Прийменники часу в німецькій мові: які бувають та як використовувати

8-min

Глибоко зануритися у вивчення німецької мови неможливо без розділу про прийменники часу (Temporale Präpositionen). Вони необхідні, коли співрозмовник хоче вказати на подію, що сталася в минулому/майбутньому впродовж якогось часу, або момент точного часу. Фрази з такими прийменниками відповідають на питання «wann?» (о котрій годині? коли?), «bis wann?» (до скількох?), «wie lange?» (як довго?) та інші. Далі ми розглянемо основні способи використання прийменників часу.

Якщо ви хочете почати вивчати німецьку мову поглиблено, тоді вам потрібно перейти на новий рівень навчання В1. Так ви зможете дізнатися нові слова, граматичні нюанси та сленгові вирази. Такі знання особливо актуальні тим, хто хоче вільно розмовляти німецькою. Якщо ви не знаєте рівень володіння мовою, тоді пройдіть наш інтерактивний тест.

Прийменники часу: класифікація

У німецькій мові розрізняють прийменники часу, які використовуються для позначення події протягом якогось часу та певного моменту часу. Розглянемо детальніше.

Прийменники моменту часу

  1. In+Dativ. Перекладається прийменник як «у». Його можна використовувати, якщо потрібно позначити пору року, конкретний місяць, певний проміжок років. Також прийменник застосовується у значенні «через», якщо вказується конкретний час у майбутньому. Також із прийменником «in» є усталені вирази, наприклад, «in der Nacht» (вночі).
  2. An. Прийменник застосовується, якщо потрібно позначити конкретний день тижня, точну дату з числом, свято або певний час дня.
  3. Um+Akkusativ. За допомогою такого прийменника вказується приблизний рік, коли відбулася подія, або точний час.
  4. Gegen+Akkusativ. Прийменник перекладається «близько». У речення його можна вставити, якщо потрібно вказати приблизний час.
  5. Vor+Dativ. Конструкція використовується для вказівки часу в минулому, коли відбулася якась дія. Також прийменник включають, якщо потрібно показати хронологію подій.
  6. Nach+Dativ. Перекладається як «після». Використовується, щоб вказати щось, що сталося після певної події.

Прийменники тривалої дії

  1. Seit+Dativ. Перекладається як «з». Прийменник включають у речення, якщо потрібно вказати момент часу в минулому, з якого все почалося.
  2. Ab+Dativ. Також перекладається як «з». Однак прийменник необхідно використовувати для майбутнього, щоб позначити точку, з якої все почнеться.
  3. Bei+Dativ. Переклад прийменника «під час/при». Його потрібно вставляти в речення, якщо потрібно вказати на паралельну чомусь дію.
  4. Für+Akkusativ. Прийменник необхідний для речення, де потрібно вказати тривалість події в певний проміжок часу.
  5. Während+Genitiv. Прийменник перекладається як «протягом». Його використовують для розповіді про будь-що, що тривало деякий тривалий час.
  6. Bis. Прийменник перекладається як «до». Його потрібно використовувати з Akkusativ, якщо далі йде слово без артикля. Для слів з артиклем потрібно використовувати конструкцію «Bis zu+Dativ».

Факт: Є випадки, коли не використовують прийменник часу. Насамперед це стосується позначення конкретного року. Також прийменник не потрібен зі словами: «vorige» (попередній), «letzte» (минулий), «Anfang» (початок), «Ende» (кінець).

Якщо ви хочете вивчити часові нюанси прийменників, тоді записуйтесь на курс В1 в онлайн-школу Аура. Сучасні методики запам’ятовування та професійні викладачі допоможуть швидко вивчити та зрозуміти великий пакет інформації.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися