Використання асоціацій під час вивчення лексики німецької мови

ассоциации в немецком 2Великий словниковий запас під час вивчення іноземної мови – це гарантована перевага при висловленні своїх думок чи обговорення нагальних питань. У сучасному світі вивчати нові слова можна за допомогою різних технік та однією з них є використання асоціацій.

Що таке асоціація?

Під асоціацією розуміють образ, що з’являється у свідомості людини на певні подразники. Для його виникнення в минулому провели взаємозв’язок між об’єктом та образом, закріпивши його у свідомості людини. Цікаво, що у кожного асоціації виникають індивідуально, залежно від суб’єктивних особливостей та минулого досвіду.

Ключовою метою використання даного методу є відсутність зубріння, яке іноді сприяє втраті мотивації у студентів. Як показує практика, асоціації допомагають вивчати новий матеріал продуктивніше. Особливо спосіб ефективний за необхідності вивчати слова для збільшення словникового запасу.

Як використовувати асоціацію?

Розрізняють аудіальні та візуальні асоціації. Це дозволяє говорити щодо складу методу, тобто підводящі та фонетичні асоціації. У чистому вигляді працюють саме підводящі асоціації, маючи на увазі процес перетворення слова. І тому використовують прийоми римування, символізму, іншого значення слова та інше.

Як це виглядає на прикладі? Якщо взяти німецьке слово «der Elefant», яке перекладається як «слон», то звукове сприйняття призводить до утворення словосполучення «їли фантики». Тому запам’ятавши цю асоціацію, у потрібний момент можна згадати про фантиків та слонів. Так спосіб працює з іншими словами, бо практично до кожного можна підібрати свій образ.

Наприклад, омофони чи слова, які однаково звучать, але мають різне значення та написання, у німецькій мові існують у великій кількості. Їх також можна пов’язувати між собою асоціаціями.

Як спростити складання асоціацій?

Варто зазначити і недоліки методу. Особливо це помітно, коли відбувається вивчення кількох іноземних мов. Німецька мова відноситься до германської групи мов, тому має деякі подібності до тих, що знаходяться в ній. Результатом такої подібності є формування омографів. Слова можуть бути однакові за написанням, але різні за значенням. Або різне написання, але однакове значення. Наприклад, айсберг англійською мовою «iceberg», німецькою – «der Eisberg».

Для того, щоб ефективно використовувати асоціації для вивчення нових слів, скористайтеся такими рекомендаціями:

  • розвивайте уяву, працюйте зі своєю фантазією, щоб краще створювати сюжети та образи, що запам’ятовуються;
  • використовуйте імена для створення чітких та яскравих асоціацій;
  • застосовуйте як позитивні, так і негативні образи – існує думка, що останні краще запам’ятовуються;
  • створюйте сюжети, де головним героєм є ви самі;
  • використовуйте як асоціації мультфільми або створюйте свої власні.

Загалом, асоціації допомагають не лише вивчати іноземну мову, а й тренувати мозок. Завдяки цьому знижується ризик появи таких хвороб, як деменція або Альцгеймер.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися