ТОП-8 незвичайних законів Німеччини

Deutsche Gesetze 3-min

Німеччина – країна педантів, суворого дотримання правил і законів. Це стосується безпосередньо німців, туристів і тих, хто переїхав з інших країн. Усі наявні закони в Німеччині обов’язкові для виконання, інакше легко отримати чималий штраф. При чому деякі з них можуть здатися дивними.

Якщо ви зібралися в Німеччину, рекомендується заздалегідь дізнатися про правила і вивчити німецьку як мінімум на рівні А2. А дізнатися свій рівень володіння мовою ви можете просто зараз за допомогою інтерактивного тесту.

ТОП-8 німецьких законів з дивацтвами

Багато законів держави спрямовані на захист прав не тільки людей, а й тварин. Тому для жителів країн з іншим законодавством можуть здатися досить незвичайними. Отже, які найдивніші закони в Німеччині існують?

1.     Заборона на заподіяння шкоди корисним комахам

Джмелі, бджоли, оси – у Німеччині ці комахи перебувають під захистом законодавства. За їхнє знищення людина може отримати штраф до 50 000 євро. Його величина залежатиме від виду комахи та причини вбивства.

Цікаво: Бджоляр під час повернення бджолиного рою може навіть зайти на чужу територію без відома власників.

2.     Заборона на будівництво піщаних замків

Серед чудасій, що заборонені в Німеччині, – будівництво замків із піску. Такий закон ухвалено у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн і на островах Фемарн і Зільт. Але не варто одразу засмучуватися, діти можуть грати в будівельників із замками до 20 см. За все, що вище цієї норми, доведеться заплатити штраф до 1000 євро. Тому перед походом на пляж потрібно пояснити правила дітям.

Причина ухвалення такого закону – необхідність у відсутності перешкод для рятувальників. Теоретично, викопані ями або занадто великі пісочні комплекси дітей можуть затримати рятувальників.

3.     Заборона на зйомку безпорадних людей

Закони Німеччини заведено підтримувати приватність життя людини навіть на вулиці. Тому вести фото- і відеозйомку потрібно обережно. Розглянемо, що не можна робити в Німеччині з камерою/фотоапаратом на вулиці:

  • фіксувати ДТП і його жертв;
  • знімати нетверезих людей;
  • фотографувати оголених німців без дозволу.

За порушення цього закону людині можуть виписати штраф, конфіскувати фототехніку або посадити до в’язниці.

4.     Заборона смішних імен

У європейських країнах батьки часто не дотримуються традицій і можуть дати будь-яке ім’я своїй дитині. Однак у Німеччині співробітник може відмовити батькам у реєстрації, якщо ім’я відверто безглузде або занадто екзотичне. Іноді справу навіть передають до суду.

Факт: Офіційної заборони на використання будь-яких імен у Німеччині немає. Але працівники реєстрацій упевнені, що ім’я не повинне викликати неприємні асоціації або бути насмішкою.

5.     Заборона на образи

У Німеччині потрібно ретельно стежити за промовою під час суперечок або вираження неприязні. Проголошення деяких слів може влетіти в копієчку. Штрафи в Німеччині за образу можуть перевищувати тисячу євро і лише за проголошення таких слів:

  • Wichtelmann. Перекладається як гном або бовдур. За її проголошення стосовно людини можуть виписати штраф 1000 євро.
  • Bekloppter. Перекладається як псих. За його проголошення можна отримати штраф 250 євро.

Щоб не отримати штраф за образу в Німеччині, потрібно вміти правильно вимовляти слова і знати розмовну лексику. Цього можна навчитися на курсі А2.

6.     Заборона на одяг у парильні

Німецькі лазні відомі відсутністю поділу на чоловічі та жіночі зони, а також забороною на купальники в парильні. Це пов’язано з особливим ставленням до лазні як до місця оздоровлення та відпочинку. А матеріал купальників за високої температури виділяє шкідливі випаровування.

Цікаво: Чого не можна робити в Німеччині під час відвідування лазні, так це пильно розглядати оголене тіло. Німці ставляться до цього вкрай негативно. За етикетом у лазні потрібно дотримуватися дистанції.

7.     Заборона на підгодовування пернатих

Практично у всіх парках будь-яких країн у будь-яку пору року натовпи голубів у місцях, де їх підгодовують. У Німеччині все інакше. Якщо почати годувати голубів у громадському місці, можна отримати штраф. Наприклад, у Гамбурзі він сягає 5000 євро, а в Кельні – 1000 євро.

8.     Дозвіл на оголення в особистому авто

Законодавство Німеччини забороняє оголюватися в громадських місцях, крім спеціально відведених місць. Одним із таких є власний автомобіль. Річ у тім, що особистий транспорт є приватною власністю. У її межах людина може робити все, що завгодно. Тож якщо ви хочете відчути справжню свободу та відсутність заборон під час пересування, можна покататися голяка.

Факт: Дозвіл на оголення в машині не означає, що так можна з’являтися на вулиці. За нудизм у недозволеному місці можна отримати штраф 40 євро. Тому роздягнутися можна тільки в авто.

Що можна робити в Німеччині за законом і як не потрапити в халепу, рекомендується дізнаватися заздалегідь. А у нашій школі ви можете підтягнути німецьку до такого рівня, що розуміти закони в оригіналі.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися