Fachwerk. У перекладі це слово означає «секційна споруда». Зовнішній вигляд таких будиночків вирізняється геометричним орнаментом балок та білим кольором стін. Конструкція виявилася доволі вдалою і з часом поширилася по всій Європі. Детальніше, що таке фахверки, як вони з’явилися та ключові особливості їхнього зведення ви дізнаєтеся з цієї статті.

Німеччина – це країна багата на історичні події. Якщо ви хочете ближче познайомитися з її особливостями і дізнатися про її культуру з першоджерел, тоді вам знадобитися знання німецької на рівні В1. Бібліотеки, спілкування з жителями, виставки та музеї – все це ви зможете робити самостійно. А перевірити рівень німецької просто зараз ви можете за допомогою інтерактивного тесту.

Як будується фахверк?

Особливістю будиночків Fachwerk є створення архітектурної конструкції з перекладин, за допомогою якої утримується вся будова. Балки не ховаються у процесі будівництва, вони залишаються на видному місці фасадів. Надалі їх підфарбовують у темний колір, а стіни роблять світлими – саме ця особливість надає будинку усім відомого стилю фахверка.

Процес будівництва німецького фахверка досить простий. Насамперед потрібно зробити міцний дерев’яний каркас. Усі деталі надійно фіксуються між собою, щоб у майбутньому будинок був міцним та витримував вплив стихій. Далі йде процес формування стін. Для цього використовують різні матеріали: саманну цеглу, гальку, глину, пісок, солому.

Цікаво: У багатьох сферах життя предки німців використовували містичну символіку. Наприклад, під час будівництва будинків із перекладин намагалися скласти символ «Wilder Mann», що означав дику людину. Візуально символ нагадував людську фігуру з розставленими руками та ногами. Для предків сучасних німців це був своєрідний оберіг.

Ще однією особливістю німецьких будинків фахверк є їхня форма – верхній поверх часто робився ширшим за нижній. На сьогодні достеменно невідомо, чому використовувалася саме така конструкція. Одне з припущень – це вузькі вулички зростаючих середньовічних міст, які не давали змоги будувати широкі будинки. Також цілком можливі й інші припущення. Наприклад, використання набагато меншої кількості землі для забудови, що економить кошти власників. Також така конструкція захищає нижні частини будинку від проливних дощів та появи цвілі.

hause 2-min

Історія появи казкових будиночків

Незважаючи на те, що фахверки асоціюються з німецькою культурою, історія їхнього походження давніша і має інше коріння. Уперше подібна архітектура з’явилася в Римській імперії та Стародавній Греції, а згодом поширилася на ті місцевості, де було достатньо лісу та недостатньо будівельного каменю. На території Німеччини Fachwerk масово поширився в XIV-XV століттях, проте перші будинки такого типу з’явилися набагато раніше.

Перші будиночки вирізнялися простотою та відсутністю деталей, проте архітектурний стиль фахверк розвивався і вдосконалювався. Вже з XV століття фахверкові будиночки включали такі елементи як різьблення, розпис, дерев’яні фігури. Усе це вплинуло на поширення стилю іншими європейськими країнами. Наприклад, такі будинки з’явилися в Італії, Франції, Швейцарії.

Цікаво: Саме в стилі Fachwerk збудована частина палацу Rauischholzhausen, який розташований у федеральній землі Гессен. Інша його частина зведена з каменю. Таке поєднання стилів має дуже гармонійний вигляд.

Як будують у різних регіонах Німеччини?

Середньовічні фахверкові будинки не мають єдиного стилю, у різних регіонах Німеччини вигляд таких будівель відрізняється. Розглянемо докладніше:

  • Південно-західні землі під час будівництва споруд використовували алеманську готику. Зовні такі будиночки виглядають як багаторівневі особняки з високим двосхилим дахом. У них є парні ригелі та вертикальні стійки.
  • Землі Вестфалії, Північного Рейну, Тюрінгії використовували франконський стиль. Його особливість – це мансарди, симетричність екстер’єру, вигнуті лінії. Також будинки цих регіонів найчастіше багатоповерхові.
  • Жителі Нижньої Саксонії будували за класичним зразком, але включали безліч елементів зовнішнього декору.

Сьогодні такий стиль зведення будинків знову знаходить своїх прихильників. Це пов’язано з тим, що фахверки дуже екологічні, адже для їх зведення потрібен тільки природний матеріал.

Якщо ви плануєте подорож і хочете погуляти вуличками з фахверковими будинками в Німеччині, вивчіть мову до рівня В1. Онлайн-школа Аура пропонує зручний дистанційний варіант навчання, що дозволяє вивчати німецьку у будь-якому куточку земної кулі.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися