П’ята пора року або як святкують карнавал у Німеччині

Fastnacht 2-min

Fasching, Karneval, Fastnacht або просто карнавал – одна з найграндіозніших подій у Німеччині, в якій бере участь вся країна. Це передвеликодні гуляння перед суворим постом, що тривають близько тижня. Головною особливістю карнавалу є цікаві традиції святкування та особливості назви цієї події у різних регіонах Німеччини. Як називають карнавал у північних та південних регіонах країни й що особливого у місцевих гуляннях – дізнаєтесь із цієї статті.

Якщо ви хочете побачити, як можуть веселитись німці, тоді вам обов’язково потрібно відвідати Німеччину перед пасхальним постом. Яскраві костюми, пишний банкет, місцевий алкоголь та безліч захопливих заходів повністю змінять ваше сприйняття карнавалу. Щоб не загубитися в цьому шаленому періоді Німеччини, потрібно знати мову на рівні С1.

 

Перевірте свої знання за допомогою інтерактивного тесту на нашому сайті!

 

Значення кожного дня Fasching

Головні події німецького карнавалу відбуваються перед початком великого посту. У цей час у всіх містах країни проводять маскарадні ходи, танці, бали, пісенні заходи. Беруть участь абсолютно всі! Ряд міст практично завмирає на період гулянь. Деякі працівники на цей час беруть відгули, інші – ходять на роботу в розпатланому та заспаному вигляді. Однак, у період карнавалу прощається все і навіть трохи пом’ятий вид на роботі.

У німецькому карнавалі кожен день має своє значення:

 

  • Weiberfastnacht або Schmotziger Donnerstag. У різних регіонах цей день має назву – «Бабин четвер» або «Жирний четвер» відповідно. Проте скрізь він присвячений жінкам.
  • Rußiger Freitag. П’ятниця у цей тиждень карнавалу зветься «сажею». У минулі часи у п’ятницю саме так бавилися блазні. Сьогодні традиція залишилася лише серед дітей.
  • Nelkensamstag. Ще один “жирний” день перед постом. У ці дні німці дуже багато їдять, більшість страв приготовані на смальці (витопленому з сала жирі). Така традиція пов’язана зі швидким настанням суворого посту. У давнину в цей час переходу між зимою та весною продуктів залишалося небагато. Найчастіше був саме жир.
  • Неділя тюльпанів. Цього дня у великих містах розпочинаються карнавальні ходи.
  • Rosenmontag. У так званий «Рожевий понеділок» веселощі продовжуються. Основна маса карнавалів відбувається саме у понеділок. Багато працівників беруть відгули та роботодавці на це дивляться лояльно.
  • Faschingsdienstag. У масляний вівторок закінчуються карнавали й доїдається жирна їжа. З популярних страв залишається риба, млинці та випічка «хмиз».
  • Aschermittwoch. У Німеччині це «Попільна середа» і не випадково. Саме у середу починається суворий піст. За старих часів віряни посипали голову попелом на знак смирення та покаяння.

 

Традиції святкування карнавалу у різних частинах Німеччини

Ключовим заходом Fasching є карнавал, підготовкою якого починають задовго до його початку. За традицією невеликі карнавальні ходи відбуваються 11 листопада. Потім усі заходи зупиняються на чотири місяці, залишається лише підготовка до ходи. Після нового року починається будівництво платформ та складання плану на карнавальні бали.

Попри однакові важливі дати передпасхального тижня в цілому, карнавальні ходи відрізняються. У Німеччині є два варіанти карнавалів: Рейнський та Швабсько-Алеманський.

 

Цікаво: У Берліні, Мюнхені, Саксонії, Бранденбурзі карнавальну ходу називають Fasching, у Гессені, Майнці, Саарі – Fastnacht, а в Кельні та Дюссельдорфі – Karneval.

 

Рейнський карнавал

У рейнському регіоні карнавал називається Fasching. Найвідоміші карнавали в цій частині Німеччини проходять у містах Дюсельдорф та Кельн. У сучасному вигляді хода з’явилася в 1823 саме в Кельні. Потім поширилося в інші міста.

Святкування розпочинається у четвер – жіночий день. Головною традицією є штурм мерії жінками, переодягненими у чорне. Це символічна хода для отримання ключів від будівлі.

Цікаво: У жіночий день чоловіки не носять краватки, адже їх має право зрізати будь-яка жінка. Ще одна мила традиція четверга – жінка може підійти та поцілувати будь-якого чоловіка, що проходить повз неї.

Розглянемо традиції святкування у різних містах регіону:

  • Дюсельдорф. Ключові святкування у Дюсельдорфі проходять у неділю та понеділок. Головним персонажем карнавалу є блазень. Наприкінці святкування його маріонетку символічно спалюють на багатті.
  • Кельн. У цьому місті проходить найбільший карнавал країни, на якому може бути до півтора мільйона людей. Хода починається відразу на чотирьох площах міста і закінчується на старій площі Альтер Маркт (Alter Markt). У марші беруть участь люди на конях, химерних платформах і просто пішки. Часто в процесі ходи в натовп кидають солодощі. На площі Alter Markt після 6 години вечора починається галасливий фестиваль.
  • Мюнхен. Тут відбувається найбільший фестиваль у Баварії. Цього тижня по всьому Мюнхену проходять бали та вечірки, звідусіль звучить музика. У неділю починається парад «Божевільних лицарів» (die Damischen Ritter). Його головний учасник – Герцог Казимір зі свитою. Також на платформах розміщені танцюристи та оркестр.
  • Майнц. Дарма, що місто знаходиться в рейнській області, карнавал називається Fastnacht. Святкування розпочинаються із площі Schillerplatz. Спочатку у жартівливій формі з балкона Osteiner Hof читають церемоніальні закони. У понеділок троянд у центрі Майнца розпочинається грандіозна хода людей у маскарадних костюмах блазнів. вулицями йдуть спеціально підготовлені платформи з оркестрами. Особливою родзинкою є спеціальні люди, які вигукують із платформ політичну сатиру. Довжина ходи може сягати 7 кілометрів!

Швабсько-Алеманський карнавал

Південно-західна Німеччина та північна Баварія відзначає Fastnacht. У традиціях цього регіону збережені дохристиянські звичаї. Вони проявляються у використанні вирізаних дерев’яних масок, фігурок нечистої сили та тварин. У давнину така атрибутика була доречною, щоб відганяти злих духів.

Цікаво: Серед традицій регіону відзначають збереження стародавніх костюмів та масок, передаючи їх із покоління до покоління. Є сім’ї, де носять костюми для карнавалу впродовж десятиліть.

Один із найбільших карнавалів у цьому регіоні проходить у місті Ротвайль. Тут він відомий як «стрибок дурнів». Ходи в Ротвайлі всього три: одна у понеділок і дві у вівторок. Обов’язковими атрибутами карнавалу є характерні для цього регіону дерев’яні різьблені маски.

Висновок

Участь у передпасхальному карнавалі – чудова можливість попрактикуватися у німецькій. Багато туристів, які володіють рівнем С1, із задоволенням поринають в атмосферу карнавальних гулянь та розваг. Усі святкування завершуються у масляний вівторок, після якого настає піст й більшість туристів залишає Німеччину.

 

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися