ТОП-6 цікавих традицій: що незвичайного пропонує Німеччина

Tradition - 1-min

У кожній країні є національні традиції, які роблять її особливою. І Німеччина не є винятком. Ярмарок з приводу та без, гарячий глінтвейн, масштабні свята – популярні традиції німців, через які країну відвідує чимало гостей. Також є й незвичайні традиції-сюрпризи для туристів – кісточка від коропа у гаманці чи церемонія благословення коней. Дізнатися більше про німецькі звичаї можна у цій статті.

Відвідати всі великі традиційні заходи Німеччини досить просто – країна дуже дружня до гостей. Знання німецької на рівні А2 допоможе відчути місцевий колорит та покращити розмовну мову.

Не знаєте рівень своєї німецької? Наш інтерактивний тест допоможе точно визначити точку, з якої потрібно розпочати навчання!

ТОП-6 традицій Німеччини

Занурення в побут та вивчення традицій іншої країни – чудова можливість дізнатися більше про її культуру. Німецькі традиції іноді дуже дивують туристів та тих, хто переїжджає, але більшість з них відображає багатовікову історію та дозволяє торкнутися минулого. Розглянемо найяскравіші звичаї країни.

1. Смішні талісмани

У Німеччині сформовано особливий перелік предметів, які можуть бути талісманами. До них відносять:

  • Сонечко (Marienkäfer). Для релігійних німців воно вважається жучком Марії – Божої Матері. Незаміжні дівчата за допомогою сонечка можуть дізнатися, через скільки років вони вийдуть заміж. Інші люди можуть просто загадати бажання та відправити посланця на небо.
  • Кісточка коропа. Справжній німецький спосіб залучити успіх. Якщо на Новий рік приготувати коропа та покласти кісточку від нього у свій гаманець на цілий рік, то приємні події не забаряться.
  • Листочок конюшини. Для залучення удачі необхідно знайти чотирилисту конюшину та покласти її в туфлі або пришити на одяг. Ну а якщо зірвати конюшину молодій дівчині й одразу зустріти чоловіка, то їй потрібно буде вийти за нього заміж.
  • Свинка. Справжній символ німецького добробуту. Очевидно, саме з Німеччини поширилася традиція робити скарбнички у вигляді свинок. А на День святого Валентина це найпоширеніший подарунок.

2. Особливе Різдво

Різдво у Німеччині – найголовніше сімейне свято. Мабуть, у жодній країні до нього не ставляться так по-особливому. Для Німеччини довго й ґрунтовно готуватися до Різдва – це традиційно. А потім звісно зустрічати його у затишній сімейній обстановці. Однією з головних дій напередодні Різдва є церемонія дарування подарунків або Bescherung. Цього дня багато хто отримує саме довгоочікувані дари, про які давно мріяли.

3. Весільні традиції

Пари сучасної Німеччини ставляться до шлюбу набагато простіше, ніж їхні батьки. Для німців нормально роками жити без оформлених стосунків. Однак якщо вони вирішили одружитися, тоді дотримується безліч церемоній.

Цікаво: У Німеччині шлюб може запропонувати як жінка, так і чоловік. Якщо подія для пари значуща, тоді пропозиція руки та серця відбувається у незвичайну дату, наприклад, 29 лютого.

Серед весільних традицій популярна сімейна вечеря poltern або биття посуду. Він проводиться до весілля. На таку вечерю запрошують усіх родичів та просять принести непотрібний посуд. Наприкінці заходу на вулиці відбувається феєричне биття посуду, а прибирати розбите повинні неодмінно майбутні молодята. Так вони показують, що готові до спільного подолання труднощів.

Tradition - 2-min

4. Новорічні традиції у Німеччині

Silvester чи Новий рік німці відзначають галасливо та величезною кількістю феєрверків. Це пов’язано з тим, що у Німеччині купити піротехніку можна лише за три дні до Нового року. Тому якщо ви не любитель шуму, в Сільвестр краще відмовитися від туризму. Феєрверки запускають навіть у найменших закутках.

У північних землях до спільних веселощів додаються ще й переодягнуті в маскарадні костюми діти. Вони шумно ходять по хатах, випрошуючи солодощі. Це досить давня традиція, яка називається Rummelpottlaufen. Як стверджує старше покоління, такий шум необхідний для вигнання демонів.

5. Знаменитий Fasching

Національні свята Німеччини відзначають не лише мешканці країни. Наприклад, на знаменитий тиждень карнавалу Fasching приїжджають із різних куточків земної кулі. Цей веселий захід нічим не поступається знаменитому на весь світ бразильському карнавалу. У кожному місті є свої традиції святкування. Наприклад, у Мюнхені головним учасником ходи є Герцог Казимир та його свита, а в Майнці обов’язковий атрибут – політична сатира. Її вигукують із платформ спеціальні люди.

6. Пивні традиції Німеччини

Для багатьох іноземців Німеччина – країна любителів пива. І справді, німці вміють варити цей напій і, звісно, самі його п’ють у великій кількості. У магазинах невеликих містечок дуже часто можна побачити місцеве пиво на розлив. І в кожному регіоні буде свій особливий смак цього пінистого напою.

Одна з незвичайних традицій у Німеччині якраз й відноситься до пива – у країні є кілька грандіозних свят, на які з’їжджаються з усього світу. Наприклад, мюнхенський Octoberfest. Він триває аж цілих 16 днів! На фестивалі можна скуштувати різні сорти пива, доставлені з усіх регіонів країни. Одразу після цього фестивалю у Штутгарті проводиться ще один пивний фестиваль. А одне з найдавніших пивних свят вважається Freimarked. Він проходить у Бремені й під час його святкування традиційно всі переодягаються у маскарадні костюми, танцюють та веселяться. Звісно, цьому сприяють річки пива різних сортів.

Доторкнутися до всіх німецьких традицій і відчути їх колорит можна під час подорожі країною. Знання мови на рівні А2 допоможе спілкуванню з місцевим населенням та глибоким зануренням у культуру Німеччини. А вивчити її можна на курсах нашої школи.

 

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися