Скільки слів потрібно знати, щоб говорити німецькою?

сколько надо знать слов на немецком языке 2-minЗдатність точно розповісти про свої думки або дати гідну відповідь співрозмовнику криється не тільки в дотепності та красномовстві. Дуже важливим фактором є словниковий запас або як кажуть німецькою «Wortschatz» (словесний скарб). Як зробити так, щоб не думати під час розмови, яке слово підібрати? Читайте наші поради.

Важливість синонімів

Як часто ми розгублюємося, якщо потрібно розповісти про характеристики об’єкта або враження про якусь подію. Головна причина цього – невелика кількість синонімів у арсеналі. Якщо це відбувається іноземною мовою – німецькою, ситуація ще гірша. Адже, наприклад, про книгу недостатньо сказати, що вона цікава “es ist interessant”. Вона може бути нудною, захоплюючою, повчальною, яка залишає враження або з несподіваною кінцівкою.

Це стосується опису почуттів, людей, подій. Дуже важливо розуміти нюанси слів, що застосовуються. Адже часто синоніми можуть мати відтінки смислів, повністю спотворюючи фразу.

Тематичний запас слів

Подорожі – це не лише чудовий спосіб добре провести час, а й цінний момент для практики мови. Але мандрівнику варто заздалегідь скласти список необхідних фраз для користування. Певний запас знань допоможе, наприклад, пройти в потрібне місце або замовити смачну вечерю. Те саме стосується й інших випадків можливого використання німецької – на вокзалі, у театрі чи кіно.

Ключові слова німецькою

Вважається, що базовий рівень володіння мовою досягається після вивчення 1000 слів. На думку фахівців, цього достатньо, щоб охопити близько 70% виразів, що використовуються на щоденній основі. По суті, 1000 слів достатньо, щоб зробити замовлення в улюбленій кафешці або купити квиток для подорожі. Навіть на досить гідному рівні обговорити новинку кінематографа.

Але все ж, при необхідності відійти від побутових розмов, стати більш ерудованим або здобути престижну посаду, потрібно значно більше 1000 слів.

Рівні німецької мови

У Німеччині визначення рівня німецької мови використовують систему CEFRL, у якій є шість рівнів (А1-С2). На кожному рівні є свій обов’язковий обсяг. Якщо на початковому рівні А1 достатньо знати до 600 слів, то для отримання рівня С2 необхідно знати щонайменше 8000 слів.

Щоб дізнатися про свій рівень, можна не проходити тест систему CEFRL. Сьогодні у віртуальному просторі є десятки доступних тестів, за допомогою яких можна перевірити себе.

Як збільшити словниковий запас?

Для підвищення словникового запасу іноземної мови існують чіткі методики, які приносять плоди лише за систематичного використання. Розглянемо їх:

  • Структуризація слів із тематики. Тут усе дуже просто. Необхідно скласти список слів, які стосуються певної теми. Це може бути кулінарія, подорожі, географія, частини тіла, емоції та почуття. Найголовніше, включити всі популярні слова.
  • Створення карток. Не варто думати, що картки лише для дітей. Яскраві картинки здатні допомогти запам’ятати певне слово й дорослим. Також їх можна включити до навчання німецької мови зі своїми товаришами.
  • Читання книг. Розширити словниковий запас можна за допомогою читання. Німецька література пропонує безліч класичних творів. Також можна використовувати комікси або спеціальні адаптовані тексти для учнів. Усі нові слова варто виписувати окремо.
  • Спілкування. Живе спілкування з носіями німецької дозволить допомогти вивчити сучасну розмовну мову Німеччини. Багато слів і скорочень просто не використовуються в літературі.
  • Використання спільнот у соцмережах. Влитися в середу учнів можна за допомогою великої кількості тематичних груп та угруповань, які практикують вивчення німецької. У них можна знайти вже підготовлені тематичні добірки слів, вирази, що часто використовуються, і крилаті фрази.

Загалом для розширення свого словникового запасу існує чимало сучасних методів. Для учня необхідно вибрати відповідний і регулярно практикуватися. Якщо мотивації недостатньо, краще вибрати інтерактивну спільноту чи курси.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися