Слова для вираження причини та наслідку

12-min

Необхідність розповісти про причину або наслідок якоїсь дії виникає в будь-якій мові. І якщо рідна мова інтуїтивно зрозуміла, то іноземна може викликати деякі труднощі на початку навчання. У німецькій мові існує кілька фраз, які можна використовувати для пояснення причини чи наслідку. Далі ми розглянемо перелік таких слів, а також способи їхнього вживання.

Хочете знати німецьку на рівні В2 і без проблем вступити до навчального закладу країни? Тоді вам потрібно не лише заучувати правила та слова, а й зануритися у вивчення менталітету Німеччини. На уроках в онлайн-школі Аура всі студенти вивчають основні нюанси характеру та поведінку бюргерів, а також основні традиції країни. У майбутньому це допоможе знайти спільну мову з однокурсниками та роботу після закінчення навчального закладу.

Не знаєте свій рівень німецької? Пройдіть наш інтерактивний тест та запишіться на відповідний курс навчання!

Як пояснити причину в німецькій мові?

За необхідності висловити причину, можна використовувати такі слова:

  • Weil. Найпоширеніший сполучник, який перекладається як «тому що». Є відповіддю на запитання із синонімами «weshalb» або «warum», які перекладаються як «чому». Сполучник «weil» ставиться в другій частині речення, обґрунтовуючи причину. Так формується підрядне речення.
  • Da. Сполучник перекладається як «оскільки» і вказує на відому причину для співрозмовника. Можна поставити на початку підрядного речення.
  • Denn. Сполучник перекладається «оскільки». Завжди ставиться на початку другої частини підрядного речення. Варто зазначити, що порядок слів після «denn» залишається прямим.
  • Und. Сполучник перекладається як «і». Використовується в тому випадку, коли в першій частині підрядного речення обґрунтовується причина того, про що йдеться в другій частині.

Як висловити наслідок німецькою мовою?

За необхідності висловити наслідок, використовуються такі сполучники:

  • deshalb;
  • darum;
  • deswegen.

Ці три сполучники вважаються синонімами та перекладаються як «тому» або «з цієї причини». При їхньому включенні в речення порядок слів змінюється на зворотний.

Також для вираження наслідку, можна використовувати слово «also» (отже/тож), «nämlich» (річ у тім, що) або «dass» (що).

Цікаво: Слово «trotzdem» у німецькій мові може бути використане для позначення причини або вказівки на несподівані наслідки від будь-яких дій.

Звісно, для кожного слова, яке виражає причину або наслідок дії, існують деякі тонкощі використання. Якщо ви хочете розібратися в причинно-наслідкових зв’язках та ніколи не плутатися у вживанні сполучників для їхнього позначення, запишіться на курс німецької В2 в онлайн-школу Аура. Вам допоможуть досвідчені викладачі та швидкі методики запам’ятовування.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися