Чим розмовна німецька відрізняється від літературної?

чем разговорный язык отличается от лиературного 2-minІснує значна відмінність у німецькій мові, яку вивчають іноземці і якою розмовляють безпосередньо німці. Через це можуть виникнути труднощі у розумінні корінних жителів Німеччини, проте вас вони зрозуміють завжди. Просто знатимуть, що ви іноземець. Чому так відбувається?

Літературна німецька та діалекти

Варто одразу зрозуміти, що в школі та на курсах іноземці не вивчають діалект одного регіону. Існує класична німецька мова (Hochdeutsch), яка використовується в офіційних документах, ЗМІ, при написанні книг, для здобуття освіти. Її знають німці, але не використовують, адже у кожному регіоні існує свій діалект. Усього розрізняють три групи діалектів:

  • нижньонімецький;
  • південнонімецький (середньонімецький);
  • верхньонімецький.

Кожен їх діалект може ділитися ще на свої підвиди. Останнім часом у Німеччині зафіксовано 16 великих діалектів, але насправді їх значно більше. На сьогодні все дійшло до того, що випущені на одній федеральній землі новини, на іншій потрібно транслювати із субтитрами.

Саме тому у німецькій мові дуже важливо знати як граматику, так і набирати словниковий запас. Для цього потрібно багато та різноманітно говорити. Зробити це можна безпосередньо у Німеччині чи на мовних курсах з відповідною тематикою.

Особливості неформальної німецької

У кожній мові є жаргонізми, скорочення, сленг, які вживають у щоденному спілкуванні. Наприклад, німці можуть сказати “Glotze” (телік) замість Fernseher (телевізор), “Uni” (універ) замість “Universität” (університет).

Крім скорочень у німецькій з’явилися модні молодіжні слівця на кшталт «вайб» чи «кринж». Запозичення відбувається не лише з англійської, а й французької та турецької.

Якщо говорити про діалекти, то звичні слова та вимова однієї місцевості можуть дуже відрізнятися в іншій. Наприклад, у Кельні “was” (що) перетвориться на “wat”. Звук [ei] у баварському діалекті стане [oa]. Також можуть змінюватися цілі слова, наприклад, Klug (розумний) в південнобаварському змінюється на Klueg.

Загалом, для розуміння німців спочатку достатньо звернути увагу на такі діалекти як мелодійний кельнський, м’який баварський і дзвінкий гамбурзький.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися