Сфера вакцинації у Німеччині: щепити чи ні?

 

Impfung in Deutschland 2-min

Один із профілактичних заходів сучасної медицини – вакцинація. За протоколами дитина отримує щеплення майже відразу після народження. У Німеччині існує цілий перелік обов’язкових для отримання вакцин, які зібрані у календар для щеплень. У цій статті ми розглянемо, чи обов’язково робити щеплення та хто відповідає за питання вакцинації у Німеччині.

Бажаєте краще розбиратися в спеціальних термінах німецькою мовою? Підтягніть знання до рівня В1 з онлайн-школою Аура. Після навчання ви зможете розуміти складні теми та обговорювати важливі питання без сторонньої допомоги. Якщо у вас вже є початкові знання німецької мови, просто пройдіть наш простий тест, щоб правильно вибрати курс для навчання.

Правила вакцинації дітей у Німеччині

Німецька медицина пропонує новонародженим дітям цілий спектр щеплень, призначених для захисту від багатьох хвороб. Перші вакцини вводяться на другому місяці життя, а відмітка про цю подію заноситься в спеціальний сертифікат щеплення (das Impfbuch). Купити сертифікат щеплення неможливо, його видають у поліклініці відразу після введення першої вакцини.

Impfung in Deutschland 3-min

Також у Німеччині існує календар щеплень, згідно з яким дитину вакцинують при настанні певного віку. Цей календар розроблено Інститутом Коха, а саме Постійною вакцинальною комісією. Остання і несе відповідальність за проведення вакцинації.

Першу вакцинацію проводять у віці півтора місяця. Дитині вводять щеплення для профілактики ротавірусу. Наступною вводиться багатокомпонентна вакцина, до однієї дози якої входить:

  • гемофілія;
  • кашлюк;
  • правець;
  • дифтерія;
  • поліомієліт;
  • гепатит В.

Окремо у цьому віці ставиться вакцина від пневмокока. Загалом, за перший рік життя дитина отримує вакцину від 12 захворювань:

  • 4 рази вводиться багатокомпонентна вакцина;
  • 2 рази вводиться вакцина від ротавіруса;
  • 3 рази вводиться вакцина від пневмокока.

Остання вакцина за перший рік життя від кору, краснухи, паротиту. Це ж щеплення повторюється через рік. Також у Німеччині показано вакцину проти вітряної віспи, яку роблять разом із вакциною проти кору. А близько шести років необхідно провести ревакцинацію багатокомпонентної вакцини АДСМ.

З 9 років для дівчаток показано три дози вакцини ВПЛ, які потрібно запровадити за півроку. Максимальний термін використання вакцини – 17 років. Також її не роблять дівчаткам, які живуть статевим життям.

Додатково вакцинують дітей в періоди застуд. У Німеччині в обов’язкову категорію для введення вакцин потрапляють діти, які мають діагноз астма, хронічний бронхіт, хвороба серця, порушення обміну речовин.

Варто зазначити, що деякі щеплення не входять у безкоштовний список. Однак їх може покрити медична страховка, яку має кожен житель Німеччини.

Правила вакцинації дорослих у Німеччині

У більшості випадків дорослі вводять щеплення на добровільній основі. Наприклад, при виїзді за кордон деякі німці вакцинуються проти кліща. У Німеччині для кожної країни існують приписи та рекомендації щодо вакцинації, які базуються на існуючій епідемічній ситуації.

Обов’язковими є деякі щеплення в осіб, які працюють в органах держбезпеки або екстрених службах. Також вимагали щеплення в період COVID пандемії. Сьогодні її роблять на вимогу окремих роботодавців або на окремих посадах.

Щеплення для емігрантів

При переїзді до Німеччини дуже бажано мати особисту медичну картку з перекладом, де вказано всі зроблені щеплення. Їх необхідно передати обраному лікарю. Якщо ви почали проходити вакцинацію, її можна продовжити в Німеччині. У цьому випадку всі відомості про вже зроблені щеплення мають бути у картці.

Дуже важливо перед прийомом лікаря підготувати своє мовлення та вивчити деякі спеціальні слова. Якщо ви не можете зробити це самостійно, записуйтесь на курс В1 в онлайн-школу Аура. Наші спеціалісти допоможуть вивчити потрібний обсяг лексики!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися