Що говорити на вокзалі у Німеччині?

вокзал на немецком 2-minВокзал будь-якої країни – широкий простір активного вивчення розмовної мови. Тут можна навчитися купувати квитки, підтримувати розмову із провідниками та іншими співрозмовниками. У Німеччині існує чимало «вокзальних» особливостей, які слід дізнатися заздалегідь перед подорожжю.

Що робити на вокзалі у Німеччині насамперед?

У Німеччині існує 122 головні вокзали або Hauptbahnhof. На кожному з них досить багато вказівок у спеціальні зони, на яких напис не лише німецькою, а й міжнародною англійською. Наприклад, знак «i» говорить про те, що перед людиною інформаційна стійка. Побачивши табличку “das Reisezentrum”, можна сміливо йти до неї для придбання квитка або отримання потрібної інформації. Також квиток можна купити в квитковій касі Fahrkartenschalter.

Платформи, з яких відбувається відправлення поїздів, називаються Gleis + номер. На кожній платформі є табло, де можна знайти різноманітну інформацію. Наприклад, номер та тип поїзда (der Zug), час від’їзду/прибуття, перелік зупинок (die Haltestelle).

Варто врахувати, що у Німеччині існує кілька видів поїздів:

  • Звичайна приміська електричка має назву S-Bahn. На ній можна доїхати до найближчого містечка.
  • ICE – надшвидкісні потяги Інтерсіті експрес, здатні розвивати швидкість понад триста км/год. З їхньою допомогою можна переміщатися між великими містами. Мають добре розвинену внутрішню інфраструктуру: ресторани, дитячі вагони, місця для заряджання гаджетів, підсилювачі сигналу мережі.
  • IC – поїзди, здатні розвинути швидкість до двохсот км/год. Також призначені для внутрішнього переміщення між населеними пунктами.
  • EC – поїзди, призначені для переміщення між країнами. Може їхати зі швидкістю до двохсот км/год.
  • RE – поїзди на два поверхи, які переміщуються всередині країни. Можуть розвивати швидкість до 150 км/год.
  • RB – міжміські поїзди з дуже повільним пересуванням. Їхня швидкість досягає максимуму в 80 км/год.
  • CNL – поїзди нічного пересування, де передбачені спальні місця у спеціальних вагонах. Також є плацкарт та сидячі місця.

Основні способи стати власником квитка

Для німців є чотири способи купити залізничний квиток. Розглянемо їх.

1. Онлайн

Для придбання квитка через інтернет необхідно зайти на портал Deutsche Bahn, який є головним оператором залізниці. Електронний квиток можна використовувати у поїзді, бо він має однакову силу. Також за бажанням мандрівник його може роздрукувати.

2. На вокзалі

Купити квиток можна на вокзалі на готівку або по карті. Для цього потрібно підійти до каси чи центру обслуговування пасажирів. Слід врахувати, що при купівлі квитків у центрі сума може бути дещо вищою.

Щоб попросити касира оформити квиток для поїздки, треба сказати “Eine Fahrkarte nach (місце), bitte”. Якщо планується поїздка туди та назад, тоді потрібно уточнити «Hin und zurück».

При оплаті карткою додайте “Ich bezahle mit der Karte”. Якщо у вас є готівка, то треба сказати «Ich zahle bar». Обов’язково використовуйте слова ввічливості розмові, бо для німців чемність співрозмовника дуже важлива.

3. У програмі DB Navigator

Купити квиток можна відразу зі свого смартфона, достатньо мати програму DB Navigator. Воно є офіційним для сайту Deutsche Bahn. При необхідності покупець може одразу подивитися розклад поїздів та вибрати для себе потрібний напрямок та поїзд.

4. Автомат

З його допомогою покупець може переглянути розклад (Fahrplanauskunft), роздрукувати маршрут (Reiseplan drucken) та купити квиток. Для покупки потрібно вказати місце призначення та відправлення, тип поїзда, дату та час. Також потрібно вказати кількість осіб та за наявності знижки. Обов’язково перегляньте перед оплатою всю введену інформацію. Для цього потрібно натиснути кнопку “i”.

Додаткова інформація

Прибувши на станцію відправлення, обов’язково слухайте оголошення гучномовця. Так в режимі реального часу можна дізнатися про запізнення свого поїзда або скасування. Про можливу зміну шляху відправлення поїзда також буде передано за допомогою гучномовця.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися