Підтвердження іноземного диплома у Німеччині

diploma 2-min

При переїзді до Німеччини фахівців з інших країн дуже важливо оформити визнання диплома, отриманого на батьківщині. Це дозволить претендувати на більш престижну та високооплачувану посаду. А безпосередньо диплом стає еквівалентним тому рівню освіти, який прийнятий у Німеччині. Отже, як відбувається підтвердження диплома та що для цього потрібно зробити? Читайте подробиці у цій статті.

Вільне спілкування з німцями в неформальній обстановці чи строгому робочому колективі можливе лише при знанні мови на рівні В1. Лексичний запас дозволить легко висловлювати свої думки з будь-якого питання, виконувати робочі обов’язки й зуміти  докладно розповісти про наявну проблему. Якщо вам зараз потрібно перевірити якість своїх знань, тоді просто пройдіть наш інтерактивний тест.

diploma 3-min

Як виглядає процедура визнання іноземного диплома у Німеччині?

Більшість українських дипломів визнається у Європі та Німеччині у тому числі. Однак для цього потрібно подати запит до спеціального компетентного органу, який відрізнятиметься для кожної професії. Процедура має на увазі підтвердження здобутої освіти в іншій державі та її відповідність встановленої німецької підготовки.

Варто зазначити, навіть якщо не працювати за фахом, диплом не втрачає своїх функцій. Однак, на деяких вакансіях потрібен певний досвід роботи.

Цікаво: У німецькій лексиці існує два терміни, які стосуються визнання. Відповідно, дещо відрізняється процедура. Zeugnisbewertung означає оцінку відповідності рівня освіти. Anerkennung означає підтвердження кваліфікації. Для кожної професії вибирається власна процедура.

Далі ми крок за кроком розглянемо, як підтвердити диплом у Німеччині іноземцю.

1. Визначення цілей

У Німеччині існує низка професій, які потребують обов’язкового підтвердження кваліфікації (Anerkennung). Насамперед до них належать лікарі, які прагнуть отримати можливість практики. Але багатьом потрібно отримати лише визнання своєї освіти, тому достатньо процедури Zeugnisbewertung. Навіть вона дозволить покращити шанси на здобуття кращої посади.

2. Перевірка навчального закладу

Кожен може заздалегідь подивитися, чи можливо взагалі визнання диплома конкретного вишу та спеціальності. Для цього необхідно скористатися інформаційною базою Міносвіти Німеччини Анабін (anabin.kmk.org). За наявності навчального закладу із позначкою «Н+» можна вважати, що він визнається. Також у списку буде вказано перелік спеціальностей. Однак не варто хвилюватися, якщо зазначена у вашому дипломі спеціальність відсутня – цілком можливо, по ній ще ніхто не звертався.

Факт: Якщо навчальний заклад відзначений знаком «Н-», отримати визнання документа не вийде. За наявності знака «Н+/-» або відсутності закладу у списку, необхідно звернутися до Центрального бюро з питань еквівалентності зарубіжної освіти (ZAB). Саме воно перевіряє виші та вносить дані до Анабіна.

За результатами перевірки диплом може бути визнаний частково чи повністю, залежно від відповідності німецької освіти до вашої.

3. Перевірка вартості

За підтвердження диплома у Німеччині потрібно заплатити мито. Наприклад, для Zeugnisbewertung вона дорівнює 200 євро. Якщо потрібно визнати кілька дипломів, вартість буде збільшена. Іноземці, які проживають у Німеччині та їм виплачують допомогу, можуть розраховувати на оплату мита від Jobcenter. Попередньо потрібна консультація спеціаліста центру.

4. Переклад документів

Наперед зробіть переклад документів, особливо дипломів. Для цього обирайте акредитованих спеціалістів, які точно знають, як правильно перекладати документи. Звичайно, вартість їхніх послуг може бути дещо вищою, проте ви точно знатимете, що результат не відхилять через помилки.

5. Збір документів

Залежно від обраної процедури визнання, повний перелік документів, які вимагає ZAB, може відрізнятися. Однак у будь-якому випадку потрібно підготувати:

  • диплом та додатки, які засвідчені нотаріально;
  • переклад диплома (завірений);
  • копія атестата (завіряти не потрібно);
  • довідка про те, якою була форма навчання;
  • копія документа, що засвідчує особу.

За наявності диплома про середню профосвіту також потрібно зробити копію. Якщо прізвище у дипломі відрізняється від прізвища у посвідченні особи, наприклад, через заміжжя, тоді потрібно зробити копію документа про зміну прізвища.

Факт: Запросити визнання диплома про неповну вищу освіту, профпідготовку чи екстернат неможливо. У цьому випадку ви відразу отримаєте відмову.

6. Складання заяви

На сайті є зразок, за яким можна написати власну заяву. Дуже важливо правильно заповнити всі графи, особливо які стосуються назви спеціальності. Якщо ви припустилися помилки, запит можна відправити повторно, але й мито потрібно буде знову оплатити.

Після надсилання всіх документів слід дочекатися результатів перевірки. Термін може відрізнятись, але зазвичай він не перевищує трьох місяців. А поки ви чекаєте на рішення, можна підтягнути лексику німецької мови рівня В1 в онлайн-школі Аура. Пишіть нашим менеджерам зараз!

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися