У Німеччину велосипедом: що потрібно знати мандрівникові

Fahrrad 2-min

Німеччина – країна, де практично кожен мешканець має велосипед. Це пов’язано з багатьма факторами, і любов до спорту стоїть не на останньому місці. У всіх населених пунктах держави досить багато велосипедних доріжок, якими із задоволенням катаються громадяни. Навіть найменше містечко обладнане велопарковками та доріжками для двоколісного транспорту. Які особливості чекають на велосипедистів у Німеччині – читайте в цій статті.

Якщо ви хочете познайомитися з Німеччиною зсередини та об’їздити найкращі місця на велосипеді, вибирайте популярні веломаршрути. Для подорожі вам знадобиться лексика рівня А2 – її буде достатньо для спілкування з мешканцями невеликих селищ. У поїздці ви зможете почути цікаві історії та познайомитись із красою німецького ландшафту.

Бажаєте перевірити рівень своєї німецької? Скористайтесь нашим інтерактивним тестом.

Все, що потрібно знати про велосипеди в Німеччині

Велосипеди у Німеччині використовуються повсюдно. За їх допомогою пересуваються як жінки у декреті, так солідні офісні службовці. Парочки активно використовують велосипед на двох або тандем. Його конструкція дозволяє крутити педалі одразу разом.

Популярність велосипедів має низку причин:

  • висока вартість бензину;
  • дороге паркування для машин;
  • комфортні умови для велосипедистів;
  • зручність поїздок у будь-куди у місті;
  • економія на проїзді у громадському транспорті.

Великі та маленькі німецькі міста обладнані всім необхідним для комфортного пересування велосипедами. Саме тому багато мешканців вважають за краще навіть на роботу добиратися двоколісним транспортом. Якщо ж дорога довга та незручна для велосипеда, то частину можна подолати за допомогою зручного громадського транспорту. Наприклад, це активно практикують у Берліні.

Факт: Практично всі жителі Німеччини дбають про екологію та бережуть не лише гроші, а й природу. Тому для багатьох велосипед – чудова заміна бензиновому транспорту (особистому чи громадському).

Стати власником велосипеда для міських подорожей досить просто. Мандрівники, студенти інших країн, туристи можуть просто орендувати потрібну модель у будь-якому найближчому сервісі. У Німеччині функціонують великі мережеві компанії, розкидані по різних містах. Щоб взяти велосипед в оренду необхідно зареєструватися на сайті сервісу та за допомогою банківської картки оплатити послугу. Тільки після цього можна взяти вибраний велосипед та їхати ним у потрібний бік. Повернення здійснюється на найближчій стоянці мережі.

За наявності фінансової можливості та бажання отримати велосипед у власність, його можна купити. Більш доступна вартість вживаного транспорту – покупка може коштувати 70 євро. Купити новий велосипед у Німеччині досить дорого – вартість може сягати 1000 євро.

Під час вибору велосипеда слід керуватися заздалегідь визначеною метою покупки. Залежно від цього підбирають вигляд двоколісного транспорту, наприклад спортивний чи міський.

Рекомендація: Не варто вибирати велосипеди, які пропонують за зниженою ціною. Особливо така покупка підозріла у літній сезон, коли цей транспорт популярний. Зазвичай під такими оголошеннями ховається незатребуваний та малоякісний товар. За знижками оптимально брати велосипед восени – у цей період проходять справжні знижки навіть на якісні моделі.

Щоб унеможливити купівлю краденого транспорту, краще скласти договір купівлі-продажу велосипеда. Це надалі дозволить довести правоохоронним органам, що велосипед було придбано, а не вкрадено.

Чи оформляти страхування?

При оформленні страховки на домашнє майно велосипед також входить до цього переліку. Страхування робиться від крадіжки та поганих погодних умов. Однак виплата грошей саме через крадіїв можлива лише в тому випадку, якщо велосипед був надійно пристебнутий замком до нерухомого об’єкта, наприклад, огорожі.

Якщо ви дійсно хочете захистити транспорт від крадіжки, тоді необхідно використовувати кілька замків. Встановлювати їх рекомендується різні частини велосипеда. Також можна використовувати важкий ланцюг. Якщо все ж таки велосипед з таким надійним захистом був вкрадений, то слід звернутися в поліцію. А для тих, хто проживає в місцевостях, де викрадення двоколісного друга – звичайна справа, необхідно скористатися спеціальною страховкою.

Fahrrad 3-min

Правила пересування велосипедистів

Кожен велосипедист бере активну участь у дорожньому русі, що накладає на нього певні зобов’язання. За неправильну поведінку на дорозі легко отримати штраф. Розглянемо деякі вимоги до велосипедистів:

  • Перевезення дітей дозволено, однак воно повинно здійснюватися за всіма правилами. Для цього до велосипеда необхідно прикріпити причіп чи велокрісло за віком дитини.
  • Транспорт повинен мати низку безпечних доповнень. До них відносять дзвінок для виконання звукового сигналу при необхідності, відбивач та фари для безпечного пересування у темний час.
  • Пересування велосипедиста має відбуватися в межах велодоріжок, позначених синіми табличками. Якщо на таких доріжках аварійна ситуація (ремонт, великий пласт снігу), тоді пересування можливе тротуаром.
  • Максимальної та мінімальної швидкості пересування для велосипедистів немає. Однак у зонах тихого пересування заборонено розганятися.
  • При пересуванні в колоні велосипедист має перевагу перед автомобілем. Якщо їде понад 15 людей у групі, то вони можуть проїхати навіть на червоне світло. Це за умови, що перший велосипедист встиг проїхати до його ввімкнення.
  • Під час пересування двох або трьох велосипедистів розмова заборонена. У разі порушення буде накладено штраф через заваду іншим учасникам руху.

Популярні велосипедні маршрути

На території Німеччини проходять веломаршрути, які щороку проходять десятки мандрівників. Деякі навіть починаються в іншій країні. Розглянемо найпопулярніші:

  • Ельбський. Барвистий та цікавий маршрут уздовж річки Ельба, що починається у Чехії. На шляху можна побачити безліч захоплюючих ландшафтів, познайомитися з приємними людьми у невеликих селищах або прогулятися у містах Німеччини. Закінчення маршруту в Куксхафені біля Північного моря. Саме у нього впадає Ельба.
  • Паломницький. Це дуже довгий маршрут, який починається в Норвегії та закінчується в Іспанії в містечку Сантьяго де Компостела. Територією Німеччини велосипедна траса пролягає від міста Фленсбург, перетинаючи Гамбург, Бремен, Дюссельдорф та доходить до міста Аахена. Під час подорожі можна милуватися чудовими природними краєвидами чи відвідати знамениті місця у великих містах.
  • Дунайська. Відмінна траса для веломандрівників-початківців. Її довжина близько 3000 км, які тягнуться від землі Баден-Вюртемберг до Румунії. Дорогою велосипедист зможе побачити архітектуру таких міст як Пассау, Інгольштадт, а також покататися паромом на Дунаї.

Відкрити для себе тривалі подорожі велосипедом у Німеччині можна зі знанням німецької на рівні А2. Цього достатньо, щоб сходити на екскурсію у невеликому містечку або заплатити за кафе та готель. Якщо ви хочете підтягнути рівень німецької мови до вищої, записуйтесь на курс онлайн-школи Аура.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися