Робота лікарем у Німеччині: потреба та зарплата

doc 2-min

У всьому світі лікар вважається дуже шанованою професією. У більшості цивілізованих країн, й у Німеччині також, зарплата лікаря вища за звичайну. Однак її рівень залежить від спеціальності та кількості років стажу. Розглянемо, яка зарплата лікаря у Німеччині та що впливає на її підвищення.

Щоб переїхати лікарю на ПМП до Німеччини, необхідно знати мову на рівні С1. При цьому дуже важливо розуміти професійні терміни. Почати навчання німецької спеціальної лексики можна з інтерактивного тесту для визначення свого теперішнього рівня.

Заробіток сучасних лікарів у Німеччині

Робота лікарем у Німеччині може приносити щонайменше близько 3000 євро на місяць та максимум – близько 15 000 євро. Така різниця стала можливою через певні вимоги до лікарів у країні. Наприклад, усі випускники розпочинають свій професійний шлях з посади лікаря-помічника, на якій потрібно працювати близько 6 років.

Щорічно на загальну зарплату впливає стаж, що збільшується. Наприклад, якщо першого року роботи лікар асистент отримує 2720 євро, то на 6 рік роботи – 3500 євро. Додатково можна заробити на чергуванні – до 300 євро. Найчастіше через це у лікарів із нормованим графіком зарплата дещо менша.

Розглянемо, яка середня зарплата лікаря у Німеччині залежно від посади:

  • Пересічний лікар (Facharzt). Якщо такі лікарі працюють лише за своєю спеціальністю та не підробляючи на адміністративній посаді, то заробітна плата розраховується лише за тарифом стажу. Наприклад, при роботі на посаді лише один рік або менше лікар отримує близько 3593 євро. Пропрацювавши 4 роки, зарплата підіймається до 4465 євро. Це не зважаючи на чергування, які також можуть бути у рядових лікарів.
  • Лікар з адміністративною функцією (Oberarzt). Це так звані медичні експерти у певній галузі. На цю посаду призначають при необхідності утримати професіонала в клініці. Багато з них на 100% спеціалізуються на одному вузькому питанні медицини та є висококласними фахівцями. Їхня середня заробітна плата на місяць 8500 євро без податкових виплат.
  • Лікар приватної практики. Заробітна плата таких лікарів не фіксована та залежить від інших факторів. Чим більше отримує лікар, тим вище він платить податок. Адже при цьому приватні спеціалісти вважаються підприємцями.
  • Завідувач відділення (Chefarzt). Рівень заробітної плати залежить від того, наскільки велика лікарня. Адже це впливає на кількість хворих, яких можна розмістити, а також відкрити вузькі напрямки та відділення. Середня заробітна плата таких фахівців коливається на рівні 20 500 євро без вирахування податків.
  • Головний лікар (Ärztlicher Direktor). Серед адміністративних посад головний лікар вважається найвищим. Він управляє лише лікувальною частиною. Заробітна плата таких спеціалістів не відрізняється від завідувачів відділень.

Які фахівці найпопулярніші в Німеччині?

На зарплату лікарів також впливає їхня спеціалізація та потреба. Розглянемо, скільки платять лікарям у Німеччині залежно від їхньої спеціальності:

  • Анестезіолог – найпопулярніша вакансія у Німеччині. Хороші фахівці потрібні в будь-якій клініці й за ними йде постійне полювання. Також анестезіологи потрібні на станціях швидкої допомоги. Серед усіх фахівців багато хто має приватний кабінет, де вони надають разові послуги. Максимальна середня заробітна плата таких лікарів – 6800 євро на місяць.
  • Терапевти не менш важливі у лікарській німецькій практиці. Такі спеціалісти можуть мати вузьку спеціалізацію або навчатися в усіх напрямках. Саме така багатопрофільність й підвищує рівень прибутку. У приватній практиці заробітна плата у терапевта може сягати 50 000 євро на місяць.
  • Фармацевти також потрібні. Саме вони відпускають виписані лікарями препарати. Також фармацевти виготовляють різноманітні ліки. Зарплата фармацевта у Німеччині становить 2500-8500 євро на місяць у фармацевтичній промисловості, 2200-4000 євро на місяць в аптеках.
  • Хірург – один із найскладніших напрямків у медичній практиці. Крім тривалого навчання, вони витрачають багато часу на практику, щоб стати висококласними фахівцями. Середня зарплата хірурга у Німеччині може досягати 12 000 євро на місяць.
  • Стоматологи у Німеччині практично завжди йдуть у приватну практику. Тривалість навчання приблизно така сама, як й в інших фахівців. При цьому іноземцям навіть із гарною практикою на батьківщині потрібно ще рік практикуватися, а після складати іспит. Зарплата стоматолога у Німеччині сягає 5000 євро на місяць.
  • Медсестра в Німеччині не менш важлива, ніж лікар. Адже саме вона виконує усі маніпуляції із пацієнтом. Середня зарплата медсестри у Німеччині – близько 2635 євро на місяць.

Таким чином ми з’ясували, скільки заробляють лікарі в Німеччині на різних посадах й від чого залежить заробітна плата. Іноземцям, які бажають працювати або навчатися в Німеччині, дуже важливо мати гарний словниковий запас у медичному напрямку. В онлайн-школі Аура можна підтягнути свій рівень до необхідного С1 за короткий термін із досвідченими викладачами.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися