Німецький День подяки: головні атрибути свята

Erntedankfest 3-min

Одним із значних свят у Німеччині вважається День подяки або Erntedankfest. Щороку його з розмахом відзначають у першу неділю жовтня, коли народ збирається разом на гуляння. Існує низка традиційних заходів, обов’язкових для Дня подяки. Без них не відбувається жодне свято.

Походження та сучасне святкування

День подяки корінням сягає римлян, які поклонялися духам природи. Вони вірили, що добрий чи поганий урожай залежить від настрою духів природи. Тому їх задобрювали, щоб зберегти посів та землі не втратили родючість. У Німеччині ця негласна язичницька традиція трансформувалася на офіційну – католицька церква затвердила день святкування. Сталося це 1773 року.

Сучасні німці святкують цей день після свята Святого Михайла (29 жовтня). Дата свята подяки плаває, бо вона зафіксоване за першою неділею жовтня. Наприклад, у 2023 році подяку доброму врожаю підносили 1 жовтня.

Особливості відзначення Дня врожаю

Erntedankfest 2-min

Цей захід схожий на американський та канадський День подяки, однак є відмінності в традиціях. Жителі європейської Німеччини радісно та з вдячністю підносять хвалу богам родючості за отримання рясного врожаю та збереження посівів. Німці збирають кошики з фруктами та овочами й несуть їх до церкви. Популярним є перевдягання у національні костюми, створення барвистих вінків та приготування традиційних німецьких страв.

Загалом німці проводять День врожаю по-різному: звуть гостей, відвідують церкву чи вирушають до села на ярмарок. Там фермери у великій кількості пропонують власноруч вирощені натуральні овочі/фрукти. Також на цьому заході можна переглянути досягнення сільськогосподарської продукції, які демонструють на прилавках. Садівники та городники виставляють справжні шедеври – незвичайні селекційні сорти, вирощені на своїх фермах.

У деяких містах влаштовують великі фестивалі та заходи з національними танцями та музикою. Пісня “Wir pflügen und wir streuen” вважається гімном Дня врожаю – її можна почути звідусіль. Це справжня старовинна композиція, якій понад 200 років.

З традиційних частувань присутні картопляні ковбаски, запечене на відкритому вогні м’ясо, кисла капуста. Не обходиться й без фірмової випічки – креблів та штруделів. Також для цього дня готують особливе пиво Erntebier.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися