«Швейцарська німецька» або діалект цілої країни

Schweizer Sprache 2-min

Швейцарія дуже цікава країна, в якій офіційними мовами є французька, італійська, ретороманська та німецька. Цікаво, що стосовно останньої милі жителі країни можуть навіть обуритися, якщо їхній Schwitzerdütsch назвуть діалектом. Швейцарці насправді вважають свою німецьку окремою та повноцінною мовою. Далі ми розповімо про особливості створення швейцарської німецької та хто нею розмовляє зараз.

Не секрет, що німецька мова дуже популярна в усьому світі й практично в кожній країні можна зустріти її носіїв. Щоб їх розуміти та вільно спілкуватися без перекладача, знадобитися знання мови на рівні А2. Так ви зможете легко дізнатися потрібну вам інформацію та розв’язати питання, що виникло. Хочете перевірити рівень володіння німецькою просто зараз? Пройдіть інтерактивний тест від школи Аура.

Якою мовою розмовляють у сучасній Швейцарії?

Швейцарія, мабуть, єдина країна, в якій на офіційному рівні прийнято чотири державні мови. Також досить широко поширена англійська, хоч вона і не має такого статусу. Саме англійську мову в обов’язковому порядку викладають у школах країни.

Цікаво: У Швейцарії зовсім необов’язково знати всі 4 державні мови. Досить знати мову місцевості, в якій виріс, а три інші потрібно вивчити факультативно. Якщо є необхідність, то завжди можна поглибити знання. Також обов’язковим є володіння англійською, оскільки вона є міжнародною.

Німецькою мовою у Швейцарії розмовляють близько 5 мільйонів осіб і вважається, що це один із найчисленніших ареалів німецької. При цьому він є найскладнішим діалектом класичної літературної німецької, оскільки значно відрізняється від оригіналу.

Вивчення ускладнюється ще тим, що відсутня загальноприйнята німецька. Навіть у Конституції країни немає вказівок, яку саме мову можна використовувати. Тому сьогодні швейцарці в побуті застосовують місцеві діалекти, а літературну версію залишають для офіційних документів.

Schweizer Sprache 3-min

Що таке літературна німецька мова у Швейцарії?

Перша згадка про мови на території сучасної Швейцарії відноситься до 600 року до нашої ери. У той момент у Європі панували римляни, до яких на землях Швейцарії були розрізнені племена. У становленні мови ключову роль зіграли рети і гельвети. Завдяки останнім й з’явилася назва Швейцарії латинською Helvetia. А рети вплинули на становлення ретороманських мов. Коли Рим розпався, то нашестя інших племен повністю знищили романську мову південного заходу.

Перші натяки на сучасну державу з’явилися в середині ХІІІ сторіччя, коли сформувався тимчасовий оборонний союз із трьох регіонів Унтервальдена, Швіца та Урі. Надалі він став називатися «Вічним союзом».

Ще одним вагомим внеском у формування мов стали Наполеонівські війни. Після них франко-провансальський говір повністю зник, змінившись на французьку мову. У 1815 році остаточно сформувалася Швейцарська Конфедерація, яка ухвалила 1848 року Конституцію із закріпленими 4-ма державними мовами.

Через десятиліття Schwitzerdütsch у країні використовується тільки для неформального спілкування. Літературна швейцарська німецька залишилася у світі телебачення, освіти, офіційного спілкування та письма. Власне, цей варіант німецької не відрізняється від класичної німецької мови (Binnendeutsch).

Цікаво: Характерною рисою класичної німецької є лексема гельветизм, що характерна виключно для швейцарського варіанту мови. На формування лексеми сильно вплинув алеманський діалект, а також французька мова.

Якщо ви плануєте подорож і хочете вивчити швейцарську німецьку мову, тоді варто почати з класичного її варіанту в онлайн-школі Аура. Наприклад, ви можете записатися на курс А2 та вивчити різноманітну лексику для різних випадків. А під час поїздки до Швейцарії достатньо придбати спеціальний розмовник.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися