Як святкують День матері у Німеччині?

mom 2-min

Вшанування матері корінням глибоко пірнає в язичницькі вірування та весняні традиції, коли відбувається народження нового життя. Саме тому у Німеччині День матері у травні. Головна традиція на свято – вшанування жінки, яка дає життя. Як це відбувається у Німеччині та кого вітають із днем матері, розглянемо у статті.

Для німців День матері – особлива дата, тож до свята готуються заздалегідь. Вже за тиждень багато магазинів готують тематичну продукцію для клієнтів. Якщо ви хочете дізнатися про традиції Німеччини в цей день, тоді варто заздалегідь приїхати у країну. Для вивчення культури достатньо знати лексику на рівні А2, яку можна підтягнути на курсі онлайн-школи Аура.

Не знаєте, на який курс записатися? Пройдіть інтерактивний тест прямо зараз та дізнайтесь свій рівень знань!

Як виник День матері у Німеччині?

Європейці вже в давнину висловлювали повагу до матерів і визнавали їх важливу роль. Наприклад, у Великій Британії до 19 століття святкували «материнську неділю». На початку минулого століття рух розпочався у США завдяки Ганні Марії Джарвіс, яка хотіла вшанувати пам’ять своєї матері. І, звичайно, сприяти покращенню соціальних послуг та заявити протест про припинення військових дій. Якого числа та місяця День матері прийняли у США? Перша поминальна служба за померлою матір’ю Джарвіс відбулася 1908 року, але лише 1914 року його оголосили національним святом.

Факт: Сьогодні День матері та його початковий зміст повністю спотворений. Багато хто просто дарує подарунки, підживлюючи торгівлю. Поклоніння та подяка матері, турбота та соціальний захист жінки, а також благодійність більше не стоїть на чолі свята.

До Німеччини День матері прийшов у 1922 році. Він був запропонований як пошана матерям та жінкам, які здійснювали свій тихий подвиг під час Першої світової війни. Однак просувати його стали саме флористи, рекламуючи свою продукцію як найкращий подарунок. Саме квітами пропонували вітати матерів за всі героїчні вчинки.

mom 3-min

Німецькі традиції святкування Дня матері

У Німеччині у передсвяткові дні витрачають чимало грошей, бо багато хто вважає своїм обов’язком привітати маму. Серед пріоритетних подарунків такі:

  • солодощі (шоколад, цукерки, торти);
  • букети квітів та цілі композиції;
  • парфуми;
  • предмети декору;
  • теплий шарф чи накидка.

Популярними вважаються й власноруч зроблені подарунки, особливо від дітей. Це може бути малюнок, посуд, вишита подушка, печиво або горщик із квітами. У Німеччині в День мами можна дарувати будь-яку приємну дрібницю. Головне, щоб вона мала значення.

У свято Матері також можна подарувати емоцію. Наприклад, похід у кафе, сертифікат на масаж або невелика подорож (спільна чи наодинці). Іноді діти, які мешкають в інших містах, просто приїжджають цього дня до своєї мами на вечерю з пляшкою гарного вина. Німцям важливі вчинки.

Якщо ви хочете підготувати подарунок заздалегідь, слід знати, якого числа святкують День матері у 2024 році. У Німеччині, як в Україні, цей день настає 12 травня.

Цікаво: День матері – міжнародне свято, проте дати відрізняються у кожній окремій країні. Немає єдиного встановленого свята у всіх країнах. У більшості європейських країн матерів вітають другої неділі травня (у тому числі й Німеччини). В інших країнах свято фіксоване. Наприклад, у Вірменії відзначають 7 квітня, у Єгипті – 21 березня, а у Польщі – 26 березня.

День матері в Німеччині проходить у родинному колі, але туристу є на що подивитися в передсвяткові дні. Німецька на рівні А2 допоможе вибрати найкращий подарунок або купити у флориста топовий букет. Підвищить свій рівень з онлайн-школою Аура!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися