Лайливий лексикон німецької мови

EXPLETIES AUF DEUTSCH

Німецька мова багата на слова, якими можна висловити будь-яку емоцію. Наприклад, велика кількість лайок дає змогу підкреслити ступінь обурення, знизити психологічну напругу або просто нецензурно висловити опонентові свої думки. Давайте розглянемо, як звучать матюки німецькою та в яких випадках бюргери їх вживають.

Хочете мати хороший запас німецьких слів та підтримувати будь-яку розмову? Уже на рівні А2 ви зможете самостійно справлятися в більшості ситуацій. Це допоможе вам при переїзді до Німеччини або влаштуванні на роботу. Не знаєте, наскільки добре ви знаєте німецьку? Спробуйте перевірити свої знання просто зараз і пройдіть наш простий тест.

Популярні лайки німецькою мовою

Якщо ви вирішили вивчити німецькі мати, то можна провести аналогію з українською мовою. Багато нецензурних виразів мають сексуалізований характер, пов’язаний зі статевою сферою. Також є низка слівців, які відносяться до теми випорожнень. Однак утворення всіх матюків у німецькій мові відбувається шляхом об’єднання кількох слів. Наприклад, слова «der Arsch» та «das Gesicht» утворюють одне слово «das Arschgesicht» (сволота).

Типи матюків німецькою

Під час вивчення лайок німецькою мовою, необхідно врахувати їхній поділ за емоційним вираженням. Наприклад, Fluchwörter називають різні грубі вирази, які використовують за необхідності висловити свої яскраві емоції. Найменш лайливим виразом для цього виду матюків є «Fahr zur Hölle!» (Пішов до біса!). Однак можуть бути використані й інші грубші словечка, наприклад, «Du gehst mir auf den Sack!» (Ти мене за*бав!).

Окремо стоїть група виразів Schimpfwörter, яка містить слова для наділення об’єкта негативними характеристиками. Головна мета використання подібних матів – нанесення образи або приниження. Так люди намагаються якомога болючіше поранити співрозмовника. Розглянемо кілька таких слів:

  • der Mistkerl – мудак, сволота;
  • die Schlampe – шльондра;
  • die Nutte – повія;
  • Ah du Schwein! – Ах ти свиня!

І останній тип – це так звані вульгаризми (Vulgarismen). Такі слова використовуються щодня у людей, яким потрібно заповнити паузи в реченні або посилити своє висловлювання. Часто люди, які вживають вульгаризми щодня у своєму мовленні, мають певні труднощі з вираженням власних емоцій іншими словами. Розглянемо кілька виразів-вульгаризмів:

  • Verdammte Scheiße! – *б твою мать!
  • Teufel! – Чорт!
  • Scheiß drauf! – Пох*й!

Слід зазначити, що вульгаризми можна зустріти не лише у словах простих людей, а й у низці пісень чи фільмів. Це означає, що, в принципі, їх допустимо говорити, але потрібно знати час та місце. Це ж стосується і слів Schimpfwörter.

Також потрібно розуміти, що деякі люди по-різному сприймають мати. Наприклад, якщо говорити про слово «scheiße» (шайзе), то дехто може зрозуміти його як «чорт!», а для інших воно звучатиме як «бл*дь!». Тому важливо розуміти, з ким у цей момент відбувається розмова.

Отже, якщо ви хочете вивчити різноманітні лайки німецькою мовою, почніть своє навчання з рівня А2 в онлайн-школі Аура. Професійні викладачі допоможуть дізнатися найактуальнішу лексику Німеччини.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися