Рівні німецької мови

уровни немецкого 2-minУ німецькій мові для визначення рівня знань студента існує певна градація. Так звану систему рівнів CEFR (GER – Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen) було створено близько 1996 року у Раді Європи. Завдяки цій класифікації можна було оцінити знання іноземних громадян. У світі така система актуальна як у європейських країнах, так і у багатьох інших. Її суть полягає у рівнях володіння іноземною мовою, у кожен із яких входить знання чітко визначеної кількості тем і лексики.

Які рівні включено до системи CEFR (GER)?

Виходячи з того, що кожен рівень включає певний пакет знань, їх вимагають під час приїзду до Німеччини із заявленою метою. Наприклад, для постійного місця проживання чи роботи. Усього існує 6 рівнів:

  • А1 чи початковий. Володіння цим рівнем має на увазі наявність у словниковому запасі близько 12% слів, які необхідні для найбільшого рівня С2. На рівні А1 людина може привітатись і дізнатися як справи у співрозмовника, зробити замовлення в ресторані або купити щось у магазині. Під час розмови може розповісти про сім’ю чи хобі, роботу чи навчання. Такий рівень потрібний, якщо вимагається віза нареченої, при єврейській імміграції або возз’єднанні сім’ї. У середньому для освоєння цього рівня необхідно 60-150 навчальних годин.
  • А2 чи елементарний. На цьому рівні людина добре використовує фрази, які часто вживає, а рівень граматики та лексики значно збільшено (24% від обсягу С2). Розмову можна вести на такі теми, як погода, зовнішність, розважальні заходи, інтереси, соціальні проблеми. Рівень А2 потрібен за бажання отримати роботу, де потрібно мінімум розмовляти з людьми. Також цього рівня достатньо для набуття громадянства через DTZ.
  • В1 чи середній. На рівні В1 людина має майже половину словникового запасу від С2, отже спілкування може будуватися на більш докладному обговоренні хвилюючих тем. Це можуть бути професії, мрії, новини, технології. Вивчити німецьку мову до В1 необхідно особам, які подають на громадянство або вимагають прискореного отримання ПМП. Також цей рівень необхідний для участі у програмах пізніх переселенців.
  • В2 або вище за середній. Це серйозний рівень мови, за якого людина може сприймати складні тексти і без зупинок говорити на різні теми. Це може бути економіка, обговорення літератури чи кінематографа, розповідь про свій світогляд. В2 вимагають при отриманні прискореного громадянства чи роботи з людьми. Вивчити німецьку з нуля до цього рівня можна за 450-600 годин.
  • С1 чи просунутий. Володіння лексикою на цьому рівні – це близько 89% від найвищого С2. Людина може обговорювати такі складні теми, як медицина, закони. Може знати діалекти. С1 необхідний при отриманні посади, що потребує постійного спілкування з клієнтами, а також для навчання у виші.
  • С2 чи вільне володіння. Цей рівень передбачає вільне володіння мовою і для його отримання потрібно 750 годин навчання чи більше.

Щоб дізнатися про свій рівень, існують спеціальні тести. Їх рекомендується пройти після тривалої перерви у навчанні або зовсім новачкам. Також з їх допомогою можна точно дізнатися прогрес у навчанні.

Підтвердити свій рівень володіння німецькою можна на іспитах. При успішному його написанні людина отримує сертифікат. Це офіційний папір, який використовують для подання документів на громадянство або при вступі до вишу.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися