Як побудувати розповідне речення в німецькій мові?

Вивчаючи німецьку мову дуже важливо зрозуміти принцип правильної побудови речень. Це необхідно для грамотного спілкування з носіями мови, щоб вони одразу розуміли ключову думку. Насамперед варто вивчити саме розповідне речення, адже з його допомогою можна про щось розповісти співрозмовнику. Давайте розглянемо, як правильно скласти розповідне речення.

Переїзд або подорож Німеччиною вимагає хороших знань мови на рівні В1. У цьому випадку у вас буде достатня кількість словникового запасу, щоб вирішувати питання на робочому місці. Також ви зможете самостійно пересуватися країною і не турбуватися про можливі помилки у вимові. А дізнатися свій рівень німецької просто зараз ви можете за допомогою інтерактивного тесту.

Що таке розповідне речення в німецькій мові?

Основою будь-якої мови вважається розповідне речення. Саме з його допомогою можливо розповісти про що-небудь співрозмовнику. Подія може відбуватися просто зараз, бути вже завершеною або тільки плануватися.

Факт: Якщо ви не знаєте, як відрізнити розповідне речення від інших видів, тоді просто зверніть увагу на розділовий знак у кінці: у розповідному реченні завжди стоїть крапка.

Основні конструкції розповідного речення

Давайте розглянемо ключові правила побудови конструкцій такого типу:

  • Дієслово постійно знаходиться на другому місці.
  • Для підмета немає чітких вказівок щодо розташування, тому він може стояти на різних позиціях.
  • Можливе використання двох дієслів, які називаються Verb1 та Verb2. Тоді конструкція отримує назву складений присудок. При цьому Verb1 може відмінюватися, а Verb2 завжди ставиться на останнє місце в реченні та має форму інфінітива.

При використанні складеного присудка може бути кілька моделей побудови з ним речення. Наприклад, поєднання модального/допоміжного та смислового дієслова. Також існують конструкції незмінних дієслівних словосполучень, де передбачено безпосередньо дієслово та частина, що йому належить.

Якщо говорити безпосередньо про загальний порядок слів у розповідному реченні, то в німецькій мові він має такий вигляд

Vorfeld (частина речення перед дієсловом) – Verb1 – (інші члени речення) – Verb2

На позицію, яка в конструкції позначена як Vorfeld, залежно від речення можна помістити не тільки підмет. Наприклад, тут може бути словосполучення з кількох займенників або вказівка часу. Але у всіх випадках друге місце посідає дієслово Verb1 і його не можна переставити.

Також існує ще одна конструкція, коли в реченні є іменник. Вона виглядає таким чином: Begleiter – Attribut – Kern. Розглянемо детальніше:

  • Begleiter – це супровідна частка, часто представлена у вигляді артикля.
  • Attribut – це вказівка на ознаку чи властивість, часто представлена прикметником.
  • Kern – ключове слово, яке має корінь, і саме до нього належать два попередні компоненти.

1-2

Як видно, у всіх реченнях дієслово «gehe» (йду) за змістом розмістили на другому місці. Згідно з правилами, на першому місці можна розташувати підмет, обставину або доlfnjr, що й показано в прикладі вище.

Також потрібно зазначити, що розповідне речення можна побудувати не тільки в стверджувальному форматі, а й у негативному. У такому разі, заперечною часткою в німецькій мові виступає «nicht» (не). У реченні частка може розташовуватись так:

  • наприкінці – при використанні простого дієслова;
  • перед другою частиною – у разі використання складеного присудка.

Тепер ви знаєте, що таке розповідне речення і як його правильно побудувати в німецькій мові. Якщо ви хочете підвищити свій рівень до В1, тоді просто подайте запит на навчання в онлайн-школі Аура. Досвідчені викладачі допоможуть зрозуміти всі важкі моменти в німецькій.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися