Шкільні та університетські оцінки в Німеччині

Gutachten in Deutschland 2-min

При переїзді до Німеччини з дітьми необхідно заздалегідь вивчити систему оцінювання в школах та вишах. Вона кардинально відрізняється від тієї, яка прийнята в Україні. І насамперед – це зворотний відлік оцінок. Як це виглядає – розглянемо в цій статті.

Переїжджаєте до Німеччини для здобуття якісної освіти? Тоді вам потрібно знати німецьку на рівні В1, щоб вільно спілкуватися з викладачами та однокурсниками. Адже на заняттях доведеться обговорювати чимало тем, де будуть специфічні терміни. Саме тому необхідно добре вивчити граматику та базову лексику. А перевірити знання своєї німецької можна просто зараз за допомогою інтерактивного тесту.

Як виглядає німецька система оцінок в університетах і школах?

Для різних навчальних закладів система оцінювання відрізняється. Це залежить від того, в якій школі навчається дитина чи це вже студент. Розглянемо, яка існує система оцінювання в Німеччині для шкіл та університетів.

Шкільне оцінювання

Учні початкових шкіл оцінюються за 6-бальною системою. Однак навіть у цьому випадку німецький спосіб відрізняється від українського. У школах бюргерів найвищий бал – це «1». Таким чином, ті студенти, які отримують одиниці, вважаються успішними. А шість балів – це найнижча оцінка в школі. Якщо говорити про прохідні бали, то в 6-бальній системі він дорівнює 4. При отриманні 5 або 6 можна вважати, що успішність незадовільна.

Старша школа в німецьких дітей починається з 11 класу. Дитина може провчитися в ній два роки (11-12 клас) або три роки (11-13 клас) залежно від обраної школи. Оцінювання в старших класах змінюється на 15-бальне.

Цікаво: У перших класах німецьких шкіл відсутнє оцінювання. Вважається, що на дітей у цьому віці виставлення оцінок впливає негативно в плані розвитку.

Університетське оцінювання

Вищі навчальні заклади Німеччини застосовують оцінювання за 5-бальною системою, рідше – за 6-бальною. Це означає, що при отриманні одиниці на іспиті, можна бути впевненим у його успішності. У цьому випадку вважається, що студент має відсоток необхідних знань у межах 90-100%. А 5 балів означає низьку успішність і мінімальні знання.

Цікаво: Щоб перерахувати українські оцінки в німецький формат, використовують складну формулу. Її назва – Баварська формула. У результаті її використання отримують середній бал Durchschnittsnote.

Нижче подано таблицю розшифровки оцінок 6-бальної системи, у якій можна побачити відсоток засвоєння матеріалу та градацію балів.

1+, 1, 1- Sehr gut (відмінно) 91-100%
2+, 2, 2- Gut (добре) 81-90%
3+, 3, 3- Befriedigend (задовільно) 66-80%
4+, 4, 4- Ausreichend (достатньо) 50-65%
5+, 5, 5-, 6 Mangelhaft (незадовільно) 0-49%

Зрозуміти 15-бальну систему в німецькій освіті може бути складно, тому скористайтеся таблицею нижче.

15 (1+) Sehr gut (відмінно)
13-14 (1-,1) Gut (добре)
10-12 (2-,2,2+) Normal (нормально)
7-9 (3-,3,3+) Befriedigend (задовільно)
4-6 (4-,4,4+) Ausreichend (достатньо)
1-3 (5-,5,5+) Mangelhaft (незадовільно)
0 (6) Ungenügend (Недостаточно)

Тепер ви знаєте, яка система оцінок у Німеччині. Під час навчання в німецькій школі або вищому навчальному закладі дуже важливим є відмінне знання мови на рівні В1 або вище. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях, тоді просто запишіться на відповідний курс в онлайн-школу Аура.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися