Як грамотно побудувати речення в німецькій мові?

Bilden Sie einen Satz auf Deutsch 2-min

Важлива частина вивчення німецької мови – правильна побудова речень. Німці дуже люблять послідовний порядок слів, а в офіційному листі це взагалі є обов’язковою складовою. Закріпивши до автоматизму звичку з’єднання слів, у спілкуванні з’явиться гнучкість та розуміння мови корінного населення. Більше не здаватиметься, що розмова відбувається на інопланетній. А який саме притаманний німецькій мові порядок слів у реченні, ми розглянемо у цьому матеріалі.

Якщо у ваших планах поїздка до Німеччини вже найближчим часом, то варто покращити свої знання граматики. Вже на рівні А1 студент дізнається про структуру найпростіших речень, за допомогою яких можна правильно розмовляти з німцями. А якщо ви хочете дізнатися рівень своєї німецької, пройдіть простий інтерактивний тест.

Bilden Sie einen Satz auf Deutsch 3-min

Просте стверджувальне та питальне речення

Для створення стверджувальних розповідних речень у німецькій мові потрібно дотримуватися правила: підмет завжди стоїть поряд з присудком. Вже відштовхуючись від цієї зв’язки, будується речення. Якщо в реченні прямий порядок слів, то схема речення виглядає «підмет-присудок-другорядні члени». Наприклад, «Ich lese ein Buch», що дослівно перекладається як «Я читаю книгу».

Для стверджувальних речень, у яких обирається зворотний порядок слів, використовується схема «другорядні члени-присудок-підмет». Наприклад, розглянемо речення «Heute lese ich ein Bunch», яке перекладається як «Сьогодні я читаю книгу». Видно, що присудок та підмет помінялися місцями.

У питальному реченні завжди використовується зворотний порядок слів. Також існує два способи поставити запитання. У першому варіанті порядок слів у питальному німецькому реченні виглядає за схемою «питальне слово—присудок-підмет-другорядні члени». На прикладі це виглядає як «Wo bist du?», що перекладається як «Де ти?». Як видно, на початку речення стоїть слово «wo» (де).

У другому випадку зі схеми відкидається питальне слово, але зворотна структура зберігається. Розглянемо на прикладі: «Bist du zu Hause?», що перекладається як «Ти вдома?».

Факт: Будь-яке розповідне речення з прямим порядком слів починається з підмета та присудка. При перенесенні на початок речень другорядних членів слід застосовувати формулу зворотного порядку слів. Потрібно пам’ятати, що в таких реченнях неможливо розірвати підмет та присудок, щоб поставити між ними другорядні члени.

Однак при цьому слід розуміти, що є випадки, коли використовується незвичайний порядок слів у реченні. Наприклад, це притаманно для підрядних речень. А використання сполучників aber, und, sonder, denn взагалі не впливає на порядок слів. Докладніше про це ми розповімо в інших статтях.

Дізнатися про граматичні основи є важливою частиною вивчення німецької мови. Сьогодні це можна зробити онлайн у школі Аура. Новачки можуть записатися на початковий курс А1, а при знанні німецької на просунутому рівні, слід вибрати відповідний курс зі списку запропонованих. Грамотні викладачі допоможуть розібратися у складних питаннях та створити струнку граматичну схему мови для будь-яких випадків.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися