Як розібратися в географії німецькою?

география на немецком 2Вивчати німецькою географію дуже пізнавально, бо походження слів часто досить цікаве. Навіть якщо ви не плануєте відвідувати навчальні заклади Німеччини, додати в арсенал ключові назви світових водних просторів і континентів її мовою все ж таки варто.

Водні простори німецькою

Всі існуючі великі води на нашій планеті німецькою мовою представлені в чоловічому роді. Наприклад, Тихий океан називається “Der Pazifische Ozean”. Своє ім’я, яке, до речі, не відповідає дійсності, було придумано стародавнім мореплавцем Магелланом. З латинського перекладається як «спокій».

Далі біля Індостану розташувався Індійський океан “Der Indische Ozean”. Атлантичний океан “Der Atlantische Ozean” ділить Старе світ і Новий. За легендою, назва водних просторів пішла від імені скинутого з Олімпу титану Атланта. Після потопу титан зник під водою, яку назвали Атлантичним океаном.

Льодовитий океан «Der Arktische Ozean» знаходиться на північному полюсі. Його назва походить від грецького «Арктос» чи «ведмідь». У далекому минулому боги перетворили вагітну від Зевса німфу на ведмедицю. Народивши дитину, яка, до речі, залишилася людиною, вона жила окремо від неї. Коли син на полюванні не визнав матір і захотів її вбити, Зевс перетворив обох на сузір’я. Сьогодні вони нам відомі як Велика та Мала Ведмедиця.

Біля Північного океану на півночі розташована територія Арктики (die Arktis), на півдні біля полюса – Антарктика (die Antarktis).

Як називають у Німеччині частини суші?

Німецькою сторони світу називають «die Himmelsrichtungen». Кожна сторона має всім відому (особливо в судноплавстві) назву. Північна частина називається “der Norden”, на заході розташувався “der Westen”, на півдні “der Süden” і на сході “der Osten”.

Якщо говорити про континенти, то німецькою мовою їх вживають без артикля. У виняткових випадках, коли потрібно дати визначення, ставлять артикль (das). Як називаються континенти німецькою:

  • Eurasien (Євразія). До складу цієї частини суші входять дві території: Європа (Europa) та Азія (Asien).
  • Australien (Австралія). Варто зазначити, що у Німеччині представлена версія відноситься до розмовної назви. Якщо говорити про офіційну назву, вона виглядає дещо інакше, а саме der Australische Bund.
  • Afrika (Африка). Однією з версій походження назви континенту є арабське дієслово фарака, тобто “відокремлювати одне від одного”.
  • Amerika (Америка). Незважаючи на те, що американський континент вважається одним цілим, територіально він поділений на Північну (Nordamerika) та Південну (Südamerika) Америки.
  • Antarktika (Антарктида). Її назва утворилася від розташування проти Арктики, через що до слова Arktis було додано приставку «anti».

Знаючи географічну назву німецькою ви точно не помилитеся в пошуку сторони світа або потрібного континенту.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися