8 березня у Німеччині: день демонстрацій та вечірок

8 march - 2-min

Міжнародний жіночий день у кожній країні відзначають по-різному. Попри німецьке походження, 8 березня у Німеччині не святкують. Чоловіки в країні позбавлені традиції купувати парфум, квіти та ювелірні вироби. Для багатьох німців це звичайний день весни, найчастіше навіть робочий. Чому так сталося та як відзначають Восьме березня у Німеччині – читайте у цьому матеріалі.

Подорожуючи або переїжджаючи в іншу країну, важливо знати звичаї та її свята, щоб не потрапити у халепу. Якщо ви бажаєте самостійно перевірити – 8 березня вихідний чи ні у німців, тоді обов’язково потрібно відвідати країну на початку весни зі знанням мови на рівні А1. А вже зараз можна пройти простий тест на знання німецької.

Восьме березня: історія появи свята

Відомо, що на початок минулого століття жіноча праця мало цінувалася. Багато представниць слабкої статі були змушені працювати не менше шістнадцяти годин на день з мінімальною оплатою. Це вирішила виправити німецька захисниця жінок Клара Цеткін. Зі своєю пропозицією вона виступила на конференції у місті Копенгагені, звідки свято 8 березня вперше вийшло у світ. По суті, вона запропонувала розпочати боротьбу за жіночі права та рівноправність, щоб у жінок була можливість покращити своє життя.

Багато хто впевнений, що головні події вперше відбулися 8 березня. Однак перші демонстрації за рівноправність трапились 19 березня 1911 року у Данії, Швейцарії та Німеччині. На мітинги виходили всі, незалежно від віку та статі. Тільки через десятиліття народні хвилювання дали результат. 8 березня став Всесвітнім жіночим днем на честь безлічі німецьких фрау, які в минулому зуміли висловити думку на захист своїх прав.

8 march - 4-min

8 березня в Європі та Німеччині: що актуально під час святкування

У багатьох європейських державах, і в Німеччині, зокрема 8 березня більш політизоване свято. На відміну від нашої країни, де заведено вітати жінок. Найчастіше цього дня в Європі проводять демонстрації та мітинги за права жінок. У різних країнах на площі виходять феміністки, які вимагають провести реформи або скасувати права, що пригноблюють. Таким чином, на запитання «Чи святкують 8 березня у Європі?» можна відповісти «Так, але на свій лад». На площах та мітингах.

Цікаво: У європейських країнах цього березневого дня не передбачено офіційного вихідного від держави.

Чи відзначають 8 березня у Німеччині і як це відбувається? У країні всі заходи для жінок здебільшого відбуваються за традиціями Європи. Кожна земля Німеччини цей день залишила робочим та не виділила окремий вихідний. Виняток лише у Берліна. У місті вирішили змінити державний статус свята у 2019 році, коли 8 березня став вихідним днем. Проте далі за столицю справа так і не пішла. Але більше половини мешканців Німеччини хотіли б бачити день вихідним.

Головними заходами 8 березня є мітинги на майданах. Один із найбільш значущих проводиться саме в Берліні та його девіз «Frauenkampftag». Початок демонстрації відбувається зі збору на площі Александерплац о 14.00 годині та завершується на площі Оранієнплац. Ще одне масове зібрання називається Purple Ride – це феміністська демонстрація велосипедів. Початок велопробігу на площі Маріанненплац у Кройцберзі.

8 march - 3-min

З культурних заходів можна відзначити обов’язковий, який проходить у Будинку культури Рюдерсдорфа, розташованому на землі Бранденбург. У Потсдамі проводиться святкування у знаменитому театрі Ганса Отто. Саме там цього дня можна почути звучання духового оркестру з Берліна, у якому беруть участь лише жінки.

Тепер ви знаєте, як з’явилося 8 березня та традиції його святкування у Німеччині, а також деяких інших країнах. Щоб взяти участь у мітингу за права жінок, які щороку відбуваються у Міжнародний жіночий день, відвідайте Німеччину у березні. Для комфортного перебування в країні достатньо знати німецьку мову на рівні А1.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися