Святкові традиції на Великдень у Німеччині

easter 2-min

Великдень у Німеччині одне з найважливіших церковних свят. Цього дня заведено зустрічатися з рідними та відвідувати церкву. Також у країні існує чимало звичаїв та традицій, які перегукуються з прийнятими в нашій країні та абсолютно іншими. У цій статті ви дізнаєтесь, коли цього року Великдень у Німеччині та як його святкують місцеві жителі.

Якщо ви хочете поїхати в подорож країною, коли проходить німецький Великдень, варто заздалегідь вибрати місце зупинки. На святкові дні закривається більшість магазинів та торгових центрів. Хороший вибір – погостювати у друзів чи гостинних німців. Так ви зможете дізнатися цікаві великодні звичаї та підтягнути німецьку як мінімум до рівня А2.

Що таке Ostern (Великдень) у Німеччині?

Ostern (Остерн) у Німеччині – це свято Великодня, яке відзначають у всьому християнському світі. Така відмінність у назві не випадкова, адже багато великодніх традицій наклалися на язичницькі святкування. За однією з версій назва Ostern походить від стародавньої богині родючості та сходу Сонця, за іншою – від напрямку світу, звідки прийшов Христос.

В решті частин світу, де свято заведено назвати Великоднем, свято походить від івритського «pessach». У юдеїв сьогодні так називається день, коли шанують їх минулий вихід з Єгипту. За єврейським календарем його початок припадає навесні на 15-й день нісан. Святкування Песах ділиться на два періоди. Протягом 7 днів юдеї святкують на території Ізраїлю, а наступні 8 – обов’язково поза ним.

Періоди святкування Великодня у Німеччині

У церковному календарі Великдень вважається «перехідним» святом. Це означає, що його дата щороку змінюється. Наступ свята вираховують за місячним календарем. Відлік йде від першого весняного молодика, який слідує за рівноденням. Так, як ці дати щорічно змінюються, то Великдень «плаваюче» свято.

Коли Великдень у Німеччині у 2024 році? Святкування цього церковного свята за католицьким календарем випадає на 31 березня. Але до свята німці відзначать ще кілька важливих дат. До них відносять:

  • Gründonnerstag. Цей день називається Зелений четвер. Існує чимало легенд, що розповідають про походження свята. Серед них є язичницькі, які свідчать, що зелений є символом нового початку та оновлення. У Німеччині в четвер заведено згадувати останню вечерю Христа з апостолами.
  • Karfreitag. Це так звана Страсна п’ятниця в Німеччині, яка відзначається останнього тижня перед Великоднем. Для німців це тихий день, коли заборонено будь-який шум. Тому в Страсну п’ятницю не проводять жодних розважальних заходів, здатних створити шум.
  • Karsamstag. Наступний тихий день – Страсна субота. У цей день християни ще дотримуються посту та підносять молитви в очікуванні світлого Великодня.
  • Ostersonntag. Неділя – це безпосередньо день Великодня. Цього дня прийнято збиратися разом за сімейним столом із традиційними стравами. Численні родичі з’їжджаються для зустрічей у батьківські будинки, щоби привітати один одного.
  • Ostermontag. Це післясвятковий понеділок, під час якого продовжуються сімейні застілля. Часто люди відвідують інших родичів чи близьких друзів, яких давно не бачили.

Святкування Остерну продовжується протягом чотирьох днів. Усі вони вважаються державними вихідними на Великдень у Німеччині. Також у школах проходять великодні канікули, які можуть затягуватись до двох тижнів (залежить від федеральної землі).

easter 3-min

Великдень у Німеччині: традиції та звичаї

Німецький Великдень – це безліч традицій, які жителі країни неухильно дотримуються. Наприклад, у Німеччині також популярні різнокольорові фарбовані яйця, тільки німці їх давно вже не фарбують самостійно. Напередодні в супермаркетах з’являється велика кількість прикрашених яєць різних кольорів та відтінків. Також у великих торговельних центрах з’являються невеликі сценки, де діти шукають яйця у дворі.

Святкові яйця німці можуть купити задовго до самого свята. У Німеччині немає традиції куштувати крашанки лише на Великдень.

Як відзначають Великдень у Німеччині безпосередньо у святковий день? Основна розвага – це пошук яєць. Щоправда, це популярне лише у дітей. Знайдені яйця можуть бути справжніми чи шоколадними, а приносить їх… заєць! Саме ця тварина вважається основним символом Великодня. Знайти заячі яйця можна в саду або в будинку, складені в гарні кошики.

Ще одним символом Великодня вважаються свічки. У цей день використовують особливі – із зображенням голуба, баранця, зайця чи хреста. Популярний колір – золотистий чи сріблястий. Великодні свічки запалюють не лише вдома, а й у церкві та інших громадських місцях.

На півночі Німеччини є цікавий звичай запалювання великодніх вогнищ. Традиція також походить зі стародавнього язичницького обряду. Раніше це свідчило про вигнання зими та настання теплих весняних днів. Згодом вогонь став символом воскресіння Христа.

Висновок

Відвідування Німеччини у Великодні канікули не може обійтися без привітань. У протилежному випадку релігійні німці можуть вважати вас неввічливими. Цього дня можна сказати “Frohe Ostern!” – так звучить привітання з Великоднем німецькою мовою. Щоб точно знати, що відповідати співрозмовнику, достатньо знати німецьку мову на рівні А2. Якщо ви не знаєте, як добре володієте мовою, просто пройдіть наш інтерактивний тест.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися