Що таке прийменники та як їх використовувати в німецькій мові?

Прийменником називають службову частину мови, призначену для зв’язку слів у реченні. У німецькій мові розрізняють прийменники часу, місця та відмінків. При цьому варто врахувати, що одне й те саме слово може належати до кількох видів залежно від контексту. Далі в статті ми розглянемо основні прийменники та окремі приклади їхнього використання.

Якщо ви хочете навчитися правильно визначати прийменники в німецькій мові, тоді вам знадобитися пройти курс А1. Це базове навчання, наприкінці якого ви зможете підтримувати розмову на прості теми та почати вивчати складні. А просто зараз ви можете пройти наш інтерактивний тест і відразу дізнатися свій рівень німецької.

Вивчення прийменників часу

Прийменники часу відповідають на питання «Wann?» (Коли?) і використовуються разом з іменниками. Кінцевий зміст таких речень залежатиме від того, про що потрібно повідомити. Наприклад, це може бути вказівка на початок будь-якого процесу або чітка дата. Далі ми перелічимо кілька таких прийменників:

  • In. Використовується в поєднанні із зазначенням часу, наприклад, місяць, тисячоліття або обраний проміжок у майбутньому часі.
  • Um. Цей прийменник необхідний для зазначення точного часу.
  • Am. Підставляється при необхідності уточнення часу дня або точної дати.
  • Seit. Спільно із зазначенням часу (року або місяця) визначає момент, коли розпочалася якась подія або дія. Наприклад, прийменник можна використовувати, коли ви розповідаєте про рік переїзду до Німеччини.

Вивчення прийменників місця

Прийменники такого типу відповідають на запитання «де?», «звідки?», «куди?». У реченні вони завжди стоять поруч з іменниками у відмінках Dativ або Akkusativ. Далі ми перелічимо деякі прийменники місця:

  • In. Це прийменник «в», що вказує на місце розташування. Наприклад, у приміщенні або країні.
  • Unter. Слово потрібно включати в речення, якщо необхідно розповісти про щось, що розташоване «під». Наприклад, під деревом або під столом.
  • An. Прийменник використовується розташування об’єкта «на» вертикальній поверхні. Наприклад, на стіні або дошці.
  • Auf. Цей прийменник застосовується для позначення предметів, які знаходяться «на» горизонтальній поверхні. Наприклад, на столі або полиці.
  • Zwischen. Прийменник, призначений для позначення чогось, що розташоване «між». Наприклад, між офісом та будинком, днем та вечором, здоров’ям та хворобою.

Як використовувати прийменники з урахуванням відмінків?

У німецькій мові існують прийменники, які можуть використовуватися тільки в певному відмінку. Розглянемо деякі з них:

  • Akkusativ. Прийменники з таким відмінком застосовується за необхідності вказати час, причину або місце. Наприклад, це може бути «bis» (до), «ohne» (без), «durch» (крізь, через), «für» (для).
  • Dativ. Такий відмінок також може бути використаний для зазначення місця і часу. Для цього випадку підходять такі прийменники, як «mit» (з), «zu» (до), «bei» (при).
  • Akkusativ+Dativ. У німецькій мові такі прийменники називають ситуативні. Це означає, що одне й те саме слово може вживатися одразу у двох відмінках і це залежить від ситуації.
  • Genitiv. Прийменники в цьому відмінку означають відношення або приналежність до чого-небудь. Наприклад, «innerhalb» (всередині), «unterhalb» (під, нижче) – це прийменники Genitiv просторово-часової групи. А слова «laut» (згідно), «infolge» (внаслідок) належать до причинно-наслідкової групи.

Висновок

У цій статті представлено частину прийменників кожного типу. Якщо ви хочете навчитися їх правильно використовувати та визначати, тоді просто запишіться на онлайн-курс А1 у школу Аура. Дистанційні заняття дозволять вам навчатися у зручний час та отримувати максимум знань.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися