Як відзначають День батька у Німеччині?

Vatertag 2-min

День батька або Vatertag – щорічне свято у Німеччині, офіційне визнання якого отримано завдяки прикладу США. Це день справжніх чоловічих розваг – риболовлі, футбольних матчів, барбекю. І, звісно, море алкоголю. Бажаєте дізнатися, як веселяться справжні німецькі чоловіки, читайте наш матеріал.

Травень у Німеччині дуже насичений на свята та в них можуть взяти участь гості країни. Щоб отримати задоволення від різних заходів, достатньо знати німецьку мову на рівні А2. Вирішили підтягнути лексику перед подорожжю до Німеччини? Пройдіть наш інтерактивний тест та запишіться на відповідний курс.

Історія появи свята

У Німеччині День батька як свято заснували у 1934 році, але тільки післявоєнний час він став державним. На його впровадження вплинув американський рух на честь батьків, який розпочала Луїза Додд. У 1910 році вона вирішила, що її батько гідний особливої поваги, бо був учасником Громадянської війни та зміг гідно виховати 6 дітей на самоті. Варто зазначити, що статус офіційного свята, на відміну від Німеччини, День батька в США отримав лише 1974 року.

Цікаво: Незважаючи на значний американський вплив, День батька в Німеччині має своє коріння ще з XVIII століття. У той час у день Вознесіння, який наступав через 40 днів після Великодня, молодих юнаків посвячували у чоловіки. Подія відбувалася у центрі міст. Також у цей день нагороджували гідних чоловіків, які отримали особливі відзнаки.

Vatertag 3-min

Як відзначати День батька у Німеччині 2024 року?

За католицькою традицією Vatertag у 2024 році відзначають 9 травня. Цей день унеможливлює присутність жінок на розважальних чоловічих заходах. З ранку чоловіки можуть завітати до церкви, бо День батька збігається з релігійним святом Вознесіння. Проте вже до обіду починаються справжні чоловічі розваги, й на чолі зазвичай стоїть алкоголь.

Факт: У поліцейських звітах День батька в Німеччині відзначений підвищеною кількістю бійок, нещасних випадків та ДТП через вживання алкоголю. Німецькі чоловіки не обмежують свої пориви, по праву вважаючи, що вони можуть розважатися на повну.

Традиційно в День батька чоловічі компанії виїжджають на пікнік, прихопивши продукт у спеціальних візках Bollerwagen. У них кладуть пляшки з пивом та закуску. Також до візків часто йдуть рибальські снасті, адже багато чоловіків воліють цього дня порибалити з друзями.

Чимало батьків йдуть у бари чи парки, щоб просто посидіти з пляшкою пива кілька годин. Однак є чоловіки, які обирають активний здоровий відпочинок, наприклад велосипедну прогулянку, подорож у гори чи футбольний турнір.

Цікаво: Особливою традицією на День батька вважається пивний заїзд або die Bierfahrt. Спеціально для цієї розваги чоловіки споруджують особливі велосипеди – «пивосепеди». Часто вони мають більше одного місця та використовуються щорічно саме цього дня. На такому велосипеді батьки роз’їжджають усіма місцевими барами й в кожному п’ють пиво.

Vatertag 4

Якого числа День батька 2024 року в інших німецькомовних країнах?

Святкування Дня батька відбувається у кожній німецькомовній країні. При цьому найчастіше дата та традиції дещо різняться. Розглянемо, коли День тата і якого числа у сусідніх країнах:

  • Австрія. Відзначають свято у другу неділю червня. У цій країні День батька – сімейний захід. Прийнято вітати батьків та дідів невеликими подарунками та квітами.
  • Бельгія. У цій німецькомовній країні свято також відзначають у другу неділю червня.
  • Швейцарія. День батька у країні неофіційний. Відзначається у першу неділю червня.
  • Ліхтенштейн. Дата свята збігається із релігійним Днем Святого Йозефа. Відзначається 19 березня.
  • Люксембург. У цій країні День батька теж плаває, але відзначають його майже наприкінці року – восени. Зафіксована дата – перша неділя жовтня.

Факт: У 2019 році європейське свято додали до переліку українців з датою третя неділя липня. Якого числа день тата в Україні святкується у 2024 році? Третя неділя червня припадає на 16 число, тож привітати свого батька можна саме цього дня.

Якщо ви хочете відвідати Німеччину в цей день та переглянути традиційні розваги чоловіків, тоді вам знадобиться знання мови на рівні А2. Записуйтесь на курс до нашої онлайн-школи Аура – у нас працюють професіонали своєї справи!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися