Усі види заперечення у німецькій мові

nicht 2-min

У німецькій мові, як і в будь-якій іншій, є правила використання негативних речень. Також є ряд слів, які позначають заперечення, та різні способи їх включення у розмову. Далі ми розглянемо, що позначають слова «kein» та «nicht», коли їх доречно використовувати відповідно до німецької граматики.

Подорож чи переїзд до Німеччини неможливий без мінімального знання мови на рівні А2. Це допоможе познайомитися з цікавими людьми, правильно звернутися до державних органів для оформлення документів та швидко зняти квартиру.

Бажаєте перевірити рівень своєї німецької прямо зараз? Пройдіть інтерактивний тест, який допоможе визначити знання на даний момент.

Слова-заперечення

Зазвичай у німецькій мові для висловлення-заперечення (Verneinung) використовують три слова:

  • Kein. Це негативний артикль. Його слід використовувати при позначенні заперечення в німецькій мові поруч із іменником, які завжди використовуються з нульовим або визначеним артиклем.
  • Nicht. Таке заперечення можна використовувати не тільки з іменниками, але й з дієсловами. З його допомогою також можна робити негативним усе речення. Розміщення nicht у німецькій буде залежати від конструкції речення. Наприклад, заперечення можна поставити перед потрібним словосполученням: Ich gehe nicht in die Uni. – Я йду не до університету.». Також вживають nicht при використанні заперечення перед прикметником або прислівником.
  • Doch. Це цікаве слово у німецькій мові, яке має три значення. Doch може використовуватися як частка (все ж таки) або сполучник (протиставлення – але). Третій варіант – це заперечення на позитивну відповідь на питання. Точного перекладу слова немає. Розглянемо приклад: «Hast du die Arbeit nicht gemacht? – Doch!» – «Ти не зробив роботу? – Ні, зробив

Цікаво: У німецькій мові відмова потребує пояснення причини. Слід доповнити речення, щоб співрозмовник зрозумів чому йому відмовляють. Таким чином, просто озвучити заперечення в німецькій недостатньо, якщо ви хочете виглядати вихованою людиною.

nicht 3-min

Інші способи сказати «ні» німецькою

Висловити заперечення на поставлене питання чи загалом на ситуацію можна іншими словами. Наприклад, у розмові можна використовувати «nein». Це універсальна й категорична відповідь «ні» німецькою. Якщо немає пояснення причин відмови, то звучить досить грубо. Для пом’якшення можна використовувати в такому поєднанні як «Aber nein», що означає «Так ні».

Якщо потрібно відповісти негативно з жалем, можна сказати «Tut mir leid». Така відповідь актуальна у сфері торгівлі чи надання послуг. У разі необхідності чемно відмовити співрозмовнику, можна сказати «Das kann ich leider nicht».

Для категоричної відмови співрозмовнику, який має рівний соціальний статус або нижче, можна сказати «Ausgeschlossen», що перекладається як «Виключено». Для більш емоційної відповіді можна використовувати «Ohne mich!», що означає «Тільки без мене!».

Якщо ви хочете точніше розібратися, яка різниця між kein та nicht, або у яких ситуаціях вживаються ті чи інші фрази, лексика рівня А2 допоможе розкрити всі нюанси заперечень. Записуйтесь на урок в онлайн-школу Аура прямо зараз!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися