Рівні німецької мови для кожної професії

Німецька мова має кілька рівнів, які показують знання лексики, граматики та розмовних навичок. При переїзді до Німеччини потрібен певний рівень мови залежно від обраної мети переїзду. Надалі знання впливатимуть на вибір роботи. У цій статті розглянемо, ким можна працювати в Німеччині без освіти, знання мови або який рівень потрібний для різних професій.

В онлайн-школі Аура можна розпочати навчання з будь-якого рівня. Якщо ви не знаєте, який вибрати, пройдіть наш інтерактивний тест прямо зараз!

Який рівень німецької мови необхідний для роботи?

Немає таємниці в тому, що робота в Німеччині для українців без знання мови може бути лише у низькокваліфікованих напрямках. Щоб отримати пристойну посаду, потрібно знати німецьку на певному рівні. Розглянемо докладніше.

Рівень А1

Початковий та найпростіший рівень А1 з мінімальним запасом слів та знанням найпростіших правил. Працювати з А1 можна на таких посадах:

  • прибиральник – дохід на цій посаді не перевищує близько 30 000 євро на рік;
  • різноробочий – це може бути будівельник чи автомеханік (дохід близько 37 000 євро на рік);
  • водій – необхідне знання спеціалізованої лексики та німецьке посвідчення (заробітна плата 28 500 євро);
  • кур’єр – на цій посаді можна отримувати близько 28 000 євро на рік.

Рівень А2

На цьому рівні людина вже знає достатньо слів та правил, щоби підтримати мінімальну бесіду. Це означає, що можна перейти на посаду, яка передбачає спілкування. Це можуть бути такі посади:

  • Офіціант чи касир. Для роботи потрібно вивчити не багато реплік, меню/асортимент. Середня заробітна плата – близько 26 000 євро.
  • Охорона. Занадто багато розмовляти з людьми немає потреби, але треба вміти діяти у непередбачених ситуаціях. Середня заробітна плата – 31 000 євро на рік.
  • Технічне обслуговування. З рівнем А2 можна працювати сантехніком чи електриком. Дуже важливо знати професійну лексику. Зарплата – понад 35 000 євро на рік.

Як видно, робота у Німеччині без знання мови практично неможлива. Навіть на найпростішій посаді потрібно розмовляти.

germany language 5-min

Рівень В1

Середній рівень В1 потребує великий словниковий запас (понад 3000 слів) та знання граматики. Може не вистачати досвіду у спілкуванні, тому варто частіше вступати в діалог з німцями, розпитувати їх та дізнаватися про щось нове.

Знання мови на рівні В1 дозволить здобути посаду в таких напрямках:

  • Продаж та реклама. Це достатній рівень, щоб претендувати на особистий розвиток у комерції та маркетингу. Фахівці у цій галузі можуть отримувати до 126 700 євро на рік, залежно від сфери діяльності, компанії та федеральної землі.
  • Фінансовий напрямок. Тут досить багато різних спеціальностей, проте всі вони вимагають вузькоспеціалізованих знань. Середня зарплата залежить від професії. Наприклад, фінансовий аналітик може отримувати близько 65 000 євро на рік, а бухгалтер – 43 000 євро на рік.
  • Туристична сфера. Фахівцям у цьому напрямі треба не лише добре розмовляти, а й знати найкращі місця Німеччини. Німці люблять подорожувати, тому часто звертаються до туристичних агенцій. Заробітна плата менеджерів понад 31 000 євро на рік.

Рівень В2

Рівень В2 мінімальний, з якого можна отримати гідну роботу та гарну зарплату. Звичайно, під час роботи все одно доведеться вдосконалювати навички та вивчати більше слів. Розглянемо, ким працювати у Німеччині з рівнем В2:

  • Юридичний напрямок. Кваліфіковані фахівці можуть отримувати понад 60 000 євро на рік.
  • Медицина. Для роботи у цій сфері потрібно скласти обов’язковий вузькопрофільний мовний іспит Fachsprachprüfung. Однак надалі слід удосконалювати рівень мови до С, щоб вільно розмовляти та розвиватися у цій сфері. Середня зарплата лікарів становить близько 85 000 євро на рік.
  • Навчання. Велика кількість лексики, знання граматики – це мінімум, який має бути у викладача. Заробітна плата за рік близько 50 000 євро.
  • Журналістика. У цій сфері також потрібно чимало знань діалектів, конструкцій речень та вузькоспеціалізованих слів. Заробітна плата спеціаліста – понад 51 000 євро на рік.

Висновок

Підбиваючи підсумки, робота без знання мови можлива лише в низькокваліфікованих професіях, де не потрібне спілкування. Це відбувається в усіх федеральних землях Німеччини. Дуже важливо перед переїздом вивчати німецьку мову. Вибрати відповідний курс можна в онлайн-школі Аура та почати навчання у зручному темпі. Записуйтесь на пробний урок зараз!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися