Які визначні пам’ятки можна побачити у Берліні?

Monument - 2-min

Німецька столиця Берлін завжди у центрі уваги. Місцевим мешканцям та туристам пропонується безліч розваг на будь-який смак – парки, театри, музеї. Визначні пам’ятки в Берліні розповідають про давню історію міста та пропонують подивитися на нього зовсім з іншого боку. Більшість з них розповідає про історичні події свого часу. Якщо вас цікавлять визначні пам’ятки Берліна німецькою мовою з перекладом, тоді читайте цю статтю.

Щоб поринути в історичне минуле і подивитися в одному місті визначні пам’ятки, Берлін найкращий вибір. А знання німецької на рівні В1 допоможе вивчати місцевість у своєму темпі, а також познайомитись із її жителями.

Якщо ви хочете дізнатися, на якому рівні володієте німецькою, пройдіть наш інтерактивний тест. Це допоможе одразу вибрати потрібний курс навчання.

Бранденбурзька брама (das Brandenburger Tor)

Це головний символ Берліна. Він розташований на Унтер-ден-Лідені – як називається головна вулиця Берліна. Сьогодні ворота символізують возз’єднання західної та східної частин міста. 1989 року саме сюди прийшли тисячі людей, щоб відсвяткувати падіння Берлінської стіни.

Ця будівля була зведена на початку 18 століття, для чого використали класичний німецький стиль. У новорічну ніч саме Бранденбурзька брама вважається точкою збору для місцевих жителів, які хочуть відсвяткувати галасливе та веселе свято.

Берлінський собор (der Berliner Dom)

Будова замислювалася як головна церква лютеран та сьогодні є головною пам’яткою Берліна. Будівля грандіозна, виконана у стилі бароко. Початкова висота собору – 114 метрів. Усередині приміщення прикрашене на кшталт тих часів. Безліч золотих виробів, мозаїчних компонентів та оригінальних вітражних вкраплень. Стеля оздоблена розписами знаменитого художника того часу Вольдемара Фрідріха.

У сучасній версії собору немає деяких деталей. Наприклад, повністю прибрали капелу із гробницями сімейства Гогенцоллернів. Останні перевезли до основної зали, де їх може побачити кожен.

Цитадель Шпандау (die Zitadelle Spandau)

За Шарлоттенбургом розташувалася фортеця Шпандау – одна з головних визначних пам’яток Берліна. У давнину її розташували на річці Хафель та невипадково. Водний бар’єр з усіх боків захищає фортецю, а потрапити на неї можна було лише відкидним мостом. Архітектура споруди вражає уяву. Цитадель побудована таким чином, щоб мати найкращий огляд по чотирьох сторонах світла. Таким чином, під час нападу були видні кращі місця для удару у відповідь.

Сьогодні фортеця відкрита для туристів, тому якщо ви шукаєте куди сходити в Берліні, Шпандау є одним з найкращих варіантів. Також тут можна переглянути музей та його експонати. Кілька разів на рік у фортеці проходять фестивалі, концерти та навіть лицарські бої у стародавньому одязі.

Рейхстаг (der Reichstag)

Ще одним історичним будинком є Рейхстаг. Його будівництво завершилося у 1884 році. Проєктом керував Пауль Валлот – відомий архітектор минулого. Будівництво зайняло близько 10 років, після чого у ньому почали проводити державні збори.

Цікаво: Під час проєктування Валлот використовував символізм – купол посередині будівлі є символом державної влади, а чотири вежі вказують на чотири німецькі землі. Вся будівля символізує об’єднану Німеччину під керівництвом кайзера.

Слід зазначити, що у 1933 році будинок досить сильно постраждав від вогню й до 1993 року він був у непридатному стані. До сучасного вигляду його довів Норман Фостер.

Меморіальна церква кайзера Вільгельма (Gedächtniskirche)

Церква була зведена у 19 столітті за наказом правителя кайзера Вільгельма ІІ. Сьогодні споруда перебуває у напівзруйнованому стані, бо під час Другої світової війни через обстріл вона постраждала. Влада вирішила не відновлювати церкву й залишити її як символ-нагадування про ті військові жахи, які сталися в минулому. На заміну напівзруйнованої церкви поряд збудували нову із синіми вікнами.

Висновок

Берлін – чудове місто для подорожей та проживання. Незважаючи на свою велику населеність, сюди продовжують приїжджати мігранти. Саме тут вони отримують захист та можливість працевлаштуватися. Якщо подивитися, в якій частині світу знаходиться Берлін, то місто має вдале розташування в північно-західній частині Європи. Якщо вивчити карту, то можна побачити, на якій річці знаходиться Берлін. Біля міста протікають одразу два водні річища – Шпре та Хафель. Таке розташування стримує мінусові температури й у Берліні практично не буває морозів.

Тепер ви знаєте, які пам’ятки є в Берліні та що подивитися під час подорожі Німеччиною. Щоб відвідувати визначні місця без гіда, знадобиться знання німецької на рівні В1.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися