Як друкувати спеціальні символи?

умляут 2Умлаути та есцет – це спеціальні символи у німецькій мові, яких немає в інших. І якщо за наявності стандартної англійської розкладки друкувати звичайні символи не складно, то зі спеціальними буде важче. Однак існує низка способів ввести умлаути в написане в оригінальному вигляді.

 

Спеціальні символи: як вони виглядають?

Відмінною рисою німецької мови є наявність так званих умлаутів – голосних літер із двома точками нагорі. Їх існує лише три:

  • Ää. У транскрипції позначається як звук [ɛː], а вимовляється як «е». У поєднані із різними літерами може вимовлятися по-іншому. Наприклад, дифтонг äu вимовляється як [ой].
  • Öö. Цей умлаут у транскрипції виглядає як [øː], вимовляється як м’яка «о».
  • Üü. Транскрипція умлаута виглядає як [yː], а вимовляється м’якою «у».

Окремо стоїть есцет – ß. Транскрипція есцету виглядає так – [ɛs’tΡsɛt], а вимовляється як коротка «с».

 

Способи введення умлаутів на під час друку

Спеціальні символи можна використовувати в тексті кількома способами. Розглянемо їх:

  • Заміна символів. Якщо ви не надто часто друкуєте, можна кожен символ замінити дволітерним значенням. Наприклад, Ü на ue, Ä на ae, Ö на oe.
  • Розділ «Символи». Для написання умлаута у текстовому редакторі можна використовувати розділ «Символи». Наприклад, у Word вони знаходяться у вкладці “Вставка”-“Символи”.
  • Копіювання. Такі символи можуть просто копіюватися з іншого німецького тексту, проте спосіб підходить лише у разі невеликого розміру друкованого тексту та не дуже часто.
  • Німецька розкладка. Це можна встановити в Windows на панелі керування. З її допомогою можна друкувати текст повністю німецькою мовою, проте для ідентифікації кожної літери бажано додатково їх наклеїти на клавіатуру. У смартфонах можна також додати німецьку розкладку.
  • Alt-коди. Для цього потрібно перекласти розкладку в англійський вигляд і до клавіші alt додати S для літери ß, Q для літери ä, Y для літери ü, P для літери ö.

В цілому, спосіб написання спеціальних символів буде залежати від того, як багато тексту вам потрібно друкувати німецькою. Найкраще встановити німецьку розкладку, проте якщо це неможливо, застосовуйте інші варіанти.

 

 

 

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися