Лазня в Німеччині

bathhouse in Germany 1-min

Сауни та лазні в Німеччині – особливий вид дозвілля з усталеними правилами і церемоніями. Для іноземців багато з них можуть здатися дивними або навіть пікантними. Але німці впевнені, що тільки так можна освіжити тіло, продовжити молодість і красу.

Відчути весь колорит німецьких лазень і долучитися до культури вільного тіла може кожен турист. Максимального комфорту в цьому додасть знання банного етикету та німецької на рівні А1.

Який вигляд мають німецькі лазні?

bathhouse in Germany 3-min

Найчастіше громадська лазня в Німеччині – це цілий комплекс із різноманітними видами послуг для розслаблення та розваг. Багато з них розташовані на термальних джерелах, тому відвідування таких лазень має потужний лікувальний ефект. Німці впевнені, що сауни в Німеччині зміцнюють імунну систему, покращують роботу травного тракту і відновлюють сили.

Зазвичай німецькі лазні складаються з двох зон:

  • Textilfrei – тут відвідувачі можуть розслабитися в парній і відвідати мийну.
  • Loung-Bere – зона розваг із водними гірками, басейном і баром.

Сауна в Німеччині обходиться без поділу на чоловічу і жіночу половину – всі приймають парні процедури разом.

Пікантні особливості німецьких лазень

Занурюючись у традиції німецького народу, зокрема, правил відвідування лазень, туристи можуть отримати справжній культурний шок. Наприклад, купальники в Німеччині в парилках під забороною. Це правило виникло не на порожньому місці – вважається, що одяг із синтетичних матеріалів завдає шкоди організму за високих температур.

Кожен відвідувач парної незалежно від статусу, віку та статевої приналежності має бути оголеним.

Так-так, максимум, що можна взяти з собою в лазню, це рушник. Але корінні німці і його не використовують, а все через Freikörperkultur або “культуру вільного тіла”. Тому в лазні одразу можна побачити сором’язливих туристів – їхні тіла прикриті рушниками. Німці на це увагу не звертають, адже лазня місце релаксу та оздоровлення тіла.

Загалом, ходити голяка в Німеччині не забороняється навіть з точки зору закону. Але це не можна робити в громадському місці, яке не призначене для оголених людей. А ось відвідати нудистський пляж або громадську лазню можна, і навіть потрібно, без одягу.

Цікаво: Голі люди в Німеччині, які підтримують культуру вільного тіла, не розглядаються як сексуальний об’єкт. Для них оголення має іншу цінність – рівноправність, близькість до природи, турбота про здоров’я.

bathhouse in Germany 4-min

Етикет або що під забороною?

Розкутість німців у лазнях зовсім не означає неналежну поведінку. Навпаки, відвідування сауни в Німеччині передбачає низку правил. Найважливіші з них:

  • Пильне розглядання інших відвідувачів лазні вважається верхом невихованості та неповаги. При цьому не варто дивитися виключно в підлогу – потрібно дотримуватися природної поведінки.
  • Вітайтеся зі знайомими, якщо зустріли їх у лазні. Німці не соромляться таких моментів, навіть якщо цей знайомий їхній начальник.
  • Гучна розмова може порушити розслаблення і відпочинок інших відвідувачів. Якщо ви прийшли з компанією, то говорити потрібно пошепки. Також рекомендується забути про прояв занадто ніжних почуттів до партнера, адже в такому місці це буде недоречно.
  • Не порушуйте особистий простір інших людей. Це не тільки може заподіяти незручність відвідувачу, але є не гігієнічною дією.
  • Довгий рушник є обов’язковим атрибутом парилки в лазні. Торкатися оголеними частинами тіла до лави заборонено, тому спочатку потрібно покласти рушник.
  • Будь-яка фотофіксація в лазні заборонена. Уся записувальна техніка, зокрема й телефони, мають залишитися за межами парилки.

Шоу-церемонія Aufguss

Aufguss (поливання або полив, нім.) – гарне шоу в німецькій парильні, що розслабляє й умиротворяє відвідувачів. Обов’язковою частиною банної церемонії є наповнення парилки цілющою парою. Для цього співробітник сауни повинен:

  • Провітрити гарненько приміщення, щоб пішли всі зайві запахи.
  • Полити розпечене каміння парилки водою з додаванням ефірних олій. У кожному банному комплексі олії обирають на свій розсуд, наприклад, м’ятну, апельсинову або евкаліптову.
  • Розігнати пар по парильні, спрямовуючи його на відвідувачів для кращого прогрівання тіла.

Цікаво: Для направлення пари в потрібне місце лазники використовують великі рушники, віяла, прапори, мішечки з травами.

Які бувають лазні та сауни в Німеччині?

Велика любов німців до банних процедур призвела до появи абсолютно оригінальних закладів:

  • з планетарієм – у програму відпочинку включено захопливі лекції про зірки та перегляд зоряного неба на екрані-куполі;
  • з пивною – під час процедур відвідувачі можуть випити пляшечку безалкогольного пива;
  • з кінотеатром – відвідувачі можуть дивитися захоплюючі фільми та розслаблятися;
  • з пекарнею – після процедур у парній відвідувачів пригощають смачною випічкою;
  • з акваріумом – у лазні влаштовано великі акваріуми для спостереження за рибками, що добре розслабляє й умиротворяє.

Крім національної лазні, туристи і корінні жителі можуть відвідати фінську, турецьку або російську лазню в Німеччині. Однак у всіх закладах необхідно дотримуватися етикету і правил поведінки, а також володіти німецькою на рівні А1. Дізнатися ваш рівень можна за допомогою цікавого тесту.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися