Субота та два її позначення у німецькій мові

суббота на немецком 2Вивчення будь-якої іноземної мови передбачає можливість навчитися говорити та й зануритися у культуру цієї країни. І Німеччина не є винятком. Наприклад, ви знали, що німці позначають суботу двома словами? Витоки цього беруться з давнини від сусідів англійців.

Визначення суботи: як з’явилося?

Сьогодні субота в Німеччині може називатися як “Samstag”, так і “Sonnabend”. Найчастіше використовується саме перший варіант. Другий застосовується дедалі рідше, причому найчастіше у північних областях та деяких центральних регіонах.

Варіант суботи Sonnabend почав активно використовуватися внаслідок місіонерської діяльності британського Боніфація. Це сталося в середині VIII століття, коли християнство стало активно поширюватися серед німецьких племен. Одним із нововведень, яке було принесено, були саме слова. “Sunnanaefen” або вечір перед неділею, бо предки тієї місцевості вважали початком дня саме вечір. Поступово це слово трансформувалося на Sonnabend і стало позначати всю суботу.

Ну а більш сучасне Samstag стало результатом тривалої взаємодії з іншими народами. Наприклад, у стародавніх римлян відбулося запозичення суботи у вигляді Saterdag або день Сатурна. Справа в тому, що раніше багато хто перейменовував дні тижня на ім’я богів, щоб зробити їх більш лояльними. І якщо п’ятниця була днем тижня Венери, то суботою володів Сатурн. Цікаво, що багато людей досі асоціюють дні тижня із впливом давніх богів. Особливо це помітно в астрології та складанні гороскопів.

Наступним етапом у розвитку днів тижня став вплив грецької мови. Разом із днем Сатурна з’явилося слово “sabbaton”, що означає “день спокою” або “шабат”. Протягом історії відбулася помітна трансформація початкового слова у «Samstag».

Саме тому тепер кожен німець і громадянин іншої країни може обирати – давати перевагу британському чи грецькому впливу.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися