Просте розмежування іменників за родами: правила та винятки

DER, DIE, DAS 1-min

В українській мові рід іменників визначає займенник, який можна підставити замість іменника. У німецькій для цього використовуються артиклі der, die, das. За правилами їх необхідно ставити перед кожним іменником. При вивченні мови слід запам’ятати, що іноді прийнятий українською мовою рід не відповідає німецькому. Які існують правила використання артиклів та як не заплутатися новачкові – читайте у нашому матеріалі.

Плануєте переїзд чи навчання у Німеччині? У цьому випадку дуже важливо правильне вживання іменників, щоб співрозмовник міг вас зрозуміти з першого разу. Вже на курсі А1 студент вивчає, як визначити рід іменника та вибрати правильний артикль. Якщо вам потрібно отримати максимум знань без зайвого напруження та в комфортній обстановці, вибирайте онлайн-школу Аура.

Вивчали раніше німецьку мову та хочете продовжити навчання? Пройдіть інтерактивний тест та дізнайтесь свій рівень прямо зараз!

Як позначають рід у іменниках?

Почавши вивчення німецької мови, необхідно одразу запам’ятати правило використання артиклів der, die, das. З їхньою допомогою бюргери визначають, який рід має іменник. Далі ми розглянемо кожен артикль окремо.

Артикль der: використання для визначення чоловічого роду

Розглядаючи варіанти використання артикля der з урахуванням закінчення слів, можна назвати ряд закінчень, які однозначно вказують на чоловічий рід. Розглянемо докладніше, де завжди ставиться чоловічий артикль:

  • «-ig» – Essig (оцет);
  • «-ist» – Journalist (журналіст);
  • «-ich» – Teppich (килимок);
  • «-iker» – Komiker (комік);
  • «-ling» – Lehrling (учень);
  • «-ismus» – Patriotismus (патріотизм).

Також є низка слів, які завжди відносяться до чоловічого роду. Наприклад, алкогольні напої «der Wein» або «der Cognac». Винятком із цього правила є слово «das Bier». Сюди ж відносяться часові рамки «der Tag» та «der Juli», але з винятком «die Woche», «die Nacht» та «das Jahr».

Погодні явища також чоловічого роду, наприклад, «der Regen» та «der Schnee». Але як завжди, у правилі є винятки «das Gewitter», «die Sonne».

Більшість іноземних слів, які відносяться до живих осіб, також пишуться з артиклем «der». Наприклад, «Student», «Kandidat», «Jubilar».

Артикль die: застосування з іменниками жіночого роду

Які закінчення вказують на наявність жіночого роду та необхідність використовувати артикль die перед словом:

  • «-ung» – Füllung (начинка);
  • «-keit» – Tätigkeit (діяльність);
  • «-heit» – Gesundheit (здоров’я);
  • «-ei» – Bäckerei (пекарня);
  • «-ität» – Universität (університет);
  • «-schaft» – Freundschaft (дружба);
  • «-in» – Freundin (подружка).

Деякі марки мототранспорту теж належать до жіночого роду, наприклад, «die Kawasaki», «die BMW». Але якщо при цьому говорити про автомобіль BMW, то він буде чоловічого роду «der BMW».

Також жіночого роду всі слова, які закінчуються на «», наприклад, «die Tasche». Загалом багато двоскладових іменників, які закінчуються на «», жіночого роду. Винятком є тварини та всі особи чоловічого роду. Також з «der» пишуться «Name», «Auge», «Buchstabe».

Іменники, утворені від дієслів шляхом додавання суфікса «-t», пишуться в жіночому роді. Наприклад, «die Fahrt» (їзда), «die Kunst» (мистецтво), «die Macht» (потужність).

Артикль das: як використовувати для іменників середнього роду

У німецькій мові середній рід може утворюватись за допомогою суфіксів, що іноді викликає чимало подиву в українців. Розглянемо докладніше слова середнього роду, на які впливає суфікс:

  • «-ing» – Shopping (шопінг);
  • «-ment» – Abonnement (абонемент);
  • «-tum» – Eigentum (майно);
  • «-chen» – Mädchen (дівчинка);
  • «-lein» – Brötlein (хлібчик).

Слід також запам’ятати правило, що при утворенні іменника зі слів, що належать до інших частин мови, він завжди матиме середній рід. Наприклад, слово «lesen» (читати) – це дієслово. Щоб утворити з нього іменник, необхідно написати слово з великої літери та додати артикль “das”. Таким чином, нова форма буде виглядати як «das Lesen» (читання).

В окремих рядах слова, які закінчуються на «-o», також мають середній рід. Наприклад, «das Kino» (кіно). Однак у цьому правилі є винятки: слово «die Disco» (дискотека) має жіночий рід. Також слова середнього роду, які починаються на «-ge». Однак й в цьому правилі є винятки: «die Gesundheit» (здоров’я) та «die Gebühr» (плата).

Далі буде представлено таблицю з артиклями der, die, das, до якої включені основні правила.

DER, DIE, DAS 2-min

Отже, тепер ви знаєте, як визначити рід німецькою мовою. Якщо ви хочете заглибитись у цю тему та вивчити її з усіма тонкощами, тоді просто записуйтесь на курс А1 до онлайн-школи Аура. Наші професійні викладачі поділяться всіма знаннями на своїх уроках.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися