Торт Захер: оригінальні німецькі ласощі з цікавою історією

Sachertorte 2-min

“Шоколадний із шоколадною начинкою в шоколадній глазурі” – саме так можна описати дуже смачний австрійський десерт торт Захер (Sachertorte). Незважаючи на те, що ласощам уже майже двісті років, ніхто не знає їхнього оригінального рецепта. Саме тому існує безліч варіацій приготування торта, які готують господині та кондитерські всього світу. Далі ми пропонуємо дізнатися цікаву історію походження торта Sacher та наближений до оригінального рецепт.

Хочете прочитати історію про популярний австрійський торт німецькою мовою? Почніть навчання з професійними викладачами в онлайн-школі Аура. Новачкам дуже просто записатися на початковий курс А1 та почати захопливу подорож у вивченні німецької граматики та лексики. Якщо ви вже знайомі з азами й хочете вибрати складніший курс, тоді просто пройдіть наш інтерактивний тест. З його допомогою дуже просто визначити рівень та вибрати відповідне навчання.

Хто придумав знаменитий німецький торт Захер?

Історія походження торта Захер досить цікава й варта уваги. Далекого 1832 року невідомий хлопчисько на ім’я Франц Захер вступає на навчання до шеф-кухаря, який завідував кухнею міністра закордонних справ Австрійської імперії Маттерніха. Як відомо, щоб відбулися деякі події, доля повинна повернутися під потрібним кутом. У 14-річного Захера все сталося через хворобу шеф-кухаря та одночасний візит високопоставлених гостей.

Достовірно невідомо, що спонукало на створення шедевра. За однією версією, міністр попросив унікальний десерт для своїх гостей і хлопчик придумав знаменитий австрійський шоколадний торт. За другою – приготування відомого пирога “Чорний Петер” за відсутності головного кухаря призвело до несподіваного результату. Як би там не було, десерт дуже сподобався гостям.

Надалі за право називатися оригінальним рецептом розгорілася неабияка суперечка. Відомий на той час кондитер Демель викупив оригінальний рецепт в одного з онуків Захера. Скандал набирав обертів і навіть дійшов до суду, який був припинений на час Другої світової війни.

Тільки 1963 року було ухвалено остаточне рішення з приводу оригінальності Sachertorte. Спадкоємці винахідника отримали право маркувати свої вироби круглою печаткою, що підтверджувала оригінальність найперших ласощів. Кондитерська Демеля почала ставити на торт трикутну печатку. Надалі десерт став називатися “демелівським тортом” (Demel Sacher-Torte).

Цікаво: Торт Захер – це культові ласощі минулих часів. Багато хто копіював його приготування, але наблизиться до оригінального рецепта не змогли. Однак деякі типи тортів, які створювалися на основі Захер, стали популярними. Наприклад, у країнах СНД відомий торт під назвою “Прага”, а в Мюнхені готують “принц-регентський торт”. А 20 років тому було створено новий вид торта “Захер-Мозох”, у якому використовували смородиновий конфітюр та марципан.

Sachertorte 3-min

Рецепт торта Захер і процес приготування

Приготування торта Захер починається з підбору інгредієнтів за рецептом. Необхідно підготувати:

  • Темний шоколад (Bittere Schokolade) – 300 гр.
  • Вершкове масло (Butter) – 125 гр.
  • Нерафінований цукор (Unreinigt zucker) – 0,25 гр.
  • Борошно (Mehl) – 150 гр.
  • Яйця (Eier) – 3 шт.
  • Мелений мигдаль (Gemahlen Mandel) – 60 гр.
  • Абрикосовий конфітюр (Marillenmarmelade) – 110 гр.
  • Вершки (Sahne) – 160 мл.

Процес приготування

  1. Розтопіть на водяній бані 100 грамів шоколаду й трохи остудіть його.
  2. В окремій мисці трохи розтопіть вершкове масло до м’якого стану (не рідкого). Додайте цукор та почніть збивати суміш. Поступово додавайте яйця. Суміш має вийти легкою та однорідною.
  3. Просійте борошно. Додайте у нього какао, рідкий шоколад та мигдаль. Розмішайте.
  4. Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть маслом круглу форму. За бажанням можна використовувати пергамент.
  5. Перелийте у форму підготовлене тісто й помістіть в духовку на годину. Готовий бісквіт потрібно добре остудити.
  6. Розріжте навпіл коричневий корж та змастіть його конфітюром.
  7. Приготуйте помадку. Для цього розтопіть шоколад, що залишився, й змішайте його з вершками. Змастіть половинки бісквіта готовою помадкою, потім рівно з’єднайте їх у торт.
  8. Розігрійте залишки помадки та полийте зверху торт.
  9. Збийте вершки і додайте трохи на торт у вигляді прикраси.

Тепер ви знаєте, що таке торт Захер і як його готувати за одним із великої кількості рецептів. Якщо ви хочете побувати в Німеччині та скуштувати оригінальний австрійський Захер, почніть вчити німецьку мову просто зараз. Онлайн-школа Аура пропонує вигідні умови навчання на групових курсах або індивідуальних уроках.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися