ПДР у Німеччині: як поводитися на дорозі, щоб не отримати штраф

Verkehrsregeln 1-min

Всім відомо, що жителі Німеччини дуже педантичні та завжди дотримуються правил. Особливо це стосується дорожнього руху та безпеки. Тим більше, що в країні дуже багато особливостей пересування через наявність платних доріг, дозволеного часу проїзду ними, а також необхідного стану особистого транспорту. Давайте розглянемо, які існують правила ПДР у Німеччині та інші нюанси пересування дорогами.

Мандруючи дорогами Німеччини дуже важливо розуміти написи на знаках доріг та інші інформаційні покажчики. Це можливо, якщо ви знаєте німецьку мову на рівні А1. В цьому випадку можна не турбуватися про порушення правил через незнання. А щоб упевнитися в кількості засвоєної лексики, пройдіть наш цікавий інтерактивний тест.

Правила ПДР в Німеччині: що не можна порушувати

Пересування автомобілів німецькими дорогами накладає на водія деякі зобов’язання. Він повинен знати загальноприйняті правила, недотримання яких може призвести до серйозних штрафів. Розглянемо деякі з них:

  • Німеччина – це країна з правостороннім рухом. Усі, хто розмірено їде дорогою, повинні дотримуватися правої сторони. На лівій смузі зазвичай пересуваються ті, хто хоче їхати дуже швидко.
  • Сісти за кермо авто дозволяється лише тим водіям, яким виповнилося 18 років. 17-річні водії можуть їздити лише за умови присутності на сусідньому кріслі іншого досвідченого водія.
  • При пересуванні на дорозі водії повинні включати ближнє світло.
  • Діти, яким не виповнилося 3 роки, можуть пересуватися виключно в автокріслі. Якщо дитині більше трьох років, але її зріст не перевищує 150 см, то їздити вона повинна пристебнутою на задньому сидінні без автокрісла.
  • При необхідності вийти з машини на автобані, де стоянка заборонена, потрібно одягнути світловідбивний жилет.
  • Незалежно від транспортного засобу необхідно дотримуватися безпечної дистанції по відношенню до іншого автомобіля. Згідно з правилами, ця відстань не може бути меншою за швидкість на спідометрі. Цього правила треба дотримуватися завжди.
  • Кожен водій іншої країни може використовувати своє посвідчення лише протягом півроку. Потім слід переоформлювати документ.

Швидкість пересування у Німеччині

Залежно від дороги у Німеччині існують правила щодо швидкості пересування. Наприклад, містом водій може їхати зі швидкістю трохи більше 50 км/год. На заміських дорогах швидкість залежить від транспортного засобу, але легковики максимально можуть їхати до 100 км/год. На автобанах рекомендована швидкість 130 км/год. Варто зазначити, що у німецькому законодавстві немає вказівок на вчинення правопорушення, якщо вказана швидкість на автобанах не дотримується. Відповідальність можлива лише за настання нещасного випадку.

Але на інших дорогах передбачені штрафи за порушення правил дорожнього руху в Німеччині, якщо швидкість була вищою за встановлену. Причому мінімальний штраф залежить від того, де саме сталося порушення – за містом чи у місті. Наприклад, якщо за містом водій перевищив швидкість на 10 км/год, то штраф буде лише 10 євро. Однак при перевищенні на 51-60 км/год штраф підвищується до 240 євро із забороною на керування до місяця.

У місті правила суворіші. Наприклад, при перевищенні швидкості до 10 км/год потрібно сплатити штраф 15 євро. А за перевищення на 51-60 км/год вартість штрафу 280 євро із забороною водіння на два місяці.

Також у Німеччині діє система балів, які фіксуються у Реєстрі придатності до водіння. Їх нарахування відбувається за порушення, які несуть загрозу безпеці оточуючим. Наразі існує така тенденція нарахування балів:

  • отримати 1 бал можна за серйозне порушення (наприклад, розмова за кермом по мобільному телефону);
  • 2 бали та заборону на водіння видають при більш серйозних порушеннях (наприклад, при проїзді на червоне світло та створенні аварійної ситуації);
  • водієві нараховують 3 бали, якщо порушення відноситься до тяжких (наприклад, при водінні у нетверезому стані).

При отриманні 8 балів водія позбавляють прав водія. Знизити кількість балів можна шляхом участі в семінарі з підвищення навичок водія. Це діє тільки в тому випадку, якщо набрано 5 балів та менше. Якщо не брати участь у семінарах, можна дочекатися закінчення терміну балів. Його тривалість залежатиме від тяжкості правопорушення.

Правила паркування автомобілів

У Німеччині паркування виконується виключно праворуч дороги. Ліворуч можна паркуватися лише у виняткових випадках. Також це можливо на вулицях із одностороннім рухом, де праворуч проходять трамвайні колії.

Факт: У Німеччині дуже багато паркувальних автоматів, які допомагають регулювати платні місця для паркування. Щоб поставити там машину, водій має сплатити квиток.

Ціна платного паркування залежить від конкретної землі, бо муніципалітети мають певний вплив у цій сфері. Потрібно зазначити, що на деяких парковках оплата триває щогодини, а на інших потрібно платити відразу за день. Однак погодинна оплата, як правило, дорожче. Якщо ви не хочете стояти в черзі або шукати місце, що звільнилося, то краще купити його заздалегідь за допомогою мобільного телефону. Також ви можете перевірити наявність парковок за допомогою додатків, перелік яких можна переглянути в нашому каналі Телеграм.

Також не варто нехтувати покупкою талонів, адже паркування без них може призвести до штрафу до 30 євро. Заздалегідь потрібно дізнаватися про правила паркування. Наприклад, на деяких необхідно використовувати паркувальні диски, на інших існують обмеження часу або особливості паркування в різний час доби.

Як заправити машину?

У Німеччині досить заплутана система цін на пальне. Вранці воно дорожче, а до 6 години вечора знижується до мінімальних значень. Також дешево можна заправитися в проміжку між 8 та 10 годинами вечора. Заправляючись у правильний час, можна заощаджувати фінанси.

Рекомендується заздалегідь дізнаватися про час роботи заправних станцій, щоб не приїхати в момент закриття.

Що повинне бути у машині кожного водія?

Згідно з правилами, водій повинен переконатися, що в машині є такі предмети:

  • аптечка першої допомоги;
  • попереджувальний знак (трикутник);
  • світловідбивний жилет.

З документів необхідно мати свідоцтво про реєстрацію автомобіля, а також посвідчення водія. Якщо одного з необхідних предметів немає, то можна отримати штраф від 5 до 15 євро.

Факт: В автомобілі необхідно мати як мінімум один світловідбивний жилет. Однак є рекомендація мати жилети для кожного пасажира, щоб одягати їх при виході з авто на складних ділянках дороги.

Verkehrsregeln 2-min

Які існують дороги у Німеччині?

У країні є платні та безкоштовні дороги. Цю інформацію потрібно дізнаватися заздалегідь під час прокладання маршруту. Наприклад, є житлові та приватні маршрути, які потребують плати за проїзд. Проте все ж таки більшість автобанів безкоштовна.

Цікаво: У Німеччині досі працюють дротові телефони, принаймні на великих автобанах. Вони встановлені кожні 2 км для можливості зателефонувати в службу порятунку, якщо водій потрапив в аварію та в нього розрядився телефон.

Плату можуть вимагати при в’їзді до деяких міст. Наприклад, у Кельн чи Берлін. Причому в’їхати туди можуть не всі транспортні засоби, а відповідні до певних стандартів. Це відбувається через контроль над вихлопними газами.

Які правила ПДР діють у Німеччині зараз?

Навесні чотири роки тому в Німеччині ухвалили нові правила ПДР (StVO). У них включили такі моменти:

  • Появу зеленої стрілки для водіїв велосипедів. Також робота світлофорів тепер відноситься й до двоколісного транспорту, якому потрібно виїхати з велосипедної доріжки праворуч.
  • Будівництво велосипедних проміжків, де можна пересуватися зі швидкістю 30 км/год.
  • Уточнення бокового інтервалу під час обгону машинами велосипедистів. Тепер потрібно дотримуватись інтервалу не менше 1,5 м у населеному пункті та 2 метри поза ним.
  • Використання паркувальних зон для вантажних велосипедів. Це поширюється як на перевезення товарів, так і дітей.
  • Використання заборони програм для відстеження камер, які контролюють швидкість водія. На даний момент у законодавстві чітко зазначено, що на смартфон не можна встановлювати й використовувати детектори камер.

Як здати на права у Німеччині?

Водій, який хоче отримати права, має здати теорію та практику. Здача теорії проходить німецькою та деякими іншими європейськими мовами. Багатьох новачків цікавить, скільки питань на іспиті ПДР у Німеччині. Усього потрібно відповісти на 30 питань. Допускається на іспиті ПДР у Німеччині 11 помилок.

Після успішного складання теорії можна пройти практичний іспит. Проходить він виключно німецькою, тому потрібно заздалегідь вивчити мову до рівня А1. Це можна зробити у школі Аура в онлайн форматі. Вивчивши необхідний набір лексики, можна легко скласти практичний іспит.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися