Особливі символи в німецькій мові або що таке умлаути

der Umlau

Німецька мова має одну головну особливість, яка відрізняє її від усіх інших мов. Це умлаути (der Umlaut) – літери з крапками нагорі. Загалом у німецькій мові їх три. Головна мета їхнього використання в слові – змінювати вимову та граматику. Далі в статті ми розглянемо, як використовувати умлаути в реченні та набирати спецсимволи на клавіатурі.

Подорож, переїзд або гостьовий візит до Німеччини неможливий без знання мови. Якщо ви знаєте німецьку на рівні В1, тоді вам відкриті практично всі двері. Можна не переживати через спілкування, влаштування на роботу, самостійне звернення до державних органів. Ви всюди зможете зрозуміти співрозмовника. А якщо ви хочете дізнатися свій рівень німецької просто зараз, тоді пройдіть наш інтерактивний тест.

Що таке умлаут?

У німецькій мові умлаутом називають спеціальні діакритичні знаки, які змінюють фонетичну вимову голосного звуку. Загалом існує три умлаути і виглядають вони таким чином:

  • ä – утворений з’єднанням двох літер «ae»;
  • ü – утворений з’єднанням букв «ue»;
  • ö – з’явився при з’єднанні «oe».

Вимова умлаутів залежатиме від того, де вони стоять у слові. Наприклад, «ä» вимовляється як легке [е]. Але якщо умлаут поставити поруч із «h», то утворюється довге [ееее].

Умлаут «ö» вимовляється як м’яке [о], яке наприкінці вимовляння переходить у [е]. Умлаут «ü» під час вимови звучить як м’яка [у], плавно переходячи наприкінці в [ю].

Як друкувати умлаути на клавіатурі?

Люди, які часто використовують німецьку мову під час друку, не мають проблем із введенням умлаутів. Адже в них напевно є німецька розкладка клавіатури в телефоні та на комп’ютері. Однак ті, хто використовує німецький алфавіт рідко, можуть зіткнутися з труднощами введення спеціальних символів. Давайте розглянемо, якими способами можна ввести німецькі літери:

  • Замінити умлаути. Німці зрозуміють, якщо ви заміните умлаути двома літерами: «ue», «oe», «ae».
  • Відкрити розділ «Спеціальні символи». Він є у всіх текстових редакторах. Однак під час друку на телефоні таких символів немає.
  • Виконати копіювання. Це довгий спосіб, але якщо у вас є збережений німецький текст з умлаутами, то під час написання слів їх можна просто копіювати.
  • Використовувати автозаміну. На смартфоні при встановленні німецької розкладки такий спосіб буде відмінно працювати. Вам не доведеться шукати, як ввести умлаут.
  • Застосувати код. Існує набір клавіш, за допомогою яких можна ввести умлаут на англійській розкладці. Наприклад, для введення «ä» потрібно натиснути [alt+q], для введення «ü» – [alt+y], для введення «ö» – [alt+p]. Необхідно використовувати правий alt.

Вивчення німецької мови – кропітке заняття, до якого потрібно поставитися відповідально. Якщо ви вже не новачок у цій справі, тоді запишіться на курс В1 в онлайн-школу Аура. Так ви зможете поліпшити свої знання за короткий термін.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися