Головні питання на співбесіді у Німеччині

interview 2-min

Співбесіда перед прийомом на роботу – важлива частина отримання бажаної посади. У Німеччині цьому приділяють чимало часу й іноді претенденту ставлять чимало каверзних питань. Від уміння правильно на них відповісти залежатиме рішення про прийняття на роботу. Які питання може поставити роботодавець у Німеччині – читайте у цьому матеріалі.

Здобути хорошу посаду в Німеччині можна зі знанням німецької на рівні С1. Це дозволить точно розповісти роботодавцю про свої переваги та плани на майбутнє. Якщо ви тільки плануєте переїжджати, тоді маєте час підтягнути лексику та граматику. Пройдіть наш простий тест, щоб дізнатися, з якого курсу вам потрібно розпочати навчання.

Ключові питання на співбесіді

Усі роботодавці прагнуть отримати ідеального працівника, який легко адаптується до змін та вміє знаходити вихід зі скрутних ситуацій. Саме тому співбесіди проводяться досить ретельно та з великою кількістю питань. Отже, розглянемо, які основні питання потрібно знати відповіді.

Erzählen Sie etwas über sich. Насамперед роботодавець попросить розповісти про себе. Це важливе питання, яке потрібно заздалегідь продумати. Відповідь має бути чіткою та лаконічною. Зайвого говорити не варто. Також сюди можна додати фразу про свої сильні сторони.

Warum wollen Sie ausgerechnet in unserer Firma arbeiten? Усі роботодавці у Німеччині запитують, чому ви хочете працювати саме у нашій компанії. Відповідь на це питання має бути змістовною. Не варто обмежуватись загальними фразами – перерахуйте плюси від роботи та переваги компанії.

Was unterscheidet Sie von anderen Bewerbern? Роботодавець може поцікавитись, що саме вас відрізняє від інших претендентів на посаду. Тут обов’язково слід обговорити свої переваги та чим ви можете бути корисні компанії.

Was erfüllt Sie an Ihrer Arbeit am meisten? Іноді роботодавців цікавить, що вам подобається у вашій роботі та чи приносить вона задоволення. Своєю відповіддю покажіть, наскільки ця робота корисна саме для вас та вашого розвитку. Також можна згадати про матеріальні цілі – німці цінують прагматичність.

Wo sehen Sie sich in fünf Jahren? Одне з улюблених питань роботодавців, це запитати про майбутнє. Наприклад, ким ви бачите себе через п’ять чи шість років. Заздалегідь продумайте відповідь – вона має бути правдоподібною та відповідати розвитку безпосередньо компанії.

Звичайно, як іноземцю вам можуть поставити запитання про Німеччину. Наприклад, що вам сподобалося в країні та чому вирішили переїхати. Так роботодавець оцінює рівень вашої зацікавленості та намір залишитися на тривалий час.

interview 3-min

Розумні питання роботодавцю

Наприкінці співбесіди обов’язково потрібно поставити запитання й роботодавцю. Вони повинні полягати в наступному:

  • перелік посадових обов’язків;
  • хто є безпосереднім керівником;
  • чи плануються відрядження або додаткова робота;
  • чи існують критерії успіху на цій посаді;
  • яка відповідальність на цій посаді;
  • чи є випробувальний термін.

Це середня кількість питань, до яких можна додавати інші щодо ситуації. Дуже важливо повністю оцінити масштаб обов’язків та навантаження до початку роботи. Звичайно, для цього необхідно добре знати німецьку мову на рівні С1. Якщо ви не впевнені у своєму запасі лексики, записуйтесь на навчальний курс до онлайн-школи Аура.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися