Магія таємничого Святвечора у Німеччині

Christmas Eve 4-min

 

У підготовчому чотиритижневому Адвент-марафоні до Різдва останнім днем є Святий вечір. Heiliger Abend особливий час у передріздвяній Німеччині. Вже після обіду країна завмирає – усі готуються до тихого та затишного вечора з близькими людьми. Радіють діти, адже цього дня здійснюються їхні мрії та вони отримують довгоочікувані подарунки одразу після традиційної вечері.

Насолодитися святковою атмосферою Святвечора у Німеччині набагато простіше зі знанням німецької на рівні А2. Якщо ви проїздом у країні, та ще не знайшли близького друга, замовте столик у тихому домашньому кафе старої частини міста. Так ви зможете відчути німецький колорит затишного сімейного передріздвяного вечора.

Німецькі традиції Святвечора

Напередодні Різдва німецькі дітлахи відкривають останнє віконце адвент-календаря, в той час як старше покоління готує святкову вечерю. Обов’язково в цей день потрібно зробити легке прибирання, а потім поставити і нарядити сім’єю ялинку. Особливо цей захід любить малеча. Адже поява в будинку лісової красуні пророкує подарунки.

Цікавий факт. Саме з Німеччини пішла традиція вбирати ялинку у новорічні свята.

Католики, що святкують Різдво, обов’язково ставлять скульптурний вертеп – сцену Різдва Христового. До речі, її можна побачити біля багатьох храмів та будинків. Домашній вертеп може бути як мініатюрною, так і більшою скульптурою.

Цього дня всі поспішають повернутися в коло сім’ї – студенти та родичі, що далеко живуть, приїжджають поринути у різдвяну атмосферу. Хоча Святвечір не є державним вихідним, всі компанії, магазини та офіси закриваються вже до 2 години дня. Працівники поспішають додому та йдуть на різдвяні канікули.

Увечері вся родина запалює останню свічку Адвенту на різдвяному вінку під дитячі піснеспіви. Ритуал символізує народження Ісуса та його ангельське походження. Весь вечір пронизаний затишком та відсутністю метушні, гарним настроєм та здійсненням бажань.

Застілля

Christmas Eve 2-min

У Святвечір не заведено бенкетувати – розкіш смачних страв залишено на Різдво. У німців вважається, що на столі цього дня має бути лише проста їжа. Наприклад, господині готують картопляний салат зі знаменитими віденськими сосисками та випікають святкове печиво. Для дорослих німців готують ароматний глінтвейн, який вони неквапливо п’ють цілий вечір.

Цікавий факт. Практично у кожній сім’ї існує традиційна страва, яка передається від покоління до покоління.

Релігійні заходи

Німці-віряни відвідують церковну месу Kinderweihnachtsgottesdienst до святкової вечері. Це так звана дитяча Різдвяна служба, з якої розпочинається святкування народження Христа. У давнину був період, коли предки вірили, що початок нового дня відбувається із заходом сонця. Нагадування про цей звичай залишилося у різдвяному Святому вечорі.

Меса проходить у прикрашеній церкві із встановленим великим вертепом. Обов’язково повинні горіти свічки. Дітям зачитується красива історія Різдва – іноді вони її розповідають самостійно у вигляді вистави. Також на вечорі дуже багато різдвяних пісень та колядок.

Хочете знати, який у вас рівень німецької та чи зможете ви розуміти переклад пісень? Пройдіть наш захопливий тест прямо зараз!

Крім дитячої меси, існує ще нічна різдвяна служба Christmette, яку відвідують дорослі віряни. На неї заведено приходити опівночі після домашньої вечері та вручення подарунків.

Вшанування предків

У Святвечір у Німеччині заведено відвідувати цвинтарі та приносити дари своїм предкам. Це роблять відразу після дитячої меси. На надгробки часто ставлять невеликі свічки, що представлені у формі ялинок.

В цей період важливо побажати кожному знайомому, який може зустрітися на шляху до цвинтаря або додому, щасливого Різдва. Для цього вимовляють “Schönes Weihnachtsfest!”. Не виключається зустріч з людьми, які грають на флейті або співають пісні.

Історії та подарунки у Святвечір

Всі сім’ї мають свою зворушливу історію народження Ісуса «Weihnachtsgeschichte», центральна лінія сюжету якої не уникає загальноприйнятої версії. У ній розповідається про подорож Марії та Йосипа до Віфлеєму та появу на світ немовляти Христа. Проте у кожній сім’ї розповідається особлива історія зі своїми подробицями. Це робить розповідь по-справжньому казковою.

У кожній сім’ї є особисті історії різдвяних чудес, які передаються з покоління до покоління.

Кульмінацією вечора є вручення подарунків. У Німеччині дарування – це справжнє невелике урочисте свято. Кожен подарунок необхідно упакувати в гарну обгортку, щоб продовжити момент радості та передчуття дива..

Лексика Святвечора

  •  der erste Stern – перша зірка;
  •  heilig – святий;
  •  der Engel – ангел;
  •  die Kerzen anzünden – запалювати свічки;
  •  die Weihnachtslieder singen – співати колядки.

Ця невелика кількість слів допоможе відчути атмосферу Святвечора. Більше лексики можна дізнатися на  курсі А2, де вас чекає захоплююче навчання на тему Різдва.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися