Штучний інтелект у вивченні іноземних мов

ИИ для изучения языка 2-minПоширення штучного інтелекту відбувається не тільки у світі технологій. Винахідники все активніше впроваджують синтетичний розум у сфери, які раніше підкорялися лише людині, наприклад, викладання. Вже сьогодні використовують спеціальних ботів, вбудованих у навчальне програмне забезпечення (ПЗ). Такий є у SAP під назвою Ed the Bot. Однак, що має бути у навчальних програмах, які працюють на основі штучного інтелекту? Та наскільки у цілому можлива ситуація повної заміни вчителя синтетичним разумом? Детальніше розглянемо у нашій статті.

Ключові технічні моменти навчальних програм з ШІ

Робоча програма, яка здатна замінити викладача, може бути побудована при умові використання комбінації різноманітних технічних рішень. До найпопулярніших можна віднести:

  • Класична графіка інтерфейсу з можливістю розпізнавання мовлення. Виконання завдань легше відбувається у тому випадку, якщо навчальна програма нагадує класичну збірку вправ. У такому ПЗ учень за допомогою мишки та клавіатури може створювати речення, поєднувати слова з картинками тощо. Це стандартний варіант, який використовується в багатьох сучасних додатках, проте ШІ в них немає. Лише деякі з подібного ПЗ мають вбудовану можливість розпізнавання мови, але деякі фактори можуть негативно вплинути на розпізнавання. Наприклад, це може бути нечітка мова чи шум. До того ж такі додатки не контролюють артикуляцію учня, що призводить до неправильного багаторазового повторення слів.
  • ПЗ з мовним інтерфейсом та можливістю спілкування. Подібні діалогові системи представлені у вигляді чат-бота з найпростішими функціями. З їхньою допомогою учень може практикувати розмову на іноземній мові. Проте суть роботи таких додатків у тому, що в них впроваджені лише прості ключові слова. Саме на них можна отримати коректну відповідь. Будь-яке відхилення від заданого сценарію чи закладеного основою діалогу призводить до некоректної видачі інформації. Подібне програмне забезпечення успішно використовується при етапному навчанні, де мається на увазі покроковий прогрес учня. Наприклад, воно є у додатку Duolingo.
  • Велике освітнє віртуальне середовище з агентною системою. Це так звані діалогові системи, в які включена максимальна кількість можливих питань та відповідей на них. До того ж, розробники ретельно проробляють аватари, що представляють ці системи. Вони можуть міняти міміку, реагувати жестами. Однак через непередбачуваність людської поведінки та введення некоректних питань, відповіді можуть бути досить нескладними. Саме тому для вивчення іноземної мови такі системи можуть бути лише допоміжними.
  • ПЗ з можливістю аналізу великого обсягу даних. Алгоритми для обробки великих обсягів інформації можна використовувати у великих словниках або для створення перекладачів. Такі ПЗ працюють із актуальною текстовою інформацією, яка використовується в даному часі. Наприклад, багато паперових словників вже за кілька десятків років втрачають можливість перекладати слова сучасного сленгу чи нових слів. Зі словниками, заснованими на ШІ, який постійно навчається, ця проблема відпадає.

Наскільки перспективним є ШІ у вивченні іноземних мов?

Незважаючи на можливість зберігання величезної кількості інформації, штучний інтелект жорстко обмежений технічними можливостями та відсутністю когнітивної свідомості. Саме останній аспект не дозволить ШІ реагувати на питання так, як це роблять люди. Через це використовувати синтетичний розум у створенні більш інтерактивних, але все ж таки чітко запрограмованих, підручників цілком логічно. Але про повноцінну заміну викладача в аудиторній діяльності на даному етапі розвитку штучного інтелекту говорити зарано.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися